Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az Árkád földjére építkezik Sándorfalva

Szeged - Közel 80 millió forintot spórol Sándorfalva azzal, hogy befogadja a szegedi Árkád építkezéséről kitermelt föld egy részét – feltöltik vele a Bika-kaszáló területét. Sportközpontot, lakóparkot terveznek ide.
A Szegeden épülő Árkád bevásárlóközpont építési területéről kitermelt földdel tölti fel a sándorfalvi Bika-kaszálót a kisváros önkormányzata – tudtuk meg Kakas Béla polgármestertől. Elmondta: a Pallavicini fejlesztési terv része a Bika-kaszáló hasznosítása. Elegáns, kisvárosi részt, új városközpontot terveznek ide, új sportcentrummal, lakóparkkal. A 10 hektáros nádas, ingoványos területen záportavat is kialakítanak, ami a város vésztározójaként is funkcionálna szükség esetén. Betervezik a csapadékvíz-elvezetésbe, de ligettel körülvett látványtó is lenne egyben, amelyen csónakázni lehet. A sportcentrum és a lakópark felépítéséhez azonban először fel kell tölteni a területet, ezt oldják meg az Árkád földjéből – amelyről az terjedt el a sándorfalviak között, hogy szennyezett. A Mélyépítő Labor Kft. talajmechanikai vizsgálata – amely nélkül el sem kezdődhetett volna a beruházás – azonban igazolta: a földben nincs szennyeződés, minősége megfelelő.

Árkád bevásárlóközpont építési területéről kitermelt földdel tölti fel a sándorfalvi Bika-kaszálót . Fotó: DM/DV
Az Árkád bevásárlóközpont építési területéről kitermelt földdel töltik majd fel a sándorfalvi Bika-kaszálót.
Fotó: DM/DV

– Az Árkád tendert írt ki, amit a Kád-Út Kft. nyert meg, a velük aláírt befogadó nyilatkozatomban többek között azt is kikötöttem, hogy a beszállított föld nem tartalmazhat veszélyes hulladékot, törmeléket vagy más építési anyagot – mondta el Kakas Béla. A 25 ezer köbméter befogadott földdel körülbelül 80 millió forintot spórol a település (ha máshonnan venné meg, egy köbméterért 2500 forintot kellene fizetnie, plusz a szállítást és a leterítést), sőt köbméterenként 100 forintot nyer: ennyit fizet a Kád-Út Kft. a befogadásért cserébe.

Fotó: DM/DV
Kakas Béla: a beszállított föld nem tartalmazhat veszélyes hulladékot.
Fotó: DM/DV

Strandot, sportkomplexumot terveznek

Elkészült a sándorfalvi sportcentrum látványterve, valamint a városi strand engedélyterve is. Az egyik nagy műfüves pálya és a hozzá tartozó lelátó már áll. Épül még egy kisebb focipálya, kézilabda-, tenisz-, görkorcsolya- és kosárlabdapálya is – megfelelő utánpótlás-nevelő bázisként működhet majd. A régi városi strandra egy 25 méteres tanuszodát, egy kisebb tanmedencét, a legkisebbeknek pedig élménypancsolót terveznek. Az egyenként 300 millió forintos beruházások megvalósításához a megfelelő pályázatra várnak.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. rézike 2010. augusztus 29. 17:25
  „Lehetett volna helyette egy hatalmas szórakoztató központ jégpályával, fociteremmel, konditermekkel, mozikkal, kávéházakkal, discoval, és egyéb szórakozási lehetőségekkel kicsiknek és nagyoknak. Hogy a család apraja- nagyja megtalálhatná benne a szórakozását.
  Rengeteg rendezvényszervezőt termel az egyetem, szerintem a vállalkozók is megtalálnák benne a számításaikat.”
 • 22. jozko 2010. augusztus 29. 15:46
  „Sándorfalva - Árkád népe, hej...”
 • 21. bütyök 2010. augusztus 27. 20:21
  „betonáztatók voltak,amik a csatornába folytak.”
 • 20. szatyi 2010. augusztus 27. 20:08
  „18. hozzászólás Natasa 2010.08.27. 16:16

  A "KENDERFONÓ földjére" nem öntötték ki az áztatólevet, mert OTT nem áztattak. Az újszegedi gyár mögött igen, de a kettő nem ugyanaz!”
 • 19. izsi 2010. augusztus 27. 19:46
  „Pedig abból a 25 ezer köbméter földből meg lehetett volna építeni Szeged első hegyét, esetleg egy szánkódombot :))))))”
 • 18. Natasa 2010. augusztus 27. 16:16
  „Nem az Árkád földjáre, hanem a KENDERFONÓ földjére, ahol 100 évig ipari kitermelés folyt, öntötték ki az áztató levet a földre.
  TUDJÁK EZT SÁNDORFALVÁN, hogy milyen szennyezettségű az egykori ipartelep földje?”
 • 17. antikos 2010. augusztus 27. 15:37
  „1-nek Kapsz egy árkádot, és ne zizegj tovább! Mit akarsz még?
  Fentieket élcnek szántam! Nem neked. Teljesen igazad van! De a fentiek szerint gondolkodnak az uraink!”
 • 16. mérges 2010. augusztus 27. 14:29
  „Kedves ferdzso! Nekem talán nem baj, ha tök üresek ezek a vackok, hiszen mind befektetés egy cég részéről, amiből gondolom elég szép summát kap a város (illetve sajnos inkább az aktuális vezérkar), DE baromira rontja az összképet, annyira jól fog mutatni ez a vacak a sok régi és relatíve szép épület között, a nagykörút ezen részén lakóknak már megvolt a forgalom miatti "szenvedés" de emellé még kapnak egy Árkádot is.
  Ehelyett mennyivel jobban mutatna egy park.... azért remélem nem valami befolyásos egyén lehet kedves ferdzso, mert azért én még reménykedek egy-két park, füves terület létrehozásában Szegeden! Én nem úgy látom a helyzetet, mint ön, de remélem ez nem probléma!
  A politikát meg hagyjuk már ki ebből (nyílván az egészhez sok köze van, de tök minegy melyik párt lett volna hatalmon, akkor is kaptak volna engedélyt), kedves (gondolom) MSZP-s fanatikus, gondokozzunk egy picit reálisan és ne legyünk feleslegesen cinikusak! :)
  Köszönöm”
 • 15. mirjam 2010. augusztus 27. 13:42
  „Tévedsz 12 karaván01, sfalvi vagyok.”
 • 14. babar 2010. augusztus 27. 13:19
  „Király vagy Kakas!
  Nem sok embernek van ennyi sütnivalója! Hajrá! Ha már szavazni nem tudok rád, csak drukkolok!!”
 • 13. jq 2010. augusztus 27. 13:09
  „Egy 100 éve működő ipari üzem alatt azért előfordulhat ez meg az, ami nem a cikkben említett talajmechanikai vizsgálatokból fog kiderülni (nem véletlenül kérdeztem az engedélyeket)”
 • 12. karavan01 2010. augusztus 27. 13:05
  „moderálva reklám”
 • 11. mirjam 2010. augusztus 27. 13:01
  „Azért én a 2. kép alatt lévő szöveghez annyit hozzá szólnék,hogy "hiszi a piszi"”
 • 10. greg 2010. augusztus 27. 12:54
  „Először Árpád földjét olvastam. Bár mindkettő igaz, de az Árkád már nem Árpád földje. :D”
 • 9. kispacni 2010. augusztus 27. 12:33
  „7.
  "azért nem csak rossz tulajdonságai vannak az új Árkádnak. Teremt új munkahelyeket is.."

  Igen néhány eladónak minimálbér közeli értéken. Míg a Szegedet elkerülő Mercedes és Richter többezer magasan képzett szakembert alkalmaz Kecskeméten vagy Debrecenben. Mindkettő jött volna Szegedre (főleg a Richter), de nem fogadtuk.”
 • 8. ferdzso 2010. augusztus 27. 12:11
  „T. "mérges"! (3.-4.-): Kérdem én: Mi lenne értelmesebb? Miért lenne az jobb, mi a baj vele, hogy (nem az igazat leírva) "üres" a Pláza? Ha mégis üres lenne, akkor az miért baj Önnek? Miért kellene pénzt kiadni egy újabb "placcért", a hajléktalanok örömére,hogy újabb teret piszkoljanak?(Ld.: Lechner tér), és végül: miért nem bízik benne, hogy a jelenlegi kormány fel virágoztatja az országot, és a két pláza zsúfolásig lesz vásárlókkal, szórakozni vágyókkal?!! Talán nem bízik "pártfogoltjaiban"? Mert ha ez sem jó, ami van, szapulja, szidja, csak a másikat támogatja, nem?”
 • 7. jq 2010. augusztus 27. 11:53
  „Engedélyek megvannak (talaj-, természet-, környezet- stb védelem)?”
 • 6. mérges 2010. augusztus 27. 11:44
  „5. igen és beszüntet egy jó párat is, ilyen a veseny.....:(:(”
 • 5. Bikisunáj 2010. augusztus 27. 11:25
  „Azért nem csak rossz tulajdonságai vannak az új Árkádnak. Teremt új munkahelyeket is...”
 • 4. mérges 2010. augusztus 27. 09:26
  „Ennek az épületnek nem lenne kár egy repülőgép, csak azok a környező magas házak....:(”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrendelte a bíróság a Szeviép Zrt. felszámolását

Hivatalból elrendelte a Csongrád Megyei Bíróság a Szeviép Zrt. felszámolását – közölte csütörtökön Cseh Attila, a bíróság szóvivője. Tovább olvasom