Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az egyetem szerint jogos a díjfizetés

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapest Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás – jelentette be Szabó Gábor rektor tegnap szegedi sajtótájékoztatóján, melyen megjelent Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosa fölvetéseire a rektor hétpontos intézkedéscsomaggal válaszol: ezek egyike, hogy ezentúl csak költségtérítéses képzés indulhat a BMI-n.
Jogszerűnek tartja a rektori kabinet, a rektori tanács és az egyetemi tanács is az államilag finanszírozott, levelező képzésben részt vevő kommunikációs hallgatóktól egyéb szolgáltatásokért szedett hozzájárulást – hangzott el tegnap azon a sajtótájékoztatón, melyen Szabó Gábor rektor, Almási Tibor bölcsészkari és Szabó Imre jogi kari dékán ismertette Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának észrevételeire megfogalmazott levél tartalmát. Az SZTE vezető testületeinek állásfoglalása részletezi, hogy olyan többletszolgáltatásokat nyújt a szegedi egyetem budapesti kihelyezett tagozatán, a BMI-ben államilag finanszírozott, levelező képzésben részt vevő kommunikációs hallgatóinak, melyek nem szerepelnek a képzési követelmények, illetve a tantervi előírások között.
A biztos szerint jogszerűtlen a helyzet

„Nem érkezett konkrét válasz arra, hogy elfogadják-e a kezdeményezésemet" – mondta lapunknak Aáry-Tamás Lajos az egyetemi sajtótájékoztató után. Az oktatási jogok biztosa szerint hiába érvel azzal az egyetem, hogy a szolgáltatás-ellenszolgáltatás oldaláról megközelítve rendben van a tandíjszedés, hiszen ez közjogi jogviszony, melyben az állam szolgáltat, az állampolgár pedig ezt igénybe veszi. Az állampolgár mindent megtehet, amit a jogszabály nem tilt, az állami intézmény viszont csak azt teheti meg, amit a jogszabály számára előír. Aáry-Tamás Lajos úgy véli, a rektornak most a hallgatókat kell meggyőznie arról, hogy ezután is fizessenek, miközben lesznek, akik a bíróságon támadják meg az egyetem döntését.   


Az oktatási jogok biztosának június végi, írásbeli észrevételeire indult el a rektor által vezetett vizsgálat annak megállapítására, hogy történt-e jogszerűtlenség az SZTE kihelyezett tagozatán. Hét pontból álló rektori intézkedéscsomagot hagyott jóvá az SZTE egyetemi tanácsa a vizsgálat lezárásaként. Így a 2006–2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul a BMI-n – közölte a rektor. Valamennyi, ott már beiratkozott hallgatóval szerződést kötnek, amelyben a nem fizetés jogkövetkezményeit is megállapítják.

A már beiratkozott, de a fenti szerződést meg nem kötő hallgató választhat: vagy a BMI-ben az emelt szintű szolgáltatás igénybe vétele nélkül fejezi be, vagy az SZTE székhelyén folytatja tanulmányait. A végzett hallgatónak 2006-tól úgynevezett diplomakiegészítőt állítanak ki, amely tanúsítja, hogy a képesítési követelményekben előírt kötelező tanulmányokon felül milyen elméleti és gyakorlati ismereteket sajátított el. Ezentúl minden hallgatói befizetés az egyetem számláján landol. A rektor utasítja valamennyi kari vezetőt, hogy a tandíjak, költségtérítések és egyéb díjak megállapításánál a formai követelményeket is tartsák be.

Érdi tárgyal a szerződésről

– Hónapok óta tárgyalunk a szegedi bölcsészkar dékánjával a szerződés módosításáról – nyilatkozta lapunknak Érdi Sándor, az SZTE BMI oktatási igazgatója, az intézményt működtető Havas-féle Média Menedzser Oktató Kft. ügyvezető igazgatója. – Ennek megfelel a hét pontos intézkedéscsomag általam hétfőn este a hírekből ismert egyetlen részlete: a jövő tanévtől csak költségtérítéses képzést indítunk.

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott egyéb kijelentéseket Érdi Sándor nem kívánta kommentálni.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom