Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Az egyensúly ára 170 millió

Lélegzethez jutott Szeged fuldokló költségvetése azzal, hogy a közgyűlés az intézmények kéthavi költségvetésének 8 százalékát zárolta. Az így összeszippantott 160-170 millió forint szükséges ahhoz, hogy fennmaradjon az önkormányzati bevételek és kiadások egyensúlya. A váratlan intézkedést az érintettek közül az iskolák vezetői, illetve az ellenzék a jövő évi megszorítások előszelének minősíti.
Szünet a Béke Utcai Általános Iskolában. A pénztelenség hálójában vergődnek az intézmények. Fotó: Schmidt Andrea
Közgyűlési határozatként érkezett a szegedi intézmények vezetőihez a döntés: a város az önkormányzati támogatás 8 százalékának megfelelő összeg kifizetését november–december hónapra zárolja. A képviselők vitájában nem vetődött föl ennek a pénzszerzési módszernek a lehetősége, így aztán az új megszorítás váratlanul érte például az iskolákat.

– A szegedi intézmények 26 milliárd forintos éves költségvetésének töredékét, körülbelül 160-170 millió forintot zárolt a közgyűlés – jellemezte a nagyságrendet Szentgyörgyi Pál. A gazdasági alpolgármester érdeklődésünkre azzal magyarázta az intézkedést, hogy így tartható fenn a bevétel és a kiadás egyensúlya az év végére most is felhalmozódó kifizetnivalók miatt. Példaként pedig a befejeződő beruházásokat említette. Emlékeztetett: rövid távú hitel fölvételéről is azért határozott a közgyűlés, hogy rendben kifizethesse a köztisztviselők és közalkalmazottak bérét.

Bírálta a közgyűlési vitában Szeged vezetőit, vitatta a költségvetési egyensúlytalanságra kigondolt megoldásokat Póda Jenő, a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke. Szerinte az adósságbomba egyre hangosabban ketyeg, és városi megszorítócsomag elé néznek az intézmények. Mivel az eladósodás mértéke Szegeden már átlépte a rémálomhatárt, itt fölerősödnek az ország rossz gazdasági helyzete miatti negatívumok – magyarázta Póda.

Tanítás a tarjáni általános iskolában. A finanszírozott órák számának csökkentésével hatvanöt pedagógus álláshelyét spórolhatja meg az önkormányzat. Fotó: Schmidt Andrea
– A közoktatást hátrányosan érintő törvény végrehajtása körül kuszaság alakult ki. E helyzetben egy közgyűlési felhatalmazás nélküli finanszírozási gyakorlat alakult ki Szegeden, amit most szentesített a zárolást kimondó határozat – fogalmazott Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz-MPP). Az oktatási bizottság tagja szerint a finanszírozási fékeket a Tisza-parti városban már szeptemberben beindították.

A közoktatási törvény által előírt, ingyen ellátandó órákkal Szegeden a finanszírozott órák számát csökkentették. Ezzel az – információnk szerint – országban nem általánosan alkalmazott megoldással az önkormányzat 1300 óra árát, azaz 65 pedagógus álláshelyét spórolhatja meg.

– A zárolás tartalékba helyezést jelent, vagyis ezt az összeget januárban megkaphatják az intézmények – elvileg – fogalmazott az alpolgármester. Ez a különbség a mostani módszer és a 2003-ban alkalmazott pénzelvonás között. Ugyanakkor a város gazdasági ügyeinek vezetője kérdésünkre elismerte: a konvergenciaprogramnak a jövő évtől megmutatkozó hatásai érvényesülnek a helyi költségvetésben is, Szeged várhatóan a jelenleginél kevesebb állami támogatásban részesül.


Igazgatók a megszorításról

„Az esztendő végéig csak a jogszabály által kötelezően előírt, illetve elnyert pályázathoz kapcsolódó összegeket fizethetjük ki. Vagyis a napi kiadásokról, például kréta, vagy fénymásoló papír vásárlásáról le kell mondanunk" – értelmezi a zárolásról szóló közgyűlési határozatnak a Béke Utcai Általános Iskolára gyakorolt hatását az igazgató, Mészáros Zsolt. Még nem látják át, pontosan mit jelent a döntés például a Kossuth szakközépiskolában, ahol Horváth Attila igazgató szerint az étkezési hozzájárulást sem fizethetik ki, mert az csak „adható". „Rendkívüli esetben kérvényezhetjük az általános szabály feloldását, s ez kedvező" – véli Szalai József. A két tannyelvű tarjáni általános iskola igazgatója szerint az intézményi vezetők hiányolják a döntést követő személyes tájékoztatást. Abban mindhárman egyetértettek, hogy a közoktatást érintő megszorítások folytatódnak – nem csak Szegeden. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom