Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Az Apáczai Kiadó az év legjobb tanítóját keresi

Szeged - Négy tanító és hét hallgató tartott tegnap környezetismeret-órát zsűri előtt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában. Az Apáczai Kiadó az országos tanítási versennyel a pedagógusokat ösztönözné. Évről évre egyre kevesebben választják ezt a pályát.
– Mindenki vágyik a megerősítésre, hiszen akárhogy nézzük, rengeteg gyerek vesz minket körül, de valójában ez nagyon magányos szakma. Bezárjuk az ajtót, és nem tudjuk, mi történik a szomszédban. Nem tudjuk, mennyit ér a tudásunk. Az ilyen versenyek lehetőséget teremtenek arra, hogy megmérettessünk, és visszajelzéseket kapjunk – fogalmazott Palkóné Pekár Erika. A dunakeszi DOK Szent István Általános Iskolájának pedagógusa az Apáczai Kiadó által rendezett országos tanítási verseny egyik résztvevője. Az ország különböző pontjairól érkező gyakorló tanítók és hallgatók, zsűri előtt tartottak környezetismeret-órát tegnap a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola alsó tagozatosainak.

Palkóné Pekár Erika Dunakesziből  érkezett a  versenyre. Fotó: Frank Yvette
Palkóné Pekár Erika Dunakesziből érkezett a versenyre.
Fotó: Frank Yvette
– A zsűri tagjai a szerzőink, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar kiváló szakvezetői, egyetemi vezetők és kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatók – tudtuk meg Esztergályos Jenőtől. Az Apáczai Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az országos tanítási versenyt több mint tíz éve három tantárgyból rendezik meg: magyarból, matematikából és környezetismeretből. A megmérettetés célja, hogy ezzel is emeljék az Apáczai Kiadó tankönyveiből tanító pedagógusok módszertani kultúráját.

Marsi István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatási dékánhelyettese nyitotta meg a rendezvényt. Véleménye szerint az ilyen megmérettetések hatására nő a pedagógusok elit rétege. Azoké, akik versenyeken brillíroznak, és nemzetközi sikereket érnek el. Szerinte a pedagógusszakma olyan népszerű, mint amennyire nehéz. A nehézségek között szerepelnek többek között az anyagi természetűek vagy a diákok viselkedése, például az egyre inkább jelentkező iskolai erőszak a diákok részéről.

Ezek a problémák is hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebben választják ezt a pályát, mint évekkel ezelőtt. A természettudományos tárgyak oktatása is fejtörést okoz egy ideje. A szükségesnél kisebb számban képeznek kémiatanárokat az országban. – A kialakult helyzet miatt részben a tanárképzés jelenlegi rendszere hibáztatható. A Juhász Gyula pedagógusképző karon nagy várakozásokkal tekintünk az új nemzeti felsőoktatási törvényben körvonalazódó tanárképzés rendszerére. Ezek között a keretek között megteremthető az a pedagógusképzés, amely a természettudományoknál már tapasztalható, de esetleg a más területeken jelentkező problémákat is kivédheti – mondta Marsi István.

Eredményhirdetés Budapesten
A három versenyre összesen 114-en jelentkeztek. Szegeden 4 tanító és 7 hallgató tartott órát. A zsűri tíz szempontot vesz figyelembe, a pontértékek alapján határozzák meg, kik kaphatnak első díjat, másodikat, és így tovább. Az első helyezettek 100 ezer forintot kapnak, a második helyen végzettek 90 ezret, a harmadikok 80 ezret. – Az eredményeket április 10-én, Budapesten hirdetjük ki. Itt adjuk át a fiam emlékére alapított „Zenit 41 díjat", amelyet olyan, 41 évnél fiatalabb kollégák kaphatnak, akik sokat tettek az oktatásért. Dolgozzanak akár pedagógusként, akár a nyomdában – magyarázta Esztergályos Jenő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várat magára a várásatás

Idén is áll a szegedi vár feltárása a Stefánián. A mellette vezető járdát és kerékpárutat rendbe rakatná a város. Tovább olvasom