Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Az angolt beszélik a legtöbben de még nem elegen

Szeged, Magyarország - Magyarország sereghajtó az idegennyelv-ismeretben az Európai Unió tagállamai között. A lakosság 65 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem beszél, holott egyre többen döbbennek rá: munkahelyük megtartásához vagy a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen valamilyen nyelven beszélni.
– A mai közoktatás rendszerében ott van a nyelvi készségek elsajátíttatása, viszont az eredményességében még mindig hiányzik valami. Ha megnézzük, hogy mennyien rendelkeznek nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, amikor leérettségiznek, akkor nem vagyunk nagyon pozitív helyen – mondja Balogh Mónika, a szegedi Mátrix Nyelviskola tulajdonosa, aki a nyelviskola eddigi, hétéves működése alapján összegzi tapasztalatait. Négy fő okot szoktak említeni a magyarok, hogy miért nem tanulnak idegen nyelvet: vannak, akik úgy érzik, ha eddig megvoltak nélküle, ezután is boldogulnak majd, mások az idő, a pénz hiányára panaszkodnak, és van egy olyan réteg, amelyik azért nem tanul nyelvet, mert úgysem kérik tőle számon a munkahelyén.

Nyelvóra. Egyre többen látják be: szükségük van a nyelvtudásra. Fotók: Frank Yvette
Nyelvóra. Egyre többen látják be: szükségük van a nyelvtudásra.
Fotó: Frank Yvette

Lesújtó képet fest a magyarok nyelvtudásáról az Eurobarometer fél évvel ezelőtti felmérése. Az Európai Unió 27 tagállama közül sereghajtók vagyunk: a lakosság 65 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem beszél. Ezzel szemben az uniós átlag szerint minden második polgár meg tud szólalni valamilyen idegen nyelven. A magyarok ötöde angolul tud, 18 százaléka németül, 3-3 százaléka oroszul és franciául.

– Hazánkban az angolt beszélik a legtöbben, bár az ország fekvése tekintetében kézenfekvő lenne a német nyelvtudás szerepe – jegyzi meg Balogh Mónika. A Mátrix ügyvezetője, Kalmár Róbert szerint a német nagyvállalatok – például az Audi és a Mercedes – jelenléte is a német nyelv létjogosultságát indokolná, nem is beszélve arról, hogy mennyien mennek ki Ausztriába vagy Németországba dolgozni.


Nemrég egy uniós pályázat indult, amely a nyelvi készségfejlesztést támogatja. Akik ennek keretében tanulnak, azoknak a 60 órás tanfolyam önrésze mindössze pár ezer forint. Óriási az érdeklődés az egész országban, csak Szegeden közel 20 csoport működik, és mind megtelt. Éppen ezért Kalmár azt mondja, nem az a baj, hogy az emberek nem szeretnének nyelveket tanulni, inkább nincs rá pénzük. Tapasztalataik szerint nagyon sokan a diplomájuk megszerzése, esetleg a munkahelyük megtartása céljából szereznének nyelvvizsgát. Szűkül az a réteg, amely azért tanulna idegen nyelvet, hogy külföldi utazások során meg tudjon szólalni.

Olvasóink írták

 • 7. kormoska 2013. március 21. 11:04
  „Sorry,I not speak English very well,because én magyar vagyok és különben is tanuljon meg magyarul"a piszok külföldi".
  Hisz a magyar egy világnyelv.....,na ja a világon senki sem beszéli rajtunk kívül:-)”
 • 6. qrumpli 2013. március 19. 05:06
  „És van pofájuk azt mondani ,hogy nem törekszenek világ uralomra,”
 • 5. tol 2013. március 18. 19:11
  „mondj egy (!) jó német-, angol-, francia tanárt! Jó étvágyat! :)”
 • 4. x 2013. március 17. 19:40
  „3. tol, ez egészen biztosan a gulyás/krumplileves-szocializmus építtetése közben volt úgy, még az orosszal is.”
 • 3. tol 2013. március 17. 10:52
  „kérdés, hogy a regnáló hatalomnak szükséges-e a nyelveket tudó paraszt, illetve használható nyelvtanárok nélkül nem lehet idegen nyelvet tanulni. Hatalmas hendikepfutam van most kis hazánkban.”
 • 2. nie 2013. március 17. 08:12
  „Tapasztalatom szerint a nyelvtudás csak a statisztikában számít, a munkahelyen, ha nem külkereskedelmi cég, csak hátrány. Most egy kicsit túl erőltetjük ezt, inkább jól megalapozni kellene, megbecsülni a tudást, és engedni használni, ha lehetőség adódik, nem a vezetőknek- elnézést a kivételtől-, makogni.”
 • 1. x 2013. március 15. 12:26
  „http://www.delmagyar.hu/forum/nyelvtanitas_kepesites_nelkul/23/1869/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még szombaton is havazhat

Ahelyett, hogy nárciszokat szüretelnénk, havazik... Egész hétvégén rossz idő lesz. Tovább olvasom