Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Az egyik bezár, a másik kinyit

Szeged - Sorra nyílnak a garázsboltok a lakótelepeken? Tényleg magasabb áron kelnek el a kocsibeállók, ha üzletnek is alkalmasak? A Kisosz szerint Szegeden tavaly 8 új üzletet nyitottak a panellakások utcafrontján. Keresgéltük ezeket, de nem találtuk.
– A sarokról egy garázzsal beljebb költöztünk 2013-ban: éppen ezért az üzlet lehet új is, meg nem is – mondta Dénes Gábor, az Ortutay utcai garázssor egyik kisboltjának tulajdonosa. – Szerettük volna megvenni a helyiséget, de nem volt eladó, ezért béreljük. Nehéz üzletet kialakítani egy garázsból, mivel szükség van az összes lakó beleegyezésére.

A kérdésre, hogy megéri-e üzemeltetni, Dénes Gábor válasza: „ebből élünk, máshoz nem értünk". A kisboltban hétfő délután volt forgalom, annak ellenére is, hogy mindössze 100–200 méterre több élelmiszer-áruház is található. Az eladó szerint főleg az italokat, a kávét, valamint az akciós tisztítószereket, kozmetikumokat viszik a vásárlók.

Új is meg nem is az Ortutay utcai garázsbolt: egy ajtóval beljebb költözött. Fotó: Karnok Csaba
Új is meg nem is az Ortutay utcai garázsbolt: egy ajtóval beljebb költözött. Fotó: Karnok Csaba

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségére (Kisosz) hivatkozva tette közzé tegnap a Napi Gazdaság, hogy az elmúlt évben szinte az egész országban nőtt a garázsboltok száma, Szegeden például 8, Pécsen 7, Szombathelyen 9 ilyen üzletet nyitottak. Általában vegyesboltot, tejivót, pékséget, kulcsmásolót, fodrászüzletet, zöldségest üzemeltetnek a tulajdonosok jóval olcsóbban, mint a nagyobb alapterületű, úgynevezett jobb helyeken fekvő, eleve üzletnek kialakított helyeken – írta a napilap. Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára elmondta, a szegedi plusz 8 üzletről szóló információ nem tőlük származik.

 Tartják az árukat a garázsok

– A lakótelepi garázsok tartják az értéküket, 2008 előtti árakon kelnek el, de drágulni semmi esetre se drágultak – mondta Nagyné Simon Györgyi ingatlanközvetítő. – Az átlagosan 13–16 négyzetméteres garázsokért 1 millió 800 ezer és 2 millió forint közötti árat fizetnek a vevők. Sokan befektetésnek vásárolják: azok, akiknek legfeljebb 2 millió forint megtakarításuk van, és úgy gondolják, megéri majd havi 10 ezer forintért kiadni. A belvárosi garázsok ma is drágábbak, hiszen kevés a parkolóhely, egy 22–24 négyzetméteres garázsért 3 millió forintot is elkérnek a tulajdonosok.

Próbáltunk a szegedi önkormányzattól is adatokat gyűjteni. Ácsné Gunda Judit, a szegedi polgármesteri hivatal igazgatási és építési irodájának vezetője nem tudott tájékoztatást adni a garázsboltok számáról, hiszen ők nem vezetnek ilyen statisztikát. Azt is csak az üzlet címéből lehet kikövetkeztetni, hogy lakótelepen nyitották-e. – A jogszabály szerint az árusított termékektől függ, hogy engedély-, avagy bejelentésköteles-e a bolt – mondta. – Működési engedélyt is csak annak az üzletnek kell kérnie, amelyik a kémiai biztonságról szóló törvény betűi szerint veszélyes anyagokat, például vegyszereket, festékeket árusít. A szegedvaros.hu honlapon lehet az ilyen üzletek listáját megtekinteni: de itt mindössze az szerepel, k mikor kapta meg az engedélyt.

A többi termékkörnél, terméknél csupán bejelentési kötelezettség terheli a tulajdonosokat, ennek eleget is tesznek, listájukat szintén a honlapon lehet olvasni. Közérdekű adatként feltüntetik a tulajdonos nevét, címét, valamint az üzlet címét is. Ezt a névsort azért nem érdemes összeszámolni, mert egy 10 éve működő üzlet is felkerülhet rá, ha például növeli az alapterületet, vagy új terméket kezd el árusítani. Ácsné Gunda Judit szerint körülbelül 4000 üzlet van Szegeden, de a szám állandóan változik, az egyik megszűnik, míg egy másik éppen elkezdi a tevékenységét. A KSH félévente kér az önkormányzattól adatokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik a gyerekeket a gereblyés gyilkostól

Széll Sándorné fejébe egy metszőollót vágott a balástyai gereblyés gyilkos, akitől ma is tartanak a Dózsa György utcaiak. Tovább olvasom