Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az állattartók nem félnek a madárinfluenzától

A múlt hét közepétől folyamatosan csökkent a baromfi kereslete a szegedi Mars téri piacon – párhuzamosan megnőtt a tőkehúst áruló boltok forgalma. A kertes házakban csirkét nevelők meg sem rezzentek.
Kevésbé fogy a baromfi, a Mars téri piacon egyre népszerűbb a sertéshús. Fotó: Schmidt Andrea
– Egyetlen egyet sem adtam el – panaszkodik az élő baromfit kínáló soron egy idős asszony. A földön kétségbeesetten vergődik négy egymáshoz kötözött, termetes tyúkja.

Konyhakészen a földről

Az asszony is hevesen gesztikulál. – Ezeknek a városi kisasszonyoknak büdös az élő állat, hozzá nem nyúlnának! Itt árult mellettem egy asszony, fölpucolva hozta a baromfit, valósággal elkapkodták tőle! Nem a baromfivésszel van itt a baj, hanem a városiak kényesek meg lusták – dohog tovább.

Megmosolyogják. A béketelepi házaspár – szép, színes tollazatú, kistermetű csirkéket árulnak, azt mondják, „törpe magyar" a fajta neve – ezen a hét végén megérzi a forgalmon a sok rossz hírt, ami Romániából jön. – Édesanyám kezdett csirkéket tartani a ház körül, ezt a törpe fajtát. Jó tojók. Amikor 7-8-nál többen lesznek, kihozzuk ide a fölösleget – meséli az asszony.

Nem kellene elzárva tartani az otthoni állományt? Hiszen most vándorolnak a vadmadarak. Néznek rám. Miféle vadmadarak? Nem gondolom talán, hogy az ő béketelepi udvarukat nézik ki maguknak, és ott szállnak le – fertőzni? Nem, nem zárják be a törpe magyarokat. Egyelőre.

Dacolva a szörnyű képekkel

Törzsvevő vagyok a mihálytelkieknél a csarnokban, most pulykacombfilét kínálnak, mellé receptet is mond Sztankovics Éva – na ezért szeretek én itt vásárolni. Meg mert biztosan tudom, hogy saját vágóüzemükben a környékbeliektől fölvásárolt baromfit dolgozzák fel, az áru mindennap friss, szép, gusztusos. Éva eltűnik a hátsó helyiségben, amikor megkérdem, szerepelne-e az újságban. – A főnökasszony szeret tudni az ilyesmiről, fölhívtam – mondja, amikor előkerül. Tóth Imréné Joli, az ügyvezető igazgató engedélyt adott a „nyilatkozatra". – Jolinak presztízskérdés ez a bolt, évtizedek óta itt árulunk a Mars téren – magyarázza Éva. – Legalább 15 százalékkal visszaesett a forgalmunk, úgy csütörtök óta egyenletesen csökken.

– Mert félnek! Látta azokat a szörnyű képeket a tévében? Az embernek egy életre elmegy kedve a csibehústól – mondja Szélpál Istvánné. A kosarában több kiló farhát, szerinte a szentmihályi Új Élet Kft. abszolút megbízható.

Gyarapodik a disznóhúspárt

– Harminc százalékkal biztosan többet adtunk el, mint máskor, ha nem a dupláját – saccol Bognár Zsolt a tőkehúsos pult mögött. A fiatalember Kotroczó József boltjában keresi a vevők kedvét, szigorúan magyar árut kínál, szigorú higiénés feltételek között. – Voltunk a nyáron Nyugat-Európában, megnéztünk egy-két kisboltot, ilyet, mint a miénk – kapcsolódik a beszélgetésbe a főnök, Kotroczó úr. – Nem dicsekvésből mondom, de ott is megállnánk a helyünket – bizonyítja a színvonalat. – Volt, hogy két hétig ki se nyitottunk, amikor a kergemarhakór ütötte föl a fejét. Nem kívántam ilyet, de most nekünk kedvez a csirkevész.
Vajon megemelik a sertéshús árát? – Ezen gazdagodjunk? Nem. – jelenti ki Kortoczó úr, s hozzáteszi, a baromfiboltok sem csökkentik látványosan az áraikat, inkább csak akcióznak. Egyelőre.

– Ötszázötven helyett négyszázkilencvenért adom a combot, de ilyen akció máskor is előfordul – magyarázza Vincze László üzletvezető. – Olyan vevőm is volt, aki tíz kilót kért. Elteszi a mélyhűtőbe, mondván, nem lehet tudni, mi lesz itt később. Máskülönben lanyhább a forgalom – ismeri el. Ádók Istvánné kacsát kér tőle. – Kacsa- vagy libazsírral főzök, mindent. A finom töpörtyű is elfogy, hatan vagyunk rá. Tyúkot tartok az udvarban, saját tojást használunk – avat be háztartása rendjébe. Dehogyis zárja el a baromfit. – Nem lehet örökké rettegni valamitől! Jobb optimistának lenni – jelenti ki, és viszi a kacsát.


Vásárhelyen veszik a szárnyast

Eddig nem vették észre, hogy kevesebb szárnyast vásárolnának a vevők a madárinfluenzával kapcsolatos hírek miatt, mondta el érdeklődésünkre az egyik vásárhelyi belvárosi üzlet vezetője, Horváth László. Kifejtette: a szokásos mennyiséget, azaz egy mázsa friss csirkét adtak el. A fagyasztott áruból is a szokott adagot vitték el a vevők. Hasonló a helyzet a kacsával, a libával, a pulykával is. Az üzletvezető azt is elmondta: hazai nagykereskedőtől szerzik be a friss szárnyasokat, s nem hiszi, hogy gond lenne a jószágokkal.

Nyilvános a válságterv

Felkerült a világhálóra az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv. Ebből egyebek között kiderül, hogy súlyos járványhelyzet esetén egészségügyi katasztrófahelyzetet, illetve járványügyi veszélyhelyzetet hirdethetnek ki. Korlátozhatják az oktatási intézmények és a tömeges szórakozóhelyek látgatását. Szükség esetén a kórházakban pótágyakat állíthatnak be és akár nyugdíjas orvosokat is behívhatnak munkára, miként önkéntes betegápolókat is alkalmaznának. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenkoncertek a Fricsay Teremben

Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész négykezes koncertjével hétfőn indul a VI. szegedi… Tovább olvasom