Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Az asszony és a szeretet összetart

Az egy fedél alatt élő családot ma – jó estben – a férj és feleség, meg egy-két gyerek alkotta hármas-, vagy négyesfogat jelenti. A maiak a rokonságot számon tartják, de nemigen ápolják a kapcsolatokat. Pedig a családi kötelék az élet szervezője, megtartó ereje lehet.
Az egy fedél alatt élő családot ma – jó estben – a férj és feleség, meg egy-két gyerek alkotta hármas-, vagy négyesfogat jelenti. A maiak a rokonságot számon tartják, de nemigen ápolják a kapcsolatokat. Pedig a családi kötelék az élet szervezője, megtartó ereje lehet. Mint például az algyői Huszka – Süli – Makai – Zsurka családban, aminek tartópilléreit a különböző generációkhoz tartozó nők jelentik.

– „Maradjatok mellettünk! Adunk a földből egy portára valót..." Ezt mondta az édesanyám, mikor férjhez mentem. Két hold földön állt a családi házunk, ami mellett nemcsak nekünk, hanem a bátyámnak is jutott egy porta. A nővérem Szőregre ment férjhez. De mi, akik Algyőn maradtunk, szép sorban, egymás mellett laktunk – meséli a hatvanas évekbeli történetet özvegy Süli Jánosné, született Huszka Erzsébet.

Bözsi néni, a nagyhatalmú asszony

Régről ered náluk a családi összetartás. Erzsi néni édesanyja, Bözsi néni nagyhatalmú asszonyként lép elénk a családi történetekből. Lánya mondja róla, hogy három gyerekét és hét unokáját egyformán szerette, az együttes hétvégéket ünneppé tette.
– Oda, a Mamáékhoz jártam haza az iskolából. A szüleim dolgoztak, a mama meg mindig azt főzött ebédre, amit kértem – nevet föl Makai Zoltánné, született Süli Éva. – Mikor a „hetvenes árvíz" megrongálta a százévesnél is öregebb házukat, kétségbeesett a Mama és a Tata, hogy kilakoltatják őket. Mi sem tűnt természetesebbnek, mint hogy építsük újjá a házat, de akkorára, hogy ott együtt lakhassunk: a nagyszüleim és mi, a két lányunkkal.

Családi munkamegosztás

Tíz nőből hét úgy gondolja ma Magyarországon, hogy elsősorban az ő feladata a családról és a háztartásról gondoskodni. A magyar nők háromnegyede szerint a férfi dolga, hogy megteremtse a család anyagi biztonságát. A munkamegosztás jól működik a négygenerációs Huszka–Süli–Makai–Zsurka családban. A nők közül a legkisebbnek csak annyi a dolga, hogy bearanyozza a család életét. A két idősebb asszony a konyhatündér, a két fiatalabb munkája az azon kívül eső terület, a mosás-takarítás. A kiadásokat is így osztják meg: az asztalra valót Erzsi néni és Éva vásárolja, a rezsit pedig Viki, illetve a másik házban „kis Éviék" fizetik. A férfiakra a két ház körüli munka jut, ők látják el a tyúkokat, disznókat, birkákat, aztán foglalkoznak a díszgalambokkal. Saját kedvtelésre itt a nőnek is jut ideje és ereje: például Éva imád a kaktuszaival, vagy a pintyeivel-papagájaival foglalkozni, pihenésképpen pedig olvas – leginkább romantikus családregényt.

Férfiak kisebbségben


– Így „csak" építeni kellett, a porta megvolt, a család mindenben segített. Akkor, a hetvenes években az apósom mal együtt a Délépnél dolgoztunk, ezért kedvezménnyel jutottunk az építőanyaghoz – veszi át a szót Éva férje, Makai Zoltán. A nagy családon belül a kisebbséghez tartozónak számító férfiak összetartásáról is sokat elárul, hogy az após és a vej most is egy munkahelyen dolgozik, csak most Makai Zoltán került olyan szerepbe, hogy nagyobbik lánya, „kis Évi" férjének, Zsurka Sándornak segített az útépítőknél kenyérkeresetet találni.
– Sándorfalván nőttem fel. Könnyen megtanultam az algyői szokásokat – mondja Sanyi.

Az asszonyok szövetségéről leginkább a konyha árulkodik. Már Bözsi néni sem csak magának és a férjének főzött, hanem a háziiparnál rongyszőnyegszövéssel foglalkozó Erzsi lányáéknak, később pedig a bolti eladóként dolgozó Éva családtagjainak is. Nem csoda, hogy az öreg házuk helyén felhúzott új épületben a legnagyobb helyiség a konyha: hatan-nyolcan ültek egy asztalhoz a vasárnapi ebédnél. Most is így van ez, csak most Erzsi néni és Éva váltja egymást: hol az egyikük, hol a másikuk gondoskodik meleg ételről, s főzi-süti azt is, amit a legkisebb kíván. Újabban ugyanis a legifjabb nő, Luca, vagyis „kis Évi" és Sanyi kétéves lánya körül forog a világ.

Luca, a tündér

– A szüleimmel egy házban maradtunk, pedig Szegeden ott a lakásunk – igazít el a sokgenerációs családtörténetben „kis Évi". Magyarázatként pedig hozzáfűzi, hogy a férje családja nem olyan népes, mint az övé, de a közös barátok is ide kötik őket. Meg a sokféle segítség. Példának azt említi, hogy nem mehetett volna vissza dolgozni a rendelőbe a doktornő mellé, ha a nagymamája nem vállalta volna el, hogy napközben átviheti hozzá Lucát.

A nagykonyhás, kétcsaládosra tervezett házban most öten laknak: Éva és férje, meg „kis Évi" – a férjével és Lucával. Az öregebb házba, a múlt év novemberében özvegyen maradt Erzsi nénihez Éva kisebbik lánya, Viki költözött, napközben pedig a csöpp Luca. A valaha egy földterületből kiszakított két portát jelképesen egy alacsony kerítés ugyan elválasztja, de rajta a kiskapu szinte örökké nyitva áll. Mert a két ház között nagy a jövés-menés.

– Nőnapon édesapám volt az első, aki felköszöntött minket: az idősebbek vörös, a fiatalabbak rózsaszínű szegfűt kaptak tőle – nosztalgiázik Éva.
– Hol a déditata? – fordít a szón Viki, Lucához fordulva.
– A szívemben... – születik gyorsan a válasz, s a kislány nagynénjétől dédanyja ölébe kéredzkedik.

„Imádunk együtt lenni"

– Naponta többször is találkozunk, mert mindent megbeszélünk, nálunk nincs titkolózás. De ha valaki visszavonul a szobájába, akkor nem zavarjuk – ismerteti a szokásrendet Éva. Négy generációhoz tartozó, de öt egyforma típusú nő él együtt ebben a családban – elkerülhetetlen az összecsattanás. Éva elismeri: ha úgy adódik, kiabálnak is, aztán tíz perc múlva már egy kávé mellett beszélgetnek. Mert veszekedés, az nincs! – A titok csak annyi, hogy imádunk együtt lenni! Mert elfogadjuk és szeretjük egymást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: Design 24

A Temesvári Képzőművészeti Szövetség (UAP) és a Temesvári Nyugati Egyetem Formatervezés Tanszékének… Tovább olvasom