Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Az autók negyedén nincs téli gumi

Szeged - Egyelőre nem készültek fel igazán a télre az autósok – derül ki a Téli átállás elnevezésű országos akcióból.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége munkatársai három napon át tartottak figyelemfelhívó közúti ellenőrzéseket, az eredmények azt mutatják, a kellemes őszi időjárás még nem késztette téliesítésre a sofőröket: a gépjárművek negyedén nyári gumit találtak a felügyelők, illetve sok volt a fékhibás jármű.

222 jármű ellenőrzéséből kiderült: az autósok 55 (25 százalék) esetben még nyári gumival közlekedtek, 14 esetben (6 százalék) nem volt megfelelő a fagyálló folyadék szintje vagy fagyállósági aránya, 12 esetben (5 százalék) az ablaktörlő, 19 esetben (9 százalék) a világítóberendezés állapota nem volt megfelelő. – Az ellenőrzés figyelemfelhívó, preventív jellegű volt. A szakemberek abban bíznak, hogy azok a járművezetők, akiknek az autóján hiányosságokat találtak a felügyelők, valóban átállítják a gépkocsikat a téli időjárásra – áll a kormányhivatal közleményében.

A hűvös, nyálkás időben megéri váltani. Fotó: DM
A hűvös, nyálkás időben megéri váltani. Fotó: DM

Miért jó a téli gumi? Az elmúlt években végzett tesztek szerint a téli és a négy évszakos gumival szerelt autók a jeges úton 40 kilométer/órás sebességről fékezve 21-30 métert tettek meg a megállásig, a nyári gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 69 méterre volt szüksége. Szakemberek hangsúlyozzák, a téli gumi nemcsak havas, jeges útviszonyok között tapad jobban, hanem hűvös, vizes időjárásban is legalább 4-5 méterrel rövidebb fékutat jelent.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Underground Abbával esett ki majdnem a Shudras

A szegedi csapatnak párbajoznia kellett, de a mentorok nem tudtak dönteni, a nézői voksok alapján azonban a fiúk végül versenyben maradhattak. Tovább olvasom