Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az Anna-kúti felújítás megpróbáltatás a környékbelieknek

Szeged - Meglepően csendben végzik munkájukat az ütve fúróval és a különböző munkagépekkel dolgozó szakemberek az Anna-kúti csomópontban az ott lakók szerint. A környéken levő üzletek többségében már néhány nap után csökkent a forgalom.
Az ütve fúró velőtrázó hangjától volt hangos már szombat kora reggel az Anna-kút és környéke. A nagy szegedi villamosprojekt első lépésében kedd óta munkások kézi szerszámokkal és munkagépekkel bontották fel a Tisza Lajos körúti és a Kossuth Lajos sugárúti villamossínek melletti aszfaltot.

– Kicsit meglepődtünk, amikor az első napon már hajnali kettőkor különböző járművek zajára ébredtünk. De azt is tudjuk, hogy a beruházás a mi érdekünkben történik, így azt elviseljük – mondta a Tisza Lajos körút 37. szám alatt lakó Martonné Iványi Anna. Második emeleti lakásuk ablaka pont az építkezésre néz: lehúzott redőnnyel védekeznek a hanghatások ellen. A polgári lakás szigetelt ablaka valóban jó szűrőnek bizonyult: a fúrás zaját alig hallottuk odabent. Mikor azonban Marton Lajos kinyitotta az erkélyajtót, már sokkal kellemetlenebb volt a zaj.

A víz fogy, van, aki panaszkodik, van, aki megértő. Fotó: Schmidt Andrea
A víz fogy, van, aki panaszkodik, van, aki megértő. Fotó: Schmidt Andrea

Gaál Andrásék nem is bírták tovább egy napnál. Szintén utcára néző lakásukból az épület másik szárnyába költöztek át: tíz hónapos gyermekük nem tudott aludni az éjszaka. Kisgyermekük ottjártunkkor is éppen az igazak álmát aludta, így az édesapa csak suttogva mondta el, hogy kibírhatatlannak találták az ütve fúró hangját, és nagy szerencséjük volt, hogy a református egyház ugyanebben a házban levő segédlelkészi bérlakását megkaphatták a felújítás idejére. A többség szerint azonban meglepően csendben haladnak a munkálatok.

Két bolt ki sem nyitott

A Kossuth Lajos sugárúti kapukat és ajtókat áruló mintaboltot, valamint a sarki vasedényt ki sem nyitották most szombaton. A vevőktől a boltok ajtajára ragasztott feliratban kértek elnézést a zárva maradásáért.

– Csak reménykedünk, hogy benyit valaki, de kedd óta gyakorlatilag nullára esett vissza a forgalmunk – mesélte elkeseredetten Klem Frigyesné. A Tisza Lajos körúti ruhásbolt bérlője már most negyvenszázalékos árengedménnyel próbálkozik, mégsem nyitott be hozzá vevő az elmúlt napokban. – Direkt figyelem a járókelők arcát. Nem néznek semerre. Csak azon vannak, hogy minél hamarabb átvágjanak a lezárt területen. Nem tudom, mi lesz velünk a felújítás végéig – mondta elkeseredetten az asszony. Az óraszaküzletben viszont azt mondták: az első hét még nem volt annyira vészes. Ugyanakkor itt sem gondolják úgy, hogy forgalmuk szeptemberig változatlan marad: folyamatos csökkenésre számítanak.

A vízért megéri a kényelmetlenség

Nehezebb megközelíteni a gyógyvizet adó Anna-kutat is, ám ennek ellenére szombat délelőtt nagy volt a sorban állás csapjai előtt. A szegediek főleg biciklivel és kocsival érkeztek ide – utóbbit a környéken még könnyen megközelíthető utcákban hagyták. Az általános vélemény: az egészséges gyógyvízért a hangzavar és útlezárások ellenére is megéri átevickélni a barikádokon.

Olvasóink írták

 • 13. Dini1 2008. július 22. 16:13
  „2: azóta gőzfürdő, körút, vasútállomás, autópálya, elkerülő út szakaszai, IH, Mars tér részei, stb...
  Szerintem pártállástól függetlenül kár lenne arról vitát nyitni hogy Botka és csapata messze a legjobban menedzseli ezt a várost. Azok közül is sokan ezt mondják akik már 20 polgármestert láttak.
  Persze hibák azért vannak, de azt senki ne várja hogy egy ilyen csomópontot zaj, kosz és elégedetlenkedők nélkül egy éjszaka megcsináljanak, ráadásul ingyen.
  Utána azért jobb lesz a környéken lakóknak is, hogy este nem kel fel minden villamos hangjára a gyerek, ezt minden normális ember így fogja fej.”
 • 12. ülvefúró 2008. július 22. 00:54
  „ülvefúró”
 • 11. csanyiv 2008. július 21. 20:01
  „Megint tévedsz geysa és már nem először. Javaslom: 1. utánanézel 2. csendben szégyelled, hogy megint hülyeséget írtál...”
 • 10. geysa 2008. július 21. 17:23
  „ki fizeti ki az elmaradt hasznot az üzlettulajdonosoknak? A bérleti díjat bezzeg hiánytalanul bevasalják mindenkin!!”
 • 9. almasándor 2008. július 21. 15:09
  „Maci megint nagyot mondott.
  Akinek nem tetszik a pillanatnyi zaj, az költözzön ki tanyára! Ha meg kibírja ezt a kis időt, utána azt fogja hinni, hogy kiköltözött, mert akkora lesz a csend.”
 • 8. Ütve fúró 2008. július 21. 15:03
  „Mix-nek: úgy látom, kijavították az ütve fúrót kettőbe. De ehhez még annyit, hogy az ütve fúróval fúrnak, a légkalapáccsal meg bontják az utat, lehet, hogy itt még fogalomzavar esete is fennáll. De ez a szerkesztőket nem zavarja: tegnapelőtt olvastam például, hogy "újra kapható a kullancsoltás". Na, jól nézünk ki, ha beoltanának kullanccsal.”
 • 7. Ilyen az élet 2008. július 21. 13:47
  „Most akkor mi a hézag? Miről van szó? Ami az üzleteket és a lakókat illeti: a Tisza Lajos felújítását is kibírták, ezt is túlélik. Ilyen az élet...”
 • 6. mlx 2008. július 21. 10:37
  „Ütvefúró, nem "ütve fúró"! Egy híroldal/újság igazán odafigyelhetne a helyesírásra. Senki nem ellenőrzi a cikkeket?”
 • 5. strangerrr 2008. július 21. 09:06
  „Nem is komolyan írtam:) De hát hülyeségre csak hülyeséget lehet írni.

  Ha egyik politikus költi a pénzünket, akkor "hű! ez igen! micsoda fejlődés! ez derék!"

  Ha a másik politikus teszi ugyanezt: "vastag pénztárca az illetékeseknek" "már megint lopnak" "mi kerül ezen ennyibe?"”
 • 4. samu 2008. július 21. 09:00
  „" Így van maci:) Mennyivel jobb volt ez 98-2002 között. Akkor úgy nyúlták le a pénzeket, hogy nem épült semmi:)"

  Lehet hogy nem tudok a sorok között olvasni, de :

  Kárász utca
  Sportcsarnok

  felködlött.”
 • 3. strangerrr 2008. július 21. 08:24
  „Így van maci:) Mennyivel jobb volt ez 98-2002 között. Akkor úgy nyúlták le a pénzeket, hogy nem épült semmi:)”
 • 2. maci52 2008. július 21. 07:02
  „Megpróbáltatás a környékbelieknek,vastag pénztárca Illetékeseknek.Értsd:beruházó,kivitelező ,aki adja,aki kapja.”
 • 1. itti 2008. július 20. 22:43
  „http://hu.dada.net/image/8965742/100_2131/
  képek a munkárol...tőlem:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven kamion vett részt a gyorsulási versenyen

Szeged - Tizennyolcadszor is nagy sikerrel zárult a szegedi kamionos country találkozó. A forró… Tovább olvasom