Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az árvízi emléknapon 850 cserkész ünnepelt a Dóm téren

Hagyományos árvízi emléknapjukat tartották a cserkészek a hét végén Szegeden, a Dóm téren. Játszottak és főztek, vetélkedtek és imádkoztak együtt.
Nyolcszázötven cserkész sorakozója nem mindennapi látványt nyújtott szombat délelőtt a szegedi Dóm téren. Az egyik szervező, Kondé Lajos köszöntötte őket. Azt mondta, az 1879-es nagy árvíz emléknapján és mindnyájunk életében az összefogás és az egymásra figyelés a fontos, és ezt már gyerekkorban meg kell tanulni. Azokra, akik életüket adták a vészben, harangszóval emlékeztek, majd egymást és a távollévőket üdvözölték nemzetközi csatakiáltásukkal: Temperamentum, ollé, csacsacsa, uá!

A téren megépített Tisza partján úgy állították fel a kézműves- és játékossátrakat, hogy a hajdani áradáskor talpon maradt épületek elhelyezkedését mutassa. A kicsik kézműveskedtek, a nagyok nyomozójátékba, városismereti vetélkedőbe, élő csocsóba nevezhettek.

Százéves a cserkészet

Idén augusztusban ünnepli századik születésnapját a nemzetközi cserkészmozgalom, amely jelenleg csaknem harmincmillió tagot számlál. Ifjúságnevelő célzattal egy katonatiszt, Lord Robert Baden-Powell alapította. Idehaza igen gyorsan, már öt évre rá követőkre talált. 1948-ban hivatalosan betiltották, 1989-ben született újjá.

Ebédidőben a főzőtudományukat mérhettük meg, babgulyásban. A tompai csapat például majoránnával és tárkonnyal turbózta, a győriek a csülökre és a jó étvágyra esküdtek, a váciak húsos szalonnát aprítottak, és három deci villányi vörössel szédítették a főztjüket, meg a közönséget. Érthető módon minden szegedinek a maga bográcsa felé hajlott a kanala, úgyhogy a legtöbben Bérdi Józsefné Klári füstölt szalonnás, marhahúsos babgulyására ácsingóztak.

Teli has ide vagy oda, a cserkészek a látványra is adtak: százan fogtak össze, hogy a cserkészet jelképét, a tisztaság fehér liliomát élőképpé rajzolják. – Mi a jó a cserkészségben? A rendszeres találkozások, jó programok, kirándulások – fogalmazta meg a szőregi Lehel, Tihamér és Bendegúz a mozgalomról. A horgosi középiskolások, Péter és Gábor, hozzátették: ez egy nagy család. Bennünket az boldogít, ha másokat boldogíthatunk. A cserkésznap szentmisével és tábortűzzel ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom