Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az Árkád és a gyár hasonlósága

Szeged - Az eredeti elképzelésekhez képest is több elemét őrzik meg a több mint 120 éves Londoni körúti kendergyárnak az Árkád tervezői – a beruházó igényeinek megfelelően. A részletekről azonban még hallgatnak, az építész szerződésében az is szerepel, hogy nem nyilatkozhat.
Közelebb került a célhoz, az Árkád 2010-es átadásához az Európában bevásárlóközpontokat építő ECE cégcsoport azzal, hogy a múlt héten mintegy 800 millió forintért megvásárolta a megyei önkormányzattól a Boross József utcai múzeumi raktárt. A Londoni körút–Rigó utca–Boross József utca–Bakay Nándor utca által határolt tömbben már korábban, még 2006-ban megvették a kendergyárat a magyar tulajdonosoktól, az óvodát pedig a szegedi önkormányzattól. A cégcsoport magyarországi leányvállalata, az ECE Budapest Kft. 2009 februárjára kerülhet birtokon belülre, és kezdheti el az építkezést, miután a kendergyár és a múzeum kiköltözik az épületekből.

Milyen lesz a leendő Árkád? Ma már leginkább ez foglalkoztatja a szegedieket. A megyei önkormányzattal megkötött szerződés aláírásakor kiderült, hogy átterveztetik az épületet. Tehát már nem azt a homlokzatot láthatjuk majd viszont, amelynek rajza egy évvel ezelőtt lapunkban is megjelent. Az új terveket Gunther Zsolt építész készíti el, akitől próbáltunk telefonon részleteket megtudni, és szerettünk volna látványterveket is kapni. Az építész azonban azt válaszolta, szerződése aláírásakor arra is kötelezték, nem nyilatkozhat. Jó lett volna, ha az ECE Budapest Kft. ügyvezető igazgatója, Gyalay-Korpos Gyula feloldja a titoktartás kötelezettsége alól, ám a vezetőt nem értük el, szabadságát tölti.

Úgy tudjuk, a román kori bazilikára emlékeztető építészeti elemeket beépítik az Árkádba. Fotó: Schmidt Andrea
Úgy tudjuk, a román kori bazilikára emlékeztető építészeti elemeket beépítik az Árkádba.
Fotó: Schmidt Andrea

Annyit azonban más forrásból megtudtunk, hogy olyan tervek készülnek, amelyek megőrzik a „kendergyári jelleget". Megmaradhatnak például a régi több mint 120 éves Rigó utcai kőkerítés, valamint az utcának hátat fordító üzemcsarnokok román kori bazilikára emlékeztető elemei. A hasonló értékmentésre példa az ECE Braunschweigben felépített Schloss-Arkadenje: ott a háborúban megsemmisült kastélyt teljes egészében felújították és kibővítették egy bevásárlóközponttal. A csehországi Brnóban pedig egy hajdani gyárat „integráltak" a Galeria Vankovkába.

800 munkahely 35 ezer négyzetméteren

Maga az építkezés ezer embernek, az Árkád pedig nyolcszáz főnek biztosít majd munkát Szegeden. A 2010 őszére megnyíló üzletközpont 35 ezer négyzetméteres lesz. A beruházás mintegy 23 milliárd forintba kerül.

Gunther Zsolt – aki a győri székhelyű 3H Építésziroda Kft. reprezentáns építésze – különben második helyezett lett azon a tavalyi tervpályázaton, amelyet a beruházó írt ki. Az Árkád építtetőjétől mellesleg senki sem várta el, hogy pályázatot hirdessen meg, és semmi sem kötelezte arra, hogy az első helyezettel szerződjön. Ez az oka annak, hogy Gunther Zsolt tervezhet, és nem a 2007 áprilisában első díjat nyert Szántó és Mikó Építészek Kft., aki már letette a névjegykártyáját Szegeden a JATIK tervezésével. De konzulensként Szántóék munkájára is igényt tart az Árkád tulajdonosa.2010-ben tervezik megnyitni a kendergyár helyén épülő üzletközpontot - VTV Szeged videójaTitkolóznak

Keresztesi Margit, az Első Magyar Kenderfonó Zrt. vezérigazgatója csak annyit sejtetett, hogy mire a múzeum kiköltözik a raktárból, addigra a gyár is elhurcolkodik egy új helyszínre. A múzeum igazgatója, Zombori István korábban lapunkban úgy nyilatkozott: 2009. február 28-ára befejezik a pakolást. Üzleti okokból se a múzeum, se a kendergyár nem árulja el, milyen helyet néztek ki maguknak.

Olvasóink írták

 • 18. kekecke 2008. augusztus 21. 17:06
  „nyitás után sem tudjuk meg hogy néz ki , akkora titok ?”
 • 17. martinovics "vasorru babanak" 2008. augusztus 21. 16:55
  „Hozzaszolas 14.-nek!
  A mese megy tovabb! A kendergyar tetejen egy neonreklam allt:
  "ELJEN A PART" felirattal!!
  (Vajon mint kulturtörteneti örökseg,azt is beepitik a Plaza-ba?)
  Nem csodalkoznek rajta!!”
 • 16. bizniszke 2008. augusztus 21. 14:05
  „Botka itt bezáratta - itt is- az ovodát - már akkor lebotolta a Rigó u-i eladást,Szégyen -gyalázat, ez a Botka egyre elviselhetetlenebb, vajon, most milyen hirrel jön haza KInából, lehet, hogy már eladta egész Szegedet, mkiközben a mocsjjok, meg a piszok eszi meg ezt a várost,.A zajtól , a büztől, meg az állandó buliktól nincs a lakóknak nyugalma. Vajon nem kéne például az ő háza közelébe Baktóba kivinni a kivetitőket. Szerintem igen. Abban meg izgazság van, ,hogy az ovoda eladása után már a muzeum is eladja jó pézért az épületet, mert , ha ott mradnak, és odaépitik ezt a szart, akkor ott nem lehet dolgozni.Jó üzlet ez valakiknek kedves Botka Úr, de egyszer minden kiderül.”
 • 15. csanyiv 2008. augusztus 21. 13:48
  „Mielőtt még a méltatlankodás ismét kormánygyalázásba fordulna, csak jelezném, hogy a múzeumi raktárat eladó Megyei Önkormányzat Fideszes vezetésű...
  Ettől függetlenül jól tették, hogy a háromszázmilliós értékű raktárat eladták nyolcszázért, ennél jobb helyen, ennél kevesebből is lehet építeni egy korszerűt - fognak is jövőre. Az meg, hogy ki mit építene a más magántulajdonú telkére, más pénzéből a kutyát sem izgatja: a Világ Utcája helyén egyetlen városi tulajdonú telek sincs és bőven nem a mostani városvezetés adta el a területet, sem az Árkád, sem a majdani újszegedi Interspar vagy a Móravárosi Bevásárlóközpont helyét.”
 • 14. És jött a vasorrú bába ! 2008. augusztus 21. 13:47
  „Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy GYÁR, mely évtizedekre több ezer embernek munkát biztosított, és biztos jövedelmet, a népi demokráciába.”
 • 13. geza 2008. augusztus 21. 13:19
  „Megoldás: népszavazás....
  Tenni kell!!”
 • 12. csillagjósok 2008. augusztus 21. 12:35
  „CsaK addig kíváncsiaK EZEK ránk amíg leadjuk a szavazatot négyévente!
  Kik ezek,akik tudják a kérdezésünk nélkül:

  MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK!!!???”
 • 11. harácsolás 2008. augusztus 21. 12:29
  „Sportpálya kell és nagy park az aktív pihenéshez, friss levegőhöz!
  A sok bunkó ledúratna minden talpalatnyi helyet, sportcsarnokot, pályát, temetőket
  a p é n z é r t!!! A gyerekeink meg fulladjanak meg a koszban???
  Munkát és munkahelyet, parkokat és sportolási lehetőségeket kérünk! Elég a sok nagy szar multiból és lakóparkból!
  20 évvel ezelőtt sem döglöttünk éhen és nem jártunk rongyokban sem amikor 1 multi sem volt!”
 • 10. death ´n roll 2008. augusztus 21. 10:58
  „Aham, persze, egy ipari műemléket javarészt eldózerolnak, hogy a helyére "szép", üveg-beton kocka kerülhessen (olyanunk még úgysincs...).
  Dejó, csak lehessen sokat shoppingolni, meg rajolni az ismikkel, az kell.”
 • 9. Zima 2008. augusztus 21. 10:57
  „A T.D.-ben dolgozók?
  Nyugodt lehetsz benne, hogy egy garast sem.....
  Volt "szerencsém" náluk dolgozni tavaly (sajnos) 1 kemény hónapot. Nettó(!) 67 ezer forintért. Jó mi? 10 éve nem emeltek a dolgozók fizetésén és a telephely bezárását követően ballaghatnak a Szeged-tábla elé dolgozni, a pesti útra.”
 • 8. Valakik megint jol jártak ! 2008. augusztus 21. 10:51
  „És az ott dolgozók a 800 millióbol mennyit kaptak ??? Rabló banda !”
 • 7. geza 2008. augusztus 21. 10:02
  „Igen, ezt mondtam. A Hansa telep/volt kábelgyár/ és a kéziszerszám gyár. Mindkettőt eldúrják.
  Azét kiváncsi vagyok (ott lakok a környéken) hogy a Hansa-Tedi fizet-e és/vagy felújittatja az utat amit a hozzájuk járó 24-26 t-ás kamionok tönkretettek. (gondolom nem)
  Rohadjanak meg, de vmilyen plogári engedetlenséget fogok szervezni..(egyébként már szerveződik).
  Nincs elég lakópark????
  Vagy vki megint zsebbe kapja a pénzt????
  Csinálnák oda az uszodát, vagy a sportcsarnokot, legyen a marstéren lakópark...”
 • 6. Piki 2008. augusztus 21. 09:52
  „Geza!
  Nem csak ott!
  A HANSA-TE-DI telephelyet is ledúrják, 2 éven belől!
  Lakópark épül, horror lakásárakkal....!
  (Nyomul Szegeden a telek maffia....!!!!)”
 • 5. geza 2008. augusztus 21. 09:37
  „#4 Tényleg :D
  Szerintem -de nálam okosabbak eldöntötték már- a sportcsarnoknak jobb helye lett volna a világ utcájában, M5-ről könnyebben megközelíthető...
  Mindegy ez van....
  Ja és a kábelgyár, kéziszerszámgyár helyén építeni akarnak LAKÓPARKOT”
 • 4. Arkangyal 2008. augusztus 21. 09:28
  „geza:

  Oda épül az új buszpályaudvar, a Mars téri buszpályaudvar helyére meg az új sportcsarnok.”
 • 3. geza 2008. augusztus 21. 09:17
  „Hurrá még egy pláza!!!!
  Azért érdekes egy városkép jelentőségű épület tervei titkosak.
  Kíváncsi vagyok, hogy a Rigó utca, Bakay Nándor utca Körút jelenleg is nagy forgalmát hogyan fogják elvezetni az építkezés ideje alatt.
  (miért nem a "világ utcája" nagy zöld területre épitik ezt az újabb multiglobalizációs szentélyt?)”
 • 2. lugas6 2008. augusztus 21. 07:18
  „Ha megépül az ÁRKÁD, a Mars-téri butikosoknak és kisboltoknak annyi, ha csak nem adják át a Mars teret a kínaiaknak. Ők ugyanis a jég hátán is megélnek, de nem vagyok biztos abban, hogy a zöldségpiac és az amúgy sem szemet gyönyörködtető épületes látvány csarnokok sem kerülnek a jelentős, ha nem a végleges leépítés elé. Akkor mi lesz a funkciója a Mars térnek ? Közpark, vagy lakópark?”
 • 1. joy 2008. augusztus 21. 02:04
  „Megnéztem a két említett Árkádot.
  Mind a kettő nagyon látványosra sikerült.
  Kíváncsi vagyok, mit hoznak ki a Szegediből, hogyan tudják integrálni a tömegközlekedést, eltüntetni a parkoló szgkkat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörényi és Bródy is szereti az új Istvánt

Szeged - Bródy János krónikásként, Szörényi Levente a Te kit választanál? című dallal szerepelt az… Tovább olvasom