Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Az Angyali üdvözlet szombattól látható

Szeged - A Múzeumok éjszakáján látható először a Móra-múzeum legértékesebb alkotása, az Angyali üdvözlet. A félezer éves táblaképet Kovács Zsuzsa restaurálta mindössze öt hónap alatt. Már a javításkor csodájára jártak a szakemberek.
– Megrendülve állok előtte. Az első másodpercben beleszeretettem ebbe a műalkotásba. Óriási különbséget látok aközött, ahogy ezt az Angyali üdvözlet című táblaképet öt hónapja megkaptam, és ahogyan most fest – mondta Kovács Zsuzsa, a Szépművészeti Múzeum restaurátora az olajfestmény elhelyezésekor, tegnap, a Móra-múzeum dísztermében. – A kép állapota miatt nem lehetett látni az eredeti színeit, viszont művészettörténeti feltárásához el kellett távolítani róla a számtalan átfestést és a nyolcvan évvel ezelőtti restaurálás nyomait. Szokatlan a mérete és az alakja, de az elfogadott volt a korban, hogy fadeszkákból toldják össze az alapját, és arra festenek.

A repedések miatt a restaurátor álló helyzetben odarögzítette a festékréteget a fához, majd alkotóelemeire bontotta a fatáblát. Kovács Zsuzsa azt mondta, inkább szellemi fáradtságot érez, mint fizikait, hiszen minden pár négyzetméteres folttal két-három órát eltöltött. A festmény szerinte a sok festékréteg eltávolítása után most áll legközelebb a festője szándékához. A restaurátor fotókkal dokumentálta, hogy a domború fatáblák illesztése sérült leginkább, sőt az angyal kezénél el is hasadt. Szerencsére Mária arca egyáltalán nem sérült, az teljes egészében az eredeti. A szakember szuvasodást is javított, főként a fatábla hátoldalán. Egy tágas térben függhetett a szemmagasság fölött, a díszes keretét csak az 1900-as években kapta, feltehetően azért, hogy eladhassák.

Kovács Zsuzsa: Mária arca szerencsére nem sérült. Fotó: Frank Yvette
Kovács Zsuzsa: Mária arca szerencsére nem sérült.
Fotó: Frank Yvette

Az Angyali üdvözletnek már a fővárosi helyreállításakor csodájára jártak külföldi művészettörténészek és restaurátorok. Kovács Zsuzsa ilyen méretű és állapotú kép restaurálását egy évnél rövidebb időre nem is szokta vállalni, most a Móra-múzeum kérésének tett eleget, hogy a Múzeumok éjszakáján bemutathassák. A festmény szombat estétől látható az őszi bibliai kiállításig. Papp Katalin, az őszi tárlat egyik kurátora elmondta: pannonhalmi, esztergomi, kassai, lengyel egyházi gyűjtemény remekműveiből nyíló tárlat koronája lesz a Szegeden fennmaradt táblakép, amely jelenleg a Móra-múzeum legértékesebb képzőművészeti alkotása.

A szegedi Enyedi Lukácsné hagyatéka

Hogyan kerül elő egyszer csak egy száz milliót érő festmény? A megyei közgyűjtemény leltárkönyveit átnézték a szakemberek a nemzetközi bibliai kiállításra készülve. A tízezer képzőművészeti alkotás sok raktárt tölt meg, a képek sűrűn egymás mellett sorakoznak. A Tisza-parti épület emeleti raktárából került elő az Angyali üdvözlet – tájékoztatott Szabó Tamás, a képzőművészeti osztály vezetője. Annyit tudtak, hogy 1925-ben került be a szegedi Enyedi Lukácsné hagyatékából Bronzino neve alatt két másik képpel. A levéltárban derült ki, hogy kétséges a szerzője. Felmerült a Michelangelo-tanítvány, Giorgio Vasari neve, de ennek a teljes és végleges bizonyítását Monica Biettitől, a firenzei Medici-kápolnák igazgatójától várják még.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Márk ítélet helyett megint halasztást kért

Szeged - Újból elhalasztotta a Csongrád Megyei Bíróság a tárgyalást Török Márk ügyében. Az SZTE… Tovább olvasom