Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Az árvíz sújtotta Hernádkércsnek gyűjt Szeged

Szeged - Hernádkércs polgármestere először el sem akarta hinni, hogy Szegeden gyűjtést indítanak az árvíz miatt sokat szenvedett kis faluja javára. Az adományt a járda és az orvosi rendelő helyreállítására, családok támogatására szeretnék fordítani.
Az utóbbi 35 évben az idei volt a hatodik komoly árvíz, amit átvészelt a Borsod-Abaúj-Zemplén megye közepén, a Szerencsi-dombság peremén, a Hernád folyó bal partján fekvő Hernádkércs.

– Május 16-a volt a legnehezebb nap, a falu 140 lakóházából 84 közvetlen veszélyben volt. Hat családot, összesen 20 főt ki kellett költöztetnünk. A veszélyeztetett házak melléképületeit, pincéit elöntötte, konyhakertjeit szinte megsemmisítette a víz. A falu kül- és belterületéből 250 hektár került víz alá. 35 millió forint az idei költségvetésünk, eddig körülbelül 7,6 millió forintot költöttünk árvízi védekezésre. Fertőtlenítőanyagokat adtunk a családoknak, kiszivattyúztuk a kutakat, pincéket – mondta Kiss Zoltán (59), a 350 lakosú Hernádkércs polgármestere, aki szerint nagy probléma náluk az elöregedés is: a nyugdíjasok aránya 60 százalék.

– Büszkék vagyunk rá, hogy megmaradt az agráripari szövetkezetünk, ami iparűzési adót fizet, a fejlesztésekben is közreműködik. A Miskolcot Kassával összekötő főúttól 7 kilométerre fekszik Hernádkércs; rajta keresztül lehet csak megközelíteni Szentistvánbaksát, Felsődobszát és Nagykinizst, így szinte összenőtt a négy település. Körjegyzőségi központ is nálunk van. Amikor elrendelték a harmadfokú készültséget, 29 közmunkás, a szövetkezetünk mind a 40 dolgozója, szinte mindenki küzdött, hogy védjük a falut. 2,6 kilométernyi védművet építettünk fel homokzsákokból. A végén már fóliát terítettünk a zsákokra, és arra billentettük rá a járművekről a földet, így sikerült csak megmentenünk a falut – mesélte a polgármester, aki pénteken délután kapta a telefont: jöjjön el szombaton Szegedre, a Dömötör-gálaestre.

Kiss Zoltán, Hernádkércs polgármestere a színházban. Fotó: Karnok Csaba
Kiss Zoltán, Hernádkércs polgármestere a színházban.
Fotó: Karnok Csaba

– El sem akartam hinni, hogy ilyen létezik. Megható, hogy Szeged önzetlenül segít egy távoli falunak – fogalmazott Kiss Zoltán. Azt is elmondta: a szegediek adományát az árvíz által elmosott járda és az orvosi rendelő helyreállítására, és a rászoruló családok segélyezésére fordítják majd.

Számlát is nyitottak

Botka László bejelentette: az önkormányzat csatlakozik a civil kezdeményezéshez, és a Hernádkércsnek összegyűjtött adományt megduplázza. A falunak szánt támogatást a színház jegyirodájában elhelyezett urnába lehet bedobni június 15-éig, illetve a Fontana Credit Takarékszövetkezetben nyitott 57400107-11112277 számú számlára lehet átutalni. A polgármester és a kezdeményezés elindítója, Elekes Zoltán arra kéri azon települések vezetőit, civilszervezeteit, amelyek nem szenvedtek kárt a májusi árvizekben, hogy Szeged példáját követve, keressenek egy olyan falut, amelynek szintén nagy szüksége van az adományokra.

Olvasóink írták

  • 2. Dema 2010. június 01. 13:58
    „1. deszkás igazad van! Bocsi de ezt nem hagyhatom ki, ha már felhoztad a témát! :D
    Remélem most a nagy erzelmű fideszesek, és egyéb Szegedi ellenzéki MOST MEGMUTATHATJA!!! FIZESETEK BE AMENNYIT BÍRTOK, MERT AZ ÖNKORMÁNYZAT DUPLÁSÍTJA!!! Ezzel tönkre tehetitek a Botkát! Én meg azért fizetek, mert nem érdekel csak a szegény emberek segítése! Sajnos csak pár ezer forintot tudok, de küldöm! :D:D:D:D:D:D:D”
  • 1. deszkás 2010. június 01. 10:53
    „Példaadó! Remélem a "pártlozungolók" nem mást olvasnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye is vágtázik

Csongrád megyéből két település, Szeged és Bordány is indít lovat a hétvégi Nemzeti Vágtán. Szeged színeiben a 20 éves Timár Zsuzsa szerepel. Tovább olvasom