Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az anya szeretné megtudni, miért halt meg az egyik kisbabája

Több mint hat hete hiába próbálja megtudni egy szegedi fiatal asszony, hogy miért halt meg ikerterhessége 39. hetében az egyik kislánya. Azt fontolgatja, bírósághoz fordul, derüljön ki végre, hibázott-e valaki.
Makra Kornélia és kislánya. Fotó: Karnok Csaba
– Pénteken volt hat hete, hogy meghalt az egyik kislányom. Ikerterhességem 39. hete alatt semmi nem utalt a közelgő tragédiára. Ezért is nehéz feldolgozni a történteket. Nem értem, miért nem közlik velem, miért nem tudhatom meg, mi okozta a halálát. Nem hivatalosan ellentmondó véleményeket hallottam – mondja a szegedi Makra Kornélia, aki október 21-én császármetszéssel szült.

Makra Kornélia terhességének 35. hetében, szeptember 21-én feküdt be a Szegedi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájára. Október 21-én délelőtt 11 órakor a sokadik CTG-vizsgálatán esett át. Ezúttal is megnyugtatták. Az ultrahangvizsgálat szerint is a szívműködéseknél minden rendben volt, sőt azt is közölték vele, hogy az addig keresztben fekvő baba megfordult, a két kislány párhuzamosan, hosszanti helyzetben fekszik egymás mellett, hagyományos szülésre számíthat.
– Nagyon megörültem, hiszen apás szülést szerettünk volna, amire így lehetőség nyílt – jegyzi meg a fiatal szegedi asszony.

Egy másik, az előbbi után negyed órával elvégzett úgynevezett keringési vizsgálat sem mutatott sem nála, sem a gyermekeknél rendellenességet. A délutáni viziten, egy órakor a vizitáló orvos kontroll CTG-t rendelt el.
– Erre négy órakor került sor, amely megállapította, hogy az egyik babának nincs szívhangja, meghalt. Az orvos magunkra hagyott, az asszisztenstől kérdeztem meg: ez azt jelenti, hogy végleg elveszítettem az egyik babát? A szülésznő mondta meg, hogy igen, az egyik baba meghalt – mondja Makra Kornélia.

A fiatal nő lelkileg teljesen összeomlott. Utólag is úgy érzi, nem kapta meg az ilyen esetekben elvárható lelki támogatást. Közölték vele, megindítják a szülést, értesítik az orvosát. Pár perccel később már azt mondták neki, mégsem hagyományosan fog szülni, hanem altatásban, császármetszéssel.

Kornélia már otthon van. Azt mondja, az az érzése, hogy egészségesen, 2650 grammal született kislánya keresi a testvérét.
– Október 21. óta folyamatosan érdeklődöm a patológián, de eddig semmit nem tudhattam meg a halál okáról. Úgy tudom, általában 10-14 nap alatt készül el a boncolási jegyzőkönyv, most már több mint hat hét telt el. Szeretném végre megtudni, mi okozta egyik kislányom méhen belüli váratlan halálát – mondja Makra Kornélia, aki azt fontolgatja, bírósághoz fordul, hátha akkor sikerül számára megnyugtatóan mindent tisztázni.


Nem szokatlan

Az egyetem anatómiai, szövet- és fejlődéstani intézetének egyik munkatársa azt mondta, egyáltalán nem szokatlan, hogy hat, vagy még ennél hosszabb ideig is eltart egy-egy boncolási jegyzőkönyv kiadása. Ugyanő megjegyezte: az elmúlt hetekben szabadságolások is késleltették munkájukat. A konkrét ügyről nem adhat felvilágosítást, ha a jegyzőkönyv elkészül, értesítik a családot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszintes buszportot épít Szegeden a Tisza Volán Rt.

A Tisza Volán Rt. társberuházókkal olyan többszintes buszportot szeretne építeni a Vásárhelyi Pál és… Tovább olvasom