Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Az Alma együttesnek minden nap szülinap

Szeged - Játékos kedvében volt az Alma együttes, miközben olvasóink kérdéseire válaszoltak. Online interjúnkat a két szegedi fellépés közben készítettük velük pénteken.
Alma együttes: Nagyon köszönjük a hallét, reméljük sikerült mindenkit kiakasztani a válaszainkkal, és várunk mindenkit nagy szeretettel, nemcsak a szegedi koncertjeinkre. És hallgassátok a Rostás Regina kvartettet, ha jó jazz-zenét szeretnétek hallani. Üdvözlet a Mentés Másként triónak, a szegedi Koboz Énekműhelynek, a Százszorszép Gyermekháznak, a tetovált állatmentőknek, és a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak!

matula bácsi: Mikor van a szülinapod ?
- Alma együttes: Hát ma van a szülinapom-pom-pom-pom-pom-pomporopompom. És most mi kérdezünk: Jöttök a koncertre?

angel: Mit szólnak ahhoz, hogy a Facebookon az ő szülinapi daluk a legnépszerűbb? Mindenki az ő dalukat küldi "ajándékba" a szülinaposoknak.
- Alma együttes: (a zenekar nagyképű arcot vág) Tibi: És mi az a Facebook...? Zsolt: Naná, azért írtuk. Alex: Ez a minimum. Zoli: A legjobb benne a furulyaszólam... Gábor: ...kár, hogy nem te játszottad. (nevetnek)

Online interjú az Alma együttessel. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Giza: Tavaly nyáron amikor Szegeden jártatok akkor hallottam először rólatok. Most egy 4 éves kisfiú édesanyjaként valóságos rajongótokká váltam a gyermek által. Nap mint nap kikeressük számaitokat az interneten,a nagy kedvenc a szuperkukák. Szenzációsak vagytok, a dallamvilág, a jó egyszerűen megérthető szövegek zseniálisak. További sok sikert kívánok. egy felnőtt rajongótok
- Alma együttes: Köszike... Még, még, még! Hová küldhetjük a pénzt, amit megbeszéltünk a kérdésedért cserébe (nevetnek)?

kinancsi01: Hogyan telik egy hétköznapotok? dalokat/zenét szereztek és játszotok?
-Alma együttes: Igen.

mamba: Meg lehet élni ebből a műfajból? Mi a foglalkozásotok? Dolgoztok a zenélés/éneklés mellett valamit?
- Alma együttes: Igen, meg lehet belőle élni, de úgy, hogy a zenén belül mást is csinálunk. Foglalkozunk mással is, de az is a zene területén van. Zoli népzenész, Alex Szent Martin zenekarában játszik még, Zsolti dj, Tibi hangmérnök, Gábor zenét ír másoknak.

Online interjú az Alma együttessel. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

gonoszkodó: Miért lesz valaki gyerekzenész? Belátta, hogy nem lehet sikeres a "felnőttek világában"?
- Alma együttes: Gonoszkodó, jól látod a helyzetet, két apró tévedés van a kérdésedben. Az első, hogy nem gyerekzenészek vagyunk, hanem gyerekeknek játszó zenészek. Kettő: egyikünk sem volt sikertelen popzenész, mivel egyikünk sem volt popzenész. Előfordul mindenki életében más is, annak ellenére, hogy az Alma jelenti mindenkinek a főirányt. És talán az sem mellékes, hogy kérdésedből az derülhet ki, hogy ezek szerint a gyerekeknek minden jó, ezt a gyerekek nevében is kikérjük magunknak! Ráadásul a siker és a jó zenészség nem feltétlenül jár együtt, lásd például: Fekete Pákó, akit minden bizonnyal te is ismersz...

szomszedlany07: Mennyiben mások vagy hasonlóak a ti dalaitok a korábbi gyerekdaloktól/-hoz? Akartok a régiekhez hasonlítani? (például Halász Judit, Kaláka... stb.)
- Alma együttes: Mi még saját magunkra sem szeretnénk hasonlítani, ezért mindig más minden lemezünk. És erre törekszünk a jövőben is. Az egyetlen dolog, ami minden lemezre jellemző, hogy ugyanazok az emberek készítik és mindenki a maximumot adja.

gyerekként milyen gyerekdalokat hallgattak? véleményük szerint milyen a gyerek pop-rock piac? utol lehet-e érni minőségben Halász Juditot és a Bojtorján együttest?
- Alma együttes: Tetszik nekünk a kérdés, mivel azonban művészetről beszélünk, nem sportról, ezért az, hogy ki, kicsodát ér utol, "nem játszik". Ízlésről pedig kár vitázni, vagy tetszik valakinek a zenénk, vagy "mehet a levesbe". Egyébként gyermekkorunkban Kalákát és Halász Juditot hallgattunk - mivel más nem is nagyon volt - és szerettük!

Online interjú az Alma együttessel. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

kiscsillagocska: Honnan veszitek az ötleteket a dalokhoz? Mi inspirál egy felnőtt férfit, hogy gyermekdalokat készítsen? Nektek vannak gyerekeitek?
- Alma együttes: Tibi: A zenekarban hárman gyakorló apukák vagyunk. Egy nagycsaládos és két közepes családos. Gábor: Leginkább a határidő inspirál bennünket (nevet). Berkesi Alexet egyszer inspirálta a Télapó is, de az nem került a lemezre. (nevet) A Zolit a versek inspirláják, például a Mama reggel című dal megírásában, hogy minél bonyolultabb ritmusképletet találjon ki a zenekarnak, Gáborkát pedig a felesége.

körte: Miért pont Alma lett az együttes neve? Hogyan választották ezt a nevet?
- Alma együttes: Gábor: Annak idején, 15 évvel ezelőtt, amikor még rengeteg e betűt használtunk, úgy hívták a zenekeart hogy Elme. Aztán rájöttünk, hogy sok az e betű, lettünk Elmű. Az elektromos művekre tekintettel lettünk Almű, ez sem volt jó, így lettünk Alma. Ez a vicces verzió. (nevet) Valójában az egyik zenész kollégánk latin szakon tanult, és amikor felvetettem az Alma ötletet, akkor rácsapott ennél a szónál, hogy ez jó név, mert latinul táplálót jelent, s ez milyen jó egy olyan zenekarnak, akik klasszikus és kortárs költők verseit játsszák felnőtteknek, hiszen az Alma együttessel felnőtteknek kezdtünk el zenélni.

Köszönjük kérdéseiket!

Korábban írtuk

Online interjúra kértünk fel egy újabb előadót, illetve most egyszerre négyet: az Alma együttes tagjainak tehetnek fel a delmagyar.hu olvasói kérdéseket. Olvasóink kérdéseiket kedd déltől írhatják meg nekünk a szokott módon, mi pedig pénteken osztjuk meg azokat Buda Gáborral (ének, gitár), Szabó Tiborral (gitár, buzuki, tambura), Maroevich Zsolttal (brácsa, hegedű) és Székely Zoltánnal (furulya, kaval, szaxofonok). A kérdéseket péntek reggel nyolc óráig várjuk, az Alma együttes 12 órától, a két fellépés között, egy órán keresztül válaszol azokra.

Az Alma együttes pénteken 10 és 14 órakor ad koncertet a gyerekeknek és szüleiknek az IH Rendezvényközpontban. A 10 órás előadásra már minden jegy elkelt, a délutáni koncertre még korlátozott számban kaphatók jegyek. A családi koncert során az egyedi stílusú etnozenét játszó együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. Sikerük titka a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a nevető- és táncizmokat egyaránt megmozgató képességükben rejlik.

Az Alma együttes. Forrás: http://www.columbuspub.hu/club/muveszek/Alma-zenekar/
Az Alma együttes. Forrás: http://www.columbuspub.hu/club/muveszek/Alma-zenekar/

A zenekarról

Az Alma együttes legnépszerűbb dala a Ma van a szülinapom! A klip a YouTube-on nemrégiben átlépte a 3,8 millió letöltést, és 2010-ben a nyolcadik legnépszerűbb dal lett a videomegosztón.

Az egyik legnépszerűbb daluk. Forrás: YouTube

Az elsősorban gyermekek mulattatását célzó Alma zenekar 1996-ban jött létre egy gimnáziumi barátság nyomán. Az első lemez – leleményes módon – az Alma címet kapta. Az együttes eleinte felnőtteknek címezte muzsikáját, azonban egy véletlenek köszönhetően már hamarosan szinte csak gyermekközönség előtt játszottak.

2006-ban jelent meg az Alma együttes harmadik lemeze, amelyen – saját bevallásuk szerint – végre megtalálták azt a csak rájuk jellemező, egyedi hangzásvilágot, amelyet addig kerestek. 2009 decemberében már az első DVD-jüket adják ki, amely nem is akárhová, egy marsbeli koncertre kalauzolja a mulatni vágyókat. 2010 áprilisában pedig a közönség elé kerül a Bogyó és Babóca című rajzfilm, amely Bartos Erika mesefiguráit kelti éltre az Alma együttes zenei aláfestésével. Az együttes jelenleg legújabb, Tündérföldön című nagylemezükön munkálkodik, valamint hamarosan nekilátnak a Bogyó és Babóca újabb epizódjainak.


Olvasóink írták

  • 3. csillogás 2011. március 11. 12:44
    „én az Anyák lapjával vettem meg a lemezt. csudijóó:)”
  • 2. Pöttyi 2011. március 08. 20:55
    „A mi kicsink imádja őket!! Nekik köszönhetjük illetve a dvd-jüknek az első szabad 3/4 óránkat mikor megnézhettünk egy filmet nyugiban a párommal.”
  • 1. antikos 2011. március 08. 14:19
    „Jó fejek! Végre nem erőszakos, erotikus(...) klip. Tényleg gyerekeknek való, aranyos zene:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tram Train: még képlékenyek a tervek

Hol jár majd a Szegedet Vásárhellyel és a Szegedet Makóval összekötő Tram Train? Villamos vagy vonat viszi az utasokat? Kérdések, válaszok. Tovább olvasom