Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Az átlag: 4 ezer 400 forint plusz

Az újdonságok: Szeged a régió nyugdíjbiztosítási igazgatóságának központja, idén nő a nyugdíjak összege, jövőre pedig a nyugellátás szabályai is változnak. Most a 2007. előtt megállapított nyugdíjak összegének növekedését tesszük nagyító alá.
Nyugdíjas a Mars téren. A nők nagyobb emelést kapnak a férfiaknál Fotó: Schmidt Andrea
– Januárban négy százalékkal emelkednek a 2007. január előtt megállapított nyugdíjak és nyugdíjszerű szociális ellátások, miközben folytatódik a nyugdíjak korrekciós emelése – mondta Dudás Józsefné. A Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk: 2007-ben a rokkantsági járadék összege 30 ezer 130, a rendszeres szociális járadéké 24 ezer 270 forint. – A legkisebb öregségi nyugdíj most 26 ezer 830 forintos összegét tudni azért fontos, mert ehhez más ellátások is igazodnak – magyarázta a szegedi szakember.

A korrekciók sora már tavaly elkezdődött. Az özvegyi nyugdíjban részesülőknél a múlt évben 50-ről 55-re, most január 1-jén pedig 60 százalékra emelkedett az a rész, amelyet elhunyt házastársuk nyugdíja után kapnak az ezen ellátásban részesülők.

– A nőket és a férfiakat más-más arányban érinti a változás: idén januárban a szolgálati idő hosszától függően emelkedik az 1988 előtt megállapított saját jogú nyugdíjak összege – hívta föl a figyelmet a regionális igazgató. Azoknál a nőknél, akik 1988 előtt mentek nyugdíjba, 5 százalékkal emelkedik az ellátás összege, és a legalább 28 év elismert szolgálati idő alapján megállapított saját jogú nyugellátást – a 27 évet
Az átlag

A négyszázalékos emelés azt jelenti, hogy átlagosan 4 ezer 400 forinttal nő a nyugdíjak összege. Ez körülbelül 220 ezer embert érint, és mintegy 12 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent.  
meghaladó szolgálati idő után – többletévenként további 0,5 százalékkal, de legfeljebb 10 százalékkal kell emelni. Példaként Dudásné elmondta: egy 1988 előtt nyugdíjba vonuló, 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nő ellátását a 27 év utáni, munkában töltött 13 esztendőért most (13X0,5) összesen 6,5 százalékkal emelik, s ezt az új összeget további 5 százalékkal növelik. Így hát az e kategóriába eső illető nyugdíja most összesen 11,5 százalékkal növekszik, s ezt az összeget emelik a minden nyugdíjasra érvényes 4 százalékkal.

– A férfiakénál nagyobb arányú növekedést elismeri, hogy ezeknél az asszonyoknál korábban az állam nem honorálta a gyermekvállalást – magyarázta a nemek közötti differenciálás okát a hárommegyés rendszert irányító igazgató. Az 1988 előtt nyugdíjba vonult férfiaknál az ellátás 3 százalékkal emelkedett január 1-jén. Ezenfelül az itt elismert legalább 30 év szolgálati idő alapján járó ellátás – a 29 évet meghaladó idő után – többletévenként szintén 0,5 százalékkal – legfeljebb 10 százalékkal – nő az ellátás összege.

Az emelt összegű nyugdíj január 12-én, 13-án érkezik a bankszámlával rendelkezőknek, postán pedig a korábban megszokott módon kapják meg az érintettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kacsa a Templom Egér Kft.

Kész átverés – gondoltuk, amikor megláttuk a szegedi boltban talált szardíniás dobozt.… Tovább olvasom