Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Az egyetem a sport fellegvára is

A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt szerephez jut a testnevelés, a sport. A szükségleteket a rendelkezésre álló – főként a Hattyas sori sportközpontban található – létesítmények kielégítik, és folyamatos a fejlesztés. Az új, a divatos sportágak is felkerülnek a palettára, melyről a hallgatók kedvük, érdeklődésük szerint válogathatnak.
Évekkel ezelőtt még katonás fegyelem uralkodott a Hattyas sor 10. szám alatt található objektumokban – a fiatalabbak, a tinédzserek talán nem is tudják, laktanyaként üzemelt –, manapság már a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) keretein belül sportos tevékenységek zajlanak az épületekben. Szabó József, az SZTE sportközpontjának vezetője kalauzolt körbe, és ismertette a lehetőségeket. Előzetesen annyit: a létesítményfenntartás az idén 35-40 millió forintba kerül majd.

Bőséges kínálat

A kerítésen belül található egy tornacsarnok (kosár-, röp-, tollaslabda és floorball játszható benne), egy nagyobb és két kisebb tükrös terem a zenés sportok számára, pingpongterem, két műfüves teniszpálya adogatófallal, nyolc streetballpálya, egy jól felszerelt konditerem, golfgyakorlóterek (az alapütések sajátíthatók el) és négy kispályás focira alkalmas bitumenes pálya. De felvehető még a „leltárba" a pedagógusképző kar Topolya sori csarnoka, a hallgatók használják az orvoscentrum teniszpályáit, a karok a saját létesítményeiket, illetve igénybe veszik a városban a sportuszodát, a műjégpályát, a Pick-tekepályát, és rendszeres vendégek a Kenyérgyári úti Squash Club és Szabadidőközpontban. Az Erzsébet ligeti teniszpályát is szívesen látogatják a hallgatók és az oktatók.

– Háromszáz kurzust indítunk egy évben, melyen 5200-6200 hallgató vesz részt, a létszám félévente változik, ingadozik – közölte Szabó József. – Két félév kötelező, az ingyenes, de többet is lehet vállalni. A kínálat szinte minden sportágat felölel, nagy az igény a különböző táncokra, valamint vannak XXL-es órák túlsúlyosaknak, és gyógytestnevelés.

Szabadidejükben is szívesen mozognak, sportolnak az egyetemisták. A JATE kispályás focibajnoksága 12 ligában 120 csapattal zajlik, a 4+1-es torna 16-20 gárdát mozgat meg, akárcsak az amatőr kosárlabdatorna. A karok közötti bajnokságok is népszerűek (kosárlabdázásban 7-8 férfi- és 5-6 női csapat indul), a döntőt harmadik éve az újszegedi sportcsarnokban rendezik.

Az SZTE mint szponzor

– A tömegsport és a versenysport is nagyon fontos egyetemünknek – mondta Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, akihez a sport is tartozik –, természetesen más-más okból, más célt szolgálva. Az előbbi elsősorban azért, hogy a hallgatóink egészségesen éljenek, egészséges életmódra neveljük őket. A versenysport főként marketingszempontból lényeges, névadó szponzorként forog a nevünk a városban, az országban, és ez vonzhatja hozzánk a fiatalokat.

Versenyben vannak


A versenyszerű sportnak az Universitas SC ad keretet. Az atlétika és a torna másodosztályú, a tollaslabda NB I/B-s, kick-boxban válogatott versenyzőkkel büszkélkedhetnek, duatlonban a Halászevics testvérek jelentik az elitet. A labdarúgók a megyei II. osztályban szerepelnek, de működik még – egyetemi szinten – kézilabda-, kosárlabda- és röplabdaszakosztály. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) hagyományosan jól teljesít – a versenyszámok, a sportágak összevetésében általában dobogós – az SZTE. Ahhoz pedig, hogy az „egyéb" speciális, illetve kari eseményeket, rendezvényeket, megmozdulásokat felsoroljuk, bizony kevés lenne az egyetemi külön oldal is.

– Élcsapatot nem tudunk versenyeztetni, de kapcsolódunk az elithez, és már több egyesülettel kötött az SZTE vezetése szponzori szerződést. A nevünket viselik a női vízilabdások, az NB II-es férfi kosarasok és a szintén második vonalban szereplő futsalgárda, valamint a vívók. De a Pick Szegedet és a Szeviép-Szegedet is támogatja – ezek más típusú szerződések – az egyetem.

Uszodát álmodnak

A létesítményeket – térítési díj ellenében – külsősök is igénybe vehetik. Nem sok idejük marad erre, ugyanis a szorgalmi időszakban 90 százalékos a kihasználtság, például a tornateremben éjjel fél 12-ig zajlanak tréningek. A hétvége adott. A szabadidős, tanórán kívüli sportolásért a hallgatóknak is fizetniük kell, az ő díjuk értelemszerűen kedvezményes. Az ezzel kapcsolatos teendőket az Egyetemi Sport- és Rekreációs Bizottság koordinálja. És az SZTE nem ül a babérjain, fejleszt: a Magyar Kick-Box Szövetséggel és a szegedi Tigers SE-vel közösen küzdősportközpontot akarnak kialakítani; a nagy álom pedig egy fedett uszoda és egy nézőtérrel bíró sportcsarnok lenne. Utóbbiak valószínűleg csak a távolabbi jövőben valósulhatnak meg.

Olvasóink írták

  • 1. zsolt65 2009. május 12. 12:38
    „koszonom h tajekosztattak az egyetem kulonbozo agaival .en egy kosarlabdazo mb2 ligaban jatszodtam az iden erdelyben es eretsegi elott allok. hogyan lehet fel iratkozni az egyetemre ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár… Tovább olvasom