Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Az amerikai jövő: megszüntetik a kézírást

Szeged - Nem tanítják meg az amerikai diákokat a kézírásra, a modern kor már csak a gépelést követeli meg – indokolják. Bár az aláírás mint személyazonosító ma már helyettesíthető, vagyis hivatalosan valóban nincs szükség rá, több szakember személyiségünk feladásaként értékeli ezt a lépést.
Az Egyesült Államok 50 államából 42-ben már nem tanítják a folyóírást – ehelyett a gépelési készségeket helyezik a középpontba.  Az amerikai iskolák számára tavaly júniusban felállított főszabály szerint nem kell tanítani kézzel írni a mai gyerekeket, tízujjas gépelésre azonban annál inkább. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a számítógép mindennapos használata feleslegessé tesz minden más alternatívát.  Hazánkban egyelőre nem terveznek hasonló rendszert – az általunk megkérdezett szakemberek nem is tartanák ezt szerencsésnek.

– A laikusok azt gondolják, hogy úgy tanulunk meg írni, hogy csupán leutánozzuk, lemásoljuk a látott betűket. Az írás elsajátítása azonban ennél összetettebb folyamat – mondta el Kónyáné Farkas Hedvig Teleki Blanka-díjas nyugdíjas tanítónő. – Az írástanulás folyamán az ember megtanulja grafikus formában, manuális módon reprodukálni a beszédet. Talán legizgalmasabb a kisiskolások számára az írást megelőző előkészítés. A kézizomzatot, érzékelést fejlesztő gyakorlatok és játékok remek közösségalakító, önbizalom-erősítő gyakorlatok. Ezek az emberi kapcsolatok megerősítését támogató tevékenységek nem helyettesíthetők a billentyűnyomogatás magányával.

A kézzel írt szöveg sokkal nagyobb odafigyelést is igényel. Ilyenkor nincs helyesírás-ellenőrző program, amely azonnal jelzi a hibásan leírt szavakat, és a mondatszerkesztés is sokkal tudatosabb, ha nem gépbe írunk. Bizonyított, hogy többet gondolkodik az, aki a hagyományos módon, papírra ír, és tanulás közben is jobban rögzül az, amit egyszer kézzel leírtunk. A kézírás legnagyobb előnye azonban kétségtelenül az, hogy rendkívül személyes, hiszen egyéniségünk, hangulatunk és érzelmeink egyértelmű lenyomata.

– A kézírásból szinte mindent meg lehet állapítani a gondolkodásmódtól a fizikai állapoton át a vezetői képességekig – mondta el Patainé Hedvig grafológus. – Másképp írunk, ha örülünk, vagy ha mérgesek vagyunk, és másként, ha a szerettünknek vetjük papírra gondolatainkat. Ráadásul a kézírás még a jellemet is módosíthatja. A léleknek és az agynak is nagyon fontos a kézírás, így megszüntetése nagy hiba lenne.

Aláírás helyett ujjlenyomat

Hogyan ír alá, aki nem tud kézzel írni? – merül fel jogosan a kérdés. Az írásszakértő – bár nem ért egyet az amerikai elképzeléssel – azt mondja, valószínűleg az jelentené a legkisebb gondot, ha ezáltal eltűnne ez a fajta személyazonosító, hiszen már meglehetősen elavult. – Egy ember aláírása folyamatosan változik, ezáltal pedig digitalizálni is nehéz, mivel a számítógép nem tudja értékelni az eltéréseket – mondta el Vásárhelyi László. – Az írisz- vagy ujjlenyomat sokkal alkalmasabb módszer az azonosításhoz. De ha a jövő generáció már nem tudna írni, az hatalmas tragédia lenne, hiszen ezzel személyiségünk jó nagy darabját dobnánk el magunktól.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. vmagdi 2011. augusztus 24. 23:41
  „olvasni se köll tanulni, végül is minden filmen beszélnek a szerplők... sőt enni se kell, úgyis kikakáljuk”
 • 50. tol 2011. július 26. 23:28
  „praktikusan a XIX. második feléig az emberek többsége életében nem tanult meg írni. A középkorban egyenesen íródeákot tartottak a nagyurak - mert nem tudtak írni-olvasni. Szóval, az írás egyáltalán nem elengedhetetlen része az emberi fejlődésnek. Persze, nem baj, ha a pasas tud írni. Még egy. Nem tudom, de van egy gyanúm, hogy pillanatnyilag is az a helyzet, hogy az emberiség nagyobbik része analfabéta.”
 • 49. GARFI3LD 2011. július 26. 12:26
  „..és amikor lefagy a rendszer ,akkor majd szép remegős vonalakkal odakanyarítja a nevét ... GIPSZ JAKAB... így, nagybetűkkel,mert ugye folyóírás minek... anyám...”
 • 48. THK 2011. július 26. 10:31
  „46,
  nem:

  1. A külföldi tudósítások nem véletlenül hangsúlyozzák ki a FOLYÓÍRÁSt, kimondottan megemlítve. Ha komolyan vennénk azt a képtelenséget, h egyáltalán nem oktatnának írást, akkor csak "handwriting" lenne, semmi más. Ez a CIKK TEHÁT ROSSZ, félrevezető.

  2. A tanterv oldalak bárki számára hozzáférhetőek, amiből kiderül, h MÁR AZ ÓVODÁBAN IS OKTATJÁK AZ ÍRÁST:
  http://www.corestandards.org/the-standards/english-language-arts-standards

  Itt minták is vannak. Aranyosak az 5-6 éves óvodások, elsőben pedig már fogalmazásokat írnak pl. a nyaralásról:
  http://www.corestandards.org/assets/Appendix_C.pdf

  Persze kényelmesebb tájékozódás nélkül hőzöngeni, az igaz.”
 • 47. joy 2011. július 26. 07:47
  „Hiba.
  Az ember akkor vált inteligens majomból kulturlénnyé, mikor megtanulta leírni gondolatait.
  Az alapok elsajátítása után /1-4 o/, 5-től kellene a gépelést tanítani.”
 • 46. Kisg 2011. július 26. 07:35
  „THK: én azért figyelembe venném azt is, hogy az angolban egy kifejezés van a kézzel történő írásra, nem tesznek különbséget folyóírásra vagy különálló betűk egymás után rovására. Írás kézzel vagy nem kézzel, és slussz. Tehát a magyarra történő lefordítással nincs baj. Kézírás. A cikk többi része is ezt az értelmezést támasztja alá: csak géppel tanítják meg írni őket. Azaz gépelni.
  A beszéd beszüntetést támogatom. :-D Manapság már úgyis csak közhelyek, hazugságok meg a "trendisített"=primitív magyar beszéd hangzik fel. Ennél egy néma világban is jobb lenne.

  A gépírás istenítői számára egy hír: mint minden készségre, erre sem mindenki alkalmas... Vannak kisebb kezű emberek, akiknek az ujjai, ha beleszakadnak sem érik át a tízujjas vak gépírásnál tanított betűkombinációkat, sorrendet... :-(”
 • 45. cat49 2011. július 26. 07:05
  „Véleményem szerint a folyóírás megtanítása fejlődés lélektani szempontból elengedhetetlenül fontos dolog még akkor is, ha kevesebbet használjuk, mint a kommunikáció egyéb jelrendszerét. Ugyanakkor alapfokon (ált.isk) a gépelés megtanítása 10 ujjal vakon a mai világ elengedhetetlen feltétele. Fontosabb, mint a több ismeretlenes egyenletek és a baromi nehéz földrajz, vagy Ady szimbolikus verseinek mély elemzése. Ismétlem: alapfokon. A nemzet elhülyítéséhez pedig már többen hozzájárultak azzal, hogy nem lehetett buktatni, meg szöveges értékelés, meg tanulói óraszám csökkentés stb. Gombot nyomogató nemzedék.”
 • 44. exdeus 2011. július 26. 06:51
  „Palimadar, hát nem tudom, melyik a hasznosabb. Az tény, hogy az információ bepötyögött és leírt szavakban is áramolhat. Mondjuk megnézném az édesanyámat, amint e-mailt ír...
  Korlátos óraszám: nincs időm utánanézni, de szinte biztos, hogy az itteni óraszámnál (ami szintén korlátos) lényegesen kevesebbe próbálják besűríteni, amit kell(ene).
  THK, való igaz, ez a mondat a folyóírásról szól, de kérdem én, akkor mit tanítanak nekik? Betűképeket?”
 • 43. qrumpli 2011. július 26. 05:24
  „Na ugyi milyen jó leutánozni a kisebbséget
  Lesz ám analfabéta dögivel.
  A beszéd is megszűnik?”
 • 42. Palmer2011 2011. július 25. 23:41
  „Nemrég néztem egy sorozatgyilkosos filmet. Steven Seagal az egyik főszereplő. Abban a sorozatgyilkos nem írt egy bötűt sem, csak ákombákom figurákat rajzolt. Ki mondja, hogy fontos a kriminológiában a kézírás elemzés ? Rajzolni elég ha tud. :D”
 • 41. palimadar 2011. július 25. 22:42
  „Odaát az egyes tagállamok függetlenül döntenek. 42 már így döntött. Nem feltétlen mindenki buta ott sem.
  Azt kell megnézni, hogy mennyivel több előnyt nyújt ez, mint az. Ugyanis a diákok óraszáma korlátos. Ahogyan már én is, mások is kiemelték, írni megtanulnak ott is a diákok.

  Off:
  "Hiszen szinte az összes tudósa alapból nem amerikai."

  Hát igen, nem sok indián van. :)
  Érdemes megnézni, hogy adott-e hozzá az USA a tudományos teljesítményhez.”
 • 40. Queenmargareth 2011. július 25. 20:54
  „Szép. Vajon, mi mikor utánozzuk le a nagy Amerikát?
  Hiszen szinte az összes tudósa alapból nem amerikai.
  Azért az íráselemzés igenis fontos, hacsak a kriminológiát nézzük.”
 • 39. tol 2011. július 25. 20:04
  „kiderül majd szép lassan, hogy a sokszor elátkozott szocreál egy idilli társadalmi berendezkedés volt. Jelzem, az amerikai életformánál biztosan jobb. Nyáron két hétig oda engedték volna a parasztot, ahova az menni akar, még mindig virágozna. Nem a paraszt, hanem a szocreál.”
 • 38. Bördy 2011. július 25. 19:43
  „Nem semmi... az amerikaiak már az agyuk használatát is nélkülözik, főleg az aki ezt a baromságot kitalálta. És ha áram nélkül maradnak, hogy kommunikál a család? Betű kirakóval?”
 • 37. Mathiasking 2011. július 25. 19:10
  „Jöhet a rovásírás (magyarok), a csomóírás (inkák), ékírás (ókori népek), stb. Szép jövő a múltba való visszafejlődés.”
 • 36. qrumpli 2011. július 25. 18:09
  „És a fára is visszamegyünk tessék mondani?”
 • 35. THK 2011. július 25. 18:08
  „34,
  nem így van, csak a folyóírásról van szó:

  "Indiana is the latest US state which will not require its schoolchildren to learn joined-up, or cursive, writing."”
 • 34. Kisg 2011. július 25. 17:27
  „Ja, idézet a cikkből azoknak, akik itt még olvasni sem tudnak:

  "Az amerikai iskolák számára tavaly júniusban felállított főszabály szerint nem kell tanítani kézzel írni a mai gyerekeket, tízujjas gépelésre azonban annál inkább."

  Szóval nem csak a folyóírást, hanem a kézírást szüntetnék meg.

  Egy napkitörés vagy e-bomba, ami tönkreteszi az elektromos rendszert, és végük. Amúgy véleményem szerint azonosításra, hitelesítésre majd jön a beültetett mikrochip.”
 • 33. Kisg 2011. július 25. 17:24
  „Én gyönyörködni szoktam a régi, kalligrafikus folyóírásban. Szerintem ez egyfajta művészet, és nem kellene ezt is elvenni az emberektől. Uniformizált nyomtatott betűk, gépírás, számítógép... Másról szól itt a helyzet. Megint az üzlet. Jó biznisz a számítógép, PDA, laptop, a levélpapír már nem annyira... Amúgy az amerikaiak (tisztelet a kivételnek) átlagosan nagyon primitívek, ami az általános műveltséget illeti. Míg nekünk általánosban már Amerika földrajzát és egyebét kellett tanulni, ők azt sem tudják, hogy létezik olyan, hogy Magyarország. Ez egyszerű arrogancia. Most, mielőtt jönne valaki, hogy azért a két ország aránya így meg úgy, nekünk világföldrajzot kellett tanulni. Mondjuk, jobban jártunk vele, mint a cosinusfüggvényekkel meg a sokismeretlenes egyenletekkel, de ez már magánvélemény. Amúgy helyesírás: próbáljon valaki megírni egy dokumentumot Wordben, ha az átlagos verbálisan fogyatékosnál kissé terjedelmesebb a szókincse... Fele kifejezést hibásnak veszi a rendszer. A nyelv a legfontosabb - annak kellene lennie. Minden módon: folyó- és nyomtatott írással, helyesen, könyvekben, igazi, kézbe vehető könyvekben. Mert nyelvében él a nemzet...”
 • 32. X_Y 2011. július 25. 16:39
  „Hasonló fekete jövőképet vizionáltak amikor Gutenberg elkezdte a könyvnyomtatást...vége lesz a világnak...”
51 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig fértek be a nézők a Thealter legjobb előadásaira

Újraértelmezés, kísérletezés és az underground mainstrem-je. Minden volt, amit a Thealtertől elvárunk. Tovább olvasom