Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az áram és a telefonálás olcsóbb lett

Mivel január 1-jétől az áfakulcs a korábbi 25-ről 20-ra mérséklődött, a szolgáltatók is csökkentik áraikat. Nincs gond azokkal a számlákkal, amelyeknél az óra mindig a hónap első napján indul. A Démász viszont kénytelen a napok arányában szétválasztani a fogyasztás mennyiségét 2005-re és 2006-ra.
Az áfakulcs 5 százalékos csökkentése miatt több szolgáltató mérsékelte árait, a decemberről januárra átnyúló számlázás azonban gondokat okozhat. Somogyi Ildikó, az Invitel marketing kommunikációs igazgatója elmondta, a januárban kézhez kapott számla kicsit érdekes helyzetet tükröz majd, mivel 20 és 25 százalékos áfát egyaránt tartalmaz. Az utólag számlázott, decemberi forgalmi díjak még 25 százalékos áfával terheltek, a januári havidíjaknak azonban már 20 százalék az áfatartalma.

A különböző csomagoknál változtak az árak: néhány tételnél emelkedtek mintegy 3 százalékkal. A telefonos- és internet-csomagokban a díjak és tarifák év eleji összesített változása az előfizetők számára egyértelműen bruttó árcsökkenést jelent – jelentette ki a kommunikációs vezető. A Démász Nyrt.-nek is feladja a leckét az áfakulcs 5 százalékpontos csökkentése.

A törvény szerint ugyanis a fizetés esedékességének napja minősül a teljesítés időpontjának, a számlázott időszak viszont felölelhet 2006. január 1-je előtti és utáni időszakot is. A Démásztól kapott információk szerint az áramszolgáltató a lehető legpontosabban kívánja szétválasztani azt a fogyasztást, amelyet 25, és azt, amelyet 20 százalékos áfa terhel – ez a napok arányában történik majd.

Nem tapasztalhatunk viszont változást a gázszámlán, mivel a földgázt 15 százalékos áfakulcs terheli – tudtuk meg Asztalos Andreától, a Dégáz Rt. marketingmenedzserétől. Hasonló választ kaptunk a szegedi víz- és csatornadíjakkal kapcsolatban is. Balaton Krisztina sajtóreferens megerősítette, az általános forgalmi adó mértéke továbbra is a régi, vagyis 15 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor rapült a színpadon

Két nagyszabású koncertet adott a Rapülők Budapesten. Geszti Péter zenekara közel százfős… Tovább olvasom