Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Az állatok szervezetét is megviseli a hőség

Szeged - A kánikula az állatok szervezetét is megviseli, különösen nagy veszélyben vannak a telepeken tartott jószágok. Kevesen tudnak tízmilliókat áldozni párásítóra, klímára.
A több napon át tartó kánikula talán még az embereknél is nagyobb veszélyforrást jelent a haszonállatokra, különösképpen a nagy létszámú telepeken tartott példányokra – tudtuk meg Szigeti Sándor főállatorvostól, a Csongrád megyei állat-egészségügyi igazgatóság vezetőjétől. A hő elleni védekezés így egyszerre állatvédelmi és gazdasági kérdés, mérlegelni kell az akár tízmilliós nagyságrendű hűtőberendezések telepítését is.

– Még úgy is, hogy egy korszerű rendszer óvja az állatokat a túlhevüléstől, naponta legalább egy-két hízót, vagy ami még rosszabb, anyakocát veszítünk a kánikula miatt – mondta lapunknak Sári György. A szatymazi vállalkozó két telepén összesen 3600 sertést tart, és a hőség miatt számottevő veszteségekkel számol.

A Pick átvevőtelepén mindennap több száz sertést zuhanyoztatnak – mielőtt levágják őket. Fotó: Karnok Csaba

Legnagyobb veszélyben éppen a legértékesebb, vágás előtt álló, nagy súlyú hízók vannak, amelyek a kihajtáskor a hőség miatt egyszerűen összeesnek, megfulladnak, illetve a szívük nem bírja a terhelést. Van, hogy egy 10-12 kismalaccal vemhes koca szíve mondja fel ugyanígy a szolgálatot, ami még komolyabb veszteség. Mindemellett a telepen folyamatosan üzemel a párologtató berendezés, ami a szellőzőrendszerbe vízpárát juttat, és azt az állatokra fújja. A párolgás így a külső hőmérsékletnél 5-6 fokkal hűvösebbé teszi a levegőt, és a jószágok szívét is kíméli, hiszen a disznók nem izzadnak, csak locsolással hűthetők.

Szellőztetés, friss víz

A háztáji állattartóknak is figyelniük kell arra, hogy a jószágok ólja ne melegedjen túl, szellőztetéssel és friss vízzel megelőzhető az elhullás – tudtuk meg Kocsubé Sándor hatósági főállatorvostól. Különösen oda kell figyelni a szárnyasokra, a szállításnál pedig arra, nehogy túlzsúfolják a transzportokat.

Megtudtuk: a Pick átvevőtelepén rendszeresen zuhanyoztatják a beérkező sertéstranszportokat. Erre – a vágás előtt – azért van szükség, hogy az állatok nehogy szívelégtelenséget kapjanak, ekkor ugyanis nem véreznek ki rendesen, és az így kitermelt hús romlékony, rossz minőségű lesz. Farle Csaba, az állat-egészségügyi igazgatóság vezetőhelyettese elmondta: különösen nagy veszélyben vannak a melegben a szárnyasok, a csirkék testhőmérséklete 42 fokos, így ha ez csak 1-2 fokot emelkedik, rögtön elpusztulhatnak. Komoly veszteségekkel kell számolniuk a kánikulában a baromfitelepeknek is.

– A praxisomban volt arra példa, hogy egy tehénhez hívtak, amely furcsa tüneteket produkált. A helyszínre érve láttam, hogy egy fekete tehenet a tűző napra kötöttek ki, ráadásul a nyári kánikulában. Az állatot az árnyékba terelve meg is szűntek a tünetek. Minden állattartónak oda kell figyelnie arra, hogy a jószágok ne maradjanak a tűző napon – mondta Kocsubé Sándor makói hatósági főállatorvos.

Figyelnek a szállítmányokra

A Csongrád Megyei Szakigazgatási Hivatal véleménye szerint több jel is arra utal, hogy a néhány hete a nagylaki pihentető mellé dobott juhtetemek nem nemzetközi szállítmányból származtak. A nagylaki állomás egyébként most is alkalmas a szállítmányok pihentetésére, de jogszabály nem kötelezheti erre a fuvarozókat – 14 órát követően 1 órányi, akár út menti megállás elegendő, ezt többnyire teljesítik is a transzportok – mondta el Szigeti Sándor főállatorvos.

Olvasóink írták

 • 2. kakyz 2008. július 01. 01:24
  „Ja, ott tusolják a disznót...

  De az oda vezető úton a fele lábát töri, véresre tapossák egymást a kocák a teherkocsin a PICK bejáratáig...

  Túlzsúfolt, agyontömött kocsikban... és a végén kapnak egy kis vizet.

  Csányiúr csak tudja, hogy hogy lehet milliárdokat keresni a sok buta disznón...”
 • 1. DONGÓ 2008. június 30. 14:18
  „A DRÁGA SZALONNÁNAK VALONAK IS VAN JOGA,NEM CSAK AZ HOGY
  A BŐLLÉR KÉSÉNEK ROHANJON.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomvályúk és repedések a fél éve javított sugárúton

Szeged - A felújítás ellenére a Kossuth Lajos sugárúton és a nagykörúton megint szaporodnak a… Tovább olvasom