Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Az Alpokban már havazik

Aki biztosan nem szeretne ölbe tett kézzel várni arra, hogy szünideje alatt esik-e hó a síparadicsomban, ahova éppen elutazott, az wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállodát választ magának. A sífelszereléseket kínáló kölcsönzőben – noha csak múlt péntek óta havazik az Alpokban – már most nagyüzem van.
Lécek lécek hátán. Van választék, aki siklani szeretne. Már csak a hó hiányzik hozzá. Fotó: Segesvári Csaba
– Napsütésben és plusz tizenöt fokban nem a síelésre gondolnak az emberek – mutatott rá Hegyesi Sándor, az egyik szegedi utazási iroda vezetője arra, hogy a szokatlanul enyhe tél miatt tavalyhoz képest még gondolatban is kevesebben siklanak valamelyik hegycsúcs havas lankáin.
Míg egy évvel ezelőtt az első turnus, az úgynevezett „besízők" ekkorra már lecsúsztak a külföldi síparadicsomok lejtőin, idén első csoportjuk a hét végén indul a csúcsok meghódítására. – Nagy szerencséjük van, hiszen péntek óta havazik az Alpokban – árulta el a síelők úti célját Hegyesi Sándor. A legnépszerűbbek Olaszország és Ausztria síparadicsomai, ahol az emberek a sportoláson túl a wellness-szállókban pihenik ki fáradalmaikat. Az irodának természetesen vannak olyan helyekre előfoglalásai, ahol jelen pillanatban egy pehelynyi hó sincs, de ezekre a helyekre főleg januárban és februárban akarnak utazni a téli sport szerelmesei. Mivel a magyar pályákat szintén nem borítja hó, kevesen érdeklődnek irántuk. – Dobogókőt azért tudnám ajánlani. Itt olyan szállodába mehet a síelni vágyó, ahol szauna és szolárium is van – mondta Hegyesi Sándor.

Utak, szettek, árak

Az utazási iroda vezetője elmondta, legolcsóbban Dél-Franciaországban síelhetünk, ahol egy apartmanban eltöltött hét 11 ezer 500 forintba kerül személyenként. Egy svájci all inclusive szállodában a vendégszeretetet és a síelés örömeit egy héten át 260-270 ezer forintért élvezhetjük. Sífelszerelésre – különösen ha csak kölcsönözzük – utóbbinál jóval kevesebbet kell költenünk. A profiknak szánt Carving-szettek egy hétre tízezer – sima változatuk nyolcezer forintba kerülnek. Sisakot ezerötszázért, snowboardot kilencezer ötszáz forintért vehetünk bérbe. A sportboltban egy teljes szettért a kölcsönzési ár minimum ötszörösét kérik el.

A sífelszerelések kölcsönzése iránt a meleg idő ellenére már most nagy az érdeklődés. Szeder Zoltán elmondta, a többség teljes szetteket kölcsönöz, a Carving lécek a legnépszerűbbek: kisebbek, és könnyebben fordulnak hagyományos társaiknál. A Brüsszeli körúti kölcsönző vezetője a bukósisakkal kapcsolatban megjegyezte: bár életet menthet, a szülők inkább gyerekeik számára bérelnek belőlük. Szeder Zoltán szerint érdemes még itthon kikölcsönözni a használni kívánt sífelszerelést, hiszen akár Ausztriában, akár a taljánoknál húsz-harminc százalékkal drágábban juthat hozzájuk az ember. – Ezt a legtöbben meg is teszik, hiszen szeretik előre tudni, hogy áll majd rajtuk a kiválasztott léc és bakancs – fűzte hozzá.

Nem kölcsönzői darabokkal, saját felszereléssel vág neki a síelésnek Szenkovszky István. A Szegedi Kéményseprőipari Kft. igazgatója rutinos síelőnek vallja magát: első, fából készült orosz sílécét még kisgyermekként kötötték lábára a zalai dombokon, ahol akkoriban élt. Sítudását miskolci egyetemistaként ezután a Bükkben tökéletesítette. Az első siklásokon már az idei szezonban is túl van: egy osztrák gleccsernél hódolt a téli sportnak. – Friss havunk volt, aminek a minőségével is elégedett voltam. Bár a pályák egy része még nem működött, kellemes négy napot töltöttünk Ausztriában – ecsetelte havas élményeit az igazgató.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom