Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Az angoloknak is ízlik a szegedi szakács főztje

Szeged - Franciaország egyik legismertebb cukrászától, Patrick Le Notre-tól tanult meg tradicionális recepteket a budapesti Miróban Gyertyás Csaba. A szegedi szakács-cukrász jelenleg Londonban kamatoztatja tudását egy 4 csillagos butikhotel séfjeként.
– Édesapám, Gyertyás Imre sok évvel ezelőtt több éttermet vezetett Szegeden, többek között a Roosevelt téri halászcsárdát. Iskola után és nyári szünetben rengeteg időt töltöttem a konyhán. Tetszettek a forró edényekkel szaladgáló fehér kabátos alakok. Nem volt kérdés, hogy szakács leszek. Érdekelt a cukrászszakma is, így ezt is elvégeztem – beszélt a kezdetekről Gyertyás Csaba, aki két és fél éve dolgozik egy londoni négycsillagos butikhotel konyhafőnökeként. Felelős az árubeszerzéstől a főzésen át a vendégekkel való kapcsolattartásig. Az étlapot és a menüt is ő állítja össze.

A francia konyha különlegességeire nyitottak az angolok. A Patrick Le Notre-tól tanultakat így Csaba nap mint nap kamatoztathatja. – A Le Notre família Franciaország híres cukrász-szakács dinasztiája. Több gyárat működtetnek, övék a világ egyik leghíresebb szakácsiskolája. Patrick volt az első olyan francia szakács, aki 27 éves korára a második Michelin-csillagát is megkapta. Az ő nevéhez fűződik számos híres luxusszálloda konyhájának beindítása Miami Beachtől Dubaiig. A Carte d'Or cégnek fagylaltrecepteket dolgoz ki. 2007-ben vette át a budapesti Miro éttermet, amikor én is ott dolgoztam. Több fagyireceptet, klasszikus francia sütemény és étel elkészítését tanultam meg tőle. Szerinte egy jó szakácsot 1 százalék tehetség és 99 százalék akarat jellemez. Kurunczi Józseftől, a Miro séfjétől pedig azt „lestem el", ahogy a vendégekkel bánt.
Gyertyás Csaba nemcsak a vendégeknek, 11 éves fiának is lelkesen főz. Fotó: DM/DV
Gyertyás Csaba nemcsak a vendégeknek, 11 éves fiának is lelkesen főz.
Fotó: DM/DV

Én is szeretek kimenni közéjük, megkérdezni, ízlett-e a vacsora, és elbeszélgetni velük. A hotelünkbe a világ minden tájáról érkeznek üzletemberek. Egyszer egy texasi olajmérnök beszélt nekem az ottani marhatartásról, és a steakekről – magyarázta Csaba.

A hét hat napján dolgozik a folyamatosan telt házzal működő étteremben. Ugyanolyan lelkesedéssel főz 11 éves fiának, Marcinak, mint a szállodavendégeknek. Konyhafőnökként a folyamatos megújulásra törekszik. Inspirációt a londoni éttermekből bőven meríthet – az angol fővárosban ugyanis szinte a világ összes konyhájából kaphatunk ízelítőt.

Olvasóink írták

  • 2. gavallér 2011. április 18. 10:44
    „Tarthatnál előadást a mórahalmi négy csillagosba!”
  • 1. PipiczGabor 2011. április 18. 07:15
    „Gratulálok Csaba!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik a Pick beruházása

Egy földterület tulajdonjoga hátráltatja a Pick Szeged Zrt. új beruházásának megvalósítását - írta hétfői számában a Népszabadság. Tovább olvasom