Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az ásotthalmi borász rajong a könyvekért

Ásotthalom - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hét végén, és azt szívesen ajánlják-e másoknak is. Ezúttal Somodi Sándor borász, az ásotthalmi Somodi Borgazdaság tulajdonosa mondja el, mivel tölti a szabadidejét.
A szüret után a szőlő feldolgozása, a must erjedése, az újbor kezelése osztja be Somodi Sándor idejét.

– A szükséges munkákat akkor kell elvégezni, amikor a bor igényli. A vasárnap nálam szent, de ebben az időszakban bizonyos elveket fel kell adnom – avatott be minket a szüret utáni hétvégék menetébe. Amíg az újbor el nem készül, borbemutatókat, más feladatokat sem szívesen vállal – ami erre a hétvégére is vonatkozik.

– A legtöbb ember a családjával, a baráti körével, a rokonságával szereti tölteni a szabadidejét, én sem vagyok kivétel – mesél a szabad órákról. Lánya öt év után most tért haza az Egyesült Államokból, így van mit bepótolniuk. Bár a zavartalan hétvégékre novemberig kell várniuk, mert akkor már a bor is tud kicsit várni.

Lánya talán a tanulásban is segíthet: az ásotthalmi borász másfél-két éve mindennap foglalkozik az angollal. – Az interneten angol, amerikai lapokat olvasok, hallgatom a BBC-t, így információhoz jutok, mellette a nyelvet is gyakorolom – beszélt a mindennapi „továbbképzésről". A szakmájában is elvárás, hogy naprakész legyen, szaklapokból tájékozódik az új módszerekről, eredményekről.

Somodi Sándor borász rajong a könyvekért. Fotó: DM/DV
Somodi Sándor borász rajong a könyvekért.
Fotó: DM/DV

Ha mindemellett még marad ideje, elővesz egy jó könyvet – gyermekkora óta a könyvek nagy rajongója. – Édesanyám könyvesboltot vezetett Monoron, engem is megfertőzött – vallotta be nevetve. – A mi szakmánkban nagyon fontosak az illatok, és az új könyv illatát élmény érezni – tette hozzá: ennek megfelelően nagy a házikönyvtár. Az utóbbi időben már tudatosan vásárol kevesebbet, hiszen az ideje is kevesebb.

– Egy jó könyv mindig segített, ha nagyon szomorú voltam – osztotta meg velünk a receptet rossz hangulat ellen: persze akkor is jólesik egy-egy vers vagy regény, ha az ember jó passzban van. Kedvenc írója Márai Sándor, akit a rendszerváltásig alig ismerhettünk – de úgy véli, a klasszikusok között a helye.

Mindig van mit tanulni a magyar irodalom klasszikusaitól, de nagyon kevesen forgatják őket, véli a bor szakértője: ennek jegyében azt ajánlja az olvasóknak, vegyenek elő egy Petőfi- vagy Ady-kötetet! Petőfire számíthatnak, ha jót akarnak nevetni, de akkor is, ha komoly dolgokra vágynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már járnak a buszok az Anna-kútnál

Szeged - Jókor jött a pénteki eső. Szó szerint vízszintet mértek a szakemberek az Anna-kúti esküvői… Tovább olvasom