Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Az egyetemváros helycseréi

Szeged - Legeket kerestünk a benépesülő új épületekkel tanévet indító Szegedi Tudományegyetemen. Így például: lezárul a legidősebb egyetemi épületek felújítása, a legnépesebb szak a jogász, a legnagyobb visszhangú rendezvénynek a 8 Nobel-díjas tudóst felvonultató konferenciasorozat ígérkezik.

Az új tanév nyitányára befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épületének és környezetének a felújítása: a rektori hivatalon és szolgáltató központon kívül immár a JATE Klub is benépesülhet. Az universitas centrumába kerülő intézmények korábbi otthonát jelentő, nyáron felszabaduló helyiségeket is renoválták: így helycserével költözhetett az eddiginél méltóbb körülmények közé, az Irinyiből a Honvéd téri épületbe például a nyelvi lektorátus. Költözködnek a laborok a mérnöki karon is: a Mars téri lelakott házból a vadiúj Moszkva körúti épületbe.

– A berendezéseknek csak 20 százaléka kerül át, ugyanis a felszerelés modernizálására ugyanannyit – 1 milliárd forintot – költhetünk, mint a mérnökök oktatására is alkalmas új épületünk fölhúzására – magyarázza Bíró István, az idén sikerrel útjára induló gépészmérnök képzés vezetője.

Új szakok is indulnak az új és újjászülető épületekben. Fotó: Frank Yvette
Új szakok is indulnak az új és újjászülető épületekben.
Fotó: Frank Yvette

– Februárban engedélyezték, ezért csak a pótfelvételi eljárásban hirdethettük meg azt a gépészmérnök képzést, amelyet két évtizede igényel a térség gazdasága. A nappali és a levelező tagozaton 15-15 gólyával indulunk.

Tanévnyitó ünnepély

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkár is köszönti a szegedi gólyákat a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szombaton 10 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepélyen.

13 új szakot kínált a tanulni kívánóknak az SZTE, ám ezek közül csak 7 vonzott 73 diákot. Idén a Tisza-parti universitas 485 szakon összesen 7841 gólyát fogad: közülük a többség – 4073 – 18–20 éves. Az egyetemváros legidősebb elsőéves diákja 63 évesen kezdi felsőfokú tanulmányait – tudtuk meg Varga Zsuzsanna oktatási igazgatótól. A legnépesebb, mert 522 elsőst számláló szak a jogász, de népszerű a 3 szakra bomló informatikusi is, míg bronzérmesnek a 289 biológus mondhatja magát. A legtöbb (2004) új diákkal a természettudományi kar büszkélkedhet, míg a legkevesebb új diák fogorvosként kezdi tanulmányait. A tagozatok közül most is a nappali a legnépesebb 5983 startolóval, míg a legkevesebben, 97-en választották a távoktatást.

Folytatódik az egyik legpatinásabb egyetemi épület, a Dóm téri természettudományi részlegének renoválása. Közben a költözésekkel elkezdődött az utóbbi 30 év legjelentősebb egészségügyi beruházása: a 410 ágyas új klinikai épület az egyik oldalon egy 265 ágyas tömbbel, a másik oldalon pedig a sürgősségi betegellátó osztály blokkal bővül.

Világra szóló rendezvény szervezését kezdték el: a Szent-Györgyi Albert 1937-es Nobel-díja átadásának 75. évfordulóját köszöntő nemzetközi konferenciasorozatot 2012 tavaszán 8 Nobel-díjas tudós tiszteli meg jelenlétével. A nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Pál József szerint Szent-Györgyi Albert jubileumi rendezvénye a tudóst, az ötletes kutatót, az egyetemi hallgatókkal jó kapcsolatokat ápoló rektort, de a közéleti embert, a diplomatát, a kultúra mecénását is középpontba állítja.

Olvasóink írták

 • 5. Ferrer 2011. szeptember 02. 20:58
  „3. Larsson
  Egyetértek! És meg lehet nézni, milyen a jogászpalánták többsége: még a könyvtárban is kiöltözve feszítenek.”
 • 4. szeti 2011. szeptember 02. 17:06
  „hol van az a Moszkva körút?
  meg amúgy szeptember 1-től már széll kálmán körút lett, nem? :)”
 • 3. Larsson 2011. szeptember 02. 15:38
  „Nem értem a mai fiatalokat, vagyis értem, de szánalmas, hogy még mindig a jog a legnépszerűbb. Ez is mutatja, hogy mi a sikk a középiskolások körében, elvégzem a jogot, aztán megyek politizálok és nem kell egy percet se dolgozom, miközben jól megtollasodok! Boááááááááááááááá!”
 • 2. Együgyű 2011. szeptember 02. 11:10
  „Az egyetemváros helycseréi

  Ez nem hír!

  Csak az a lángeszű jól megfizettet, Rózácska jő és láthatom és hajbókolhatok neki!
  Tényleg a gólyákat Ő köszönti és jókat is kíván nekik.
  Szakszerű előadást tart a Rektornak és a vezetésnek? Mert okítani ügye kell ezeket a személyeket?”
 • 1. favágó 2011. szeptember 02. 08:36
  „De jó! Lejön hozzánk Rózsika!!!:-( De miért nem Debrecenbe megy inkább?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irány a Bertalan-híd!

Második nap a dugóban: Újszegedről és oda a Bertalan-híd a jó választás. Tovább olvasom