Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Az egyik meggyullad, a másik mackóba bújik

Szeged - Valaki nem győz felöltözni a panellakásban, olyan hűvös van nála, más szinte meggyullad, olyan melege van, és télen is bukóra nyitott ablak mellett alszik.
– Hűvös van a lakásomban, mert nincs légtelenítve a fűtéscső. A felfelé vivő cső forró, a visszatérő viszont jéghideg. Kijöttek már a hőszolgáltatótól a szerelők, és elmagyarázták, miért van hideg. Engem viszont nem érdekel, mit magyaráznak, a lényeg, hogy meleg legyen – magyarázta Tóth István „Pipu" egy szegedi, Űrhajós utcai, kilencedik emeleti panellakásban.

Tóth István megmutatta a decemberi számláját: 18 ezer 798 forintot fizetett a hőszolgáltatónak. Kénytelen mackóba öltözni – panaszolta. Két éve saját szervezésben kicseréltette az ablakokat, ez segít valamennyit. István szerint az is probléma, hogy alatta nem lakik jelenleg senki, mert meghalt, és oldalról is hideg a fal – nincs szigetelve –, mert utcafronti.

Engem nem érdekel, mit magyaráznak, a lényeg, hogy meleg legyen – mondta Tóth István egy szegedi, kilencedik emeleti panellakásban. Fotó: Schmidt Andrea
Engem nem érdekel, mit magyaráznak, a lényeg, hogy meleg legyen – mondta Tóth István egy szegedi, kilencedik emeleti panellakásban. Fotó: Schmidt Andrea

– Régen téglaházban laktam, itt meggyulladok, annyira melegem van – ezt már Macska Zsuzsannától hallottuk, aki a Gyöngyvirág utcában lakik, szintén tízemeletesben, a negyediken. – Az ablakot bukóra szoktam nyitva hagyni a konyhában is, a kisszobában is, ahol alszom, így elviselhető – tette hozzá. A hőmérsékletet nem tudja mérni, de úgy becsüli, 24-25 fok lehet, és pólóban „simán elvan". A házuk nincs szigetelve, de az ablakcserét már elvégezték. Havonta 11 ezer forint körüli összeget fizet a távhőért a másfél szobás lakás után.

Más, szigetelés nélküli panelházakból arra panaszkodtak, általában hűvös van a szobákban. Nem a fűtés hiánya, hanem a régi nyílászárók miatt. Egy olvasónk szerint bőven elég lenne az ablakcsere, mert annak nincs értelme, hogy becsomagolják a házat, aztán pedig kénytelenek nyitott ablaknál aludni télen is. Beszéltünk olyan tulajdonossal, akinél eddig 22 foknál többet sosem mért a hőmérő, de most kivételesen 23,5 fok van a két plusz két szobás lakásban. Egy újrókusi olvasónk pedig a fagyos, szeles téli éjszakák idején pulóverben alszik, mert ha csak a pizsama van rajta, hajnalban arra ébred, hogy didereg.

A fűtés visszatérő ága jéghideg – mutatja Tóth István. Fotó: Schmidt Andrea
A fűtés visszatérő ága jéghideg – mutatja Tóth István. Fotó: Schmidt Andrea

Minimum 20 fok

Azt, hogy minimum hány foknak kell lenni a lakásokban, illetve a nem lakás céljára szolgáló helyiségekben, közgyűlési rendelet határozza meg – írja a Szegedi Hőszolgáltató Kft. internetes oldala. A rendelet szerint „A távhőellátás keretében úgy kell fűteni, hogy az emberi tartózkodás céljára szolgáló fűtött helyiségek hőmérséklete – amennyiben a fogyasztói berendezés, a fogyasztói hely állapota azt lehetővé teszi – naponta 8–20 óra között átlagosan a lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségekben legalább +20 Celsius-fok, a lakóépületek közös helyiségeiben pedig legalább +12 Celsius-fok legyen." Azt írták, fizikai képtelenség több mint 27 ezer fogyasztónál mindenkinek megfelelő hőmérsékletet fenntartani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apró fejsérülések elbutuláshoz vezethetnek

A vizsgálatokat az USA védelmi minisztériuma is támogatja. Tovább olvasom