Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Az aradi vértanúkra emlékeznek

Szeged - Tankönyvből először a harmadik osztályosok olvashatnak az aradi vértanúkról. Az érettségizőknek viszont egy szerző két tankönyvéből eltérő megközelítéssel kell elhelyezniük a történelmi tablón az Aradon kivégzett 13 tábornokot. Ma Szegeden is megemlékezéseket tartanak.
Iskolai rádióhálózaton szól az ünnepi műsor – így emlékezteti diákjait a 159 évvel ezelőtt Aradon kivégzett 13 tábornokra, a magyar forradalom és szabadságharc mártírjaira Szeged több oktatási intézménye, így a kiegyezés központi figurájáról, Deák Ferencről elnevezett gimnázium is. A Deák, érettségire készülő végzősei közül Nikolett azt mondja, általános iskolásként másképp ünnepeltek: egy-egy szál rózsát vittek az Aradi vértanúk terén álló emlékoszlophoz.

Tankönyvből már az alsósok is olvashatnak az aradi vértanúkról – derül ki rögtönzött mustránkból. „A magyar csapatok tizenhárom tábornokát ...felségsértés miatt halálra ítélték. Az ítéletet október 6-án, a hajnali órákban hajtották végre. Ugyanezen a napon Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első a magyar miniszterelnököt" – írja Földvári Erika a Mozaik Kiadó gondozásában megjelent Olvasókönyv harmadik osztályosoknak című kiadványában. A bevezető szöveg alatt a 13 tábornok tablója, s a névsor. Ezt a negyedikesek olvasókönyve részletek közlésével teszi elképzelhetővé. A 7. osztályosoknak szóló történelemtankönyv új mozaikkockákat tesz a képhez, a lecke után olvasmány szól Aradról, a „magyar Golgotáról".

Egy másik kiadó 7. osztályoknak szóló könyvében is ott a 13 aradi vértanú tablója és névsora, mellette Haynau nyilatkozata: „...nyugodt lelkiismerettel lövetek agyon százakat, mert szilárd meggyőződésem, hogy ez az egyetlen mód intő példát szolgáltatni minden jövendő forradalomnak".

Kilenc nevet tudott a 13-ból, s nem említette vértanúként Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt a legtájékozatlanabbnak tekinthető deákos diák, amikor a szegedi gimi humán tagozatos osztályában vendégeskedtünk. Volt, aki szerint az első kormány tagjait, s nem honvédtiszteket végeztek ki Aradon. Az oktatás anomá-
liáira utal, hogy az ottani könyvtárban lelt két, Száray-féle történelemkönyv közül a régebbi a Megtorlás és ellenállás című fejezetnél, míg a legújabb A kiegyezéshez vezető út „nyitányaként" tárgyalja a kivégzéseket. A deákosok közül többen is hangsúlyozták, az utókor tiszteletének jele, hogy utcát neveztek el a vértanúkról, Szegeden – többek között – Batthyányról, Kiss Ernőről és Damjanichról.

Történelmi játék, koszorúzás

– Minden magyarnak tudnia kell az aradi 13 nevét – hangsúlyozza Bene Zoltán, aki Damjanich János leveleinek felhasználásával színdarabot írt. – A mártírok életútja példázata a Kárpát-medencei népek együttélésének. A 13 tábornok ránk hagyott írásaiból kiderül: az itt élő nációk miért vettek részt e forradalomban, fölvillan a hősök emberi arca – mondja az író, akinek Istennél a kegyelem című, 13 képből álló történelmi játékát ma 18 órától Algyőn, holnap Deszken mutatja be a Móra Ferenc Népszínház. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire ma Szegeden több helyszínen koszorúzással emlékeznek, majd 17 órától ünnepi műsor részeként Révész Mihály önkormányzati képviselő szónokol az Aradi vértanúk terén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterek, autók, sofőrök és utazások

Szeged - A polgármesterek szeretnek és szoktak is vezetni – ez derül ki körképünkből. A megyei… Tovább olvasom