Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az egyházé lesz a Hóbiárt ovi

A szegedi Hóbiárt Basa utcai óvoda alkalmazottjait, az oda járó gyerekek szüleit nem érte váratlanul a döntés, hogy az intézmény visszakerül az egyházhoz. Ez már korábban többször felmerült. Az új fenntartó augusztus 1-jén veszi át az óvodát.
Ebéd a Hóbiárt utcai oviban. Augusztus 1-jétől az egyház étkeztet. Fotó: Schimdt Andrea
Botka László polgármester január közepén ismertette javaslatát az oktatási intézményeket érintő változásokról. Akkor elhangzott: a Hóbiárt Basa utcai óvodát a Domonkos-rendi nővérek veszik át. Az óvodában dolgozókat, az oda járó gyerekek szüleit nem érte váratlanul a döntés.

– Emlékezetem szerint 1990-ben és 2003-ban is felmerült, hogy az ingatlant visszakapják a Domonkos-rendi nővérek – mondta Vass Lászlóné óvodavezető, aki 1979 óta dolgozik a Hóbiárt utcai óvodában. – Tudtuk, hogy erre előbb-utóbb sor kerül. A szülők tudomásul vették, nem visznek el gyereket az óvodánkból, ráadásul a márciusban esedékes beiratkozás miatt is már sokan érdeklődtek nálunk.

A kétszintes épületben jelenleg öt óvodai csoport működik 120 gyermekkel. Tíz óvodapedagógus és hét technikai dogozó, valamint egy másik óvoda feladatait is ellátó óvodatitkár dolgozik az intézményben. Az új nevelési évet viszont már más fenntartóval kezdik meg, ugyanis az intézményt az önkormányzat augusztus 1-jén adja át. A szerződés aláírásával az 1926-ban épült Domonkos rendház vissza kerül az egyház tulajdonába.

Az épülethez tartozó kertről egyelőre tárgyalnak az érintett felek. A Domonkos-rendiek – érthető módon – ragaszkodnak ahhoz, hogy az óvodának megmaradjon az utcai fronton végig húzódó 1370 négyzetméteres kertje. Vass Lászlóné óvodavezető is azt mondta: erre a területre szükségük van, hiszen az óvoda programja a mozgásfejlesztésre alapul. Az elmúlt években a füves, fás kertben nemcsak fajátékokat állítottak fel, hanem KRESZ-pályát is kialakítottak a gyerekeknek.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester viszont azt mondta: az egyházi tulajdonba kerülő óvoda csupán a telek felét tarthatja meg. – Amikor az egyház a vagyon iránti igényét bejelentette a kormánynak, akkor csupán az említett terület fele szerepelt az igénylésben. Az 1370 négyzetméteres telekre két helyrajzi szám van bejegyezve, a nagyobbik tartozik az óvodaépülethez, amely korábban rendházként szolgált – mondta az alpolgármester.

A telek másik fele az önkormányzat tulajdonában marad. Szentgyörgyi hozzátette: a Hóbiárt óvoda kertje mellett telket alakítanak ki, amelyre építkeznek majd, a fennmaradó részen pedig játszótér lesz. Arról később döntenek, hogy a játszóteret csak az óvoda használhatja majd továbbra is, vagy közterület lesz, és így bárki látogathatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom