Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Az elbocsátott dolgozók szerint a Posta megfélemlít

Szeged - A Magyar Posta megfélemlíti a dolgozókat, és lefejezi a szakszervezetet – mondta csütörtökön Kiss Tamás, a Kézbesítők Szakszervezetének (KÉSZ) tisztségviselője Szegeden, a nagyposta előtt tartott sajtótájékoztatón.
Januárban őt és kollégáit rendkívüli hatállyal elbocsátották, mert a Magyar Posta szerint jogellenesen sztrájkoltak. A kirúgott dolgozók azt állítják, darázsfészekbe nyúltak, amikor az áron alul eladott ingatlanok után érdeklődtek, és ezért kellett távozniuk a cégtől. Szerintük az épületeket jóval áron alul adták el, és ezt az Állami Számvevőszék is megállapította. Úgy látják, ezt bosszulta meg a posta, amikor eltávolította őket, miközben még nem született meg a végső döntés, hogy a sztrájk jogellenes volt-e. A sajtótájékoztatón részt vett Bodó Imre országgyűlési képviselő is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. droid3000 2013. szeptember 12. 20:20
  „Úgy látszik mégis jogos volt a sztrájk,tényleg nagy vagyoni hátrányt okoztak hazánknak...
  Thx mindenkinek aki kiállt...”
 • 21. joy 2010. február 05. 09:19
  „19!
  Hülye ember az, aki hóhérjára szavaz!”
 • 20. joy 2010. február 05. 09:18
  „valakiiii!
  Sajnos ez lett a rendszarváltás eredménye, amely során a prolitika minden törvényes és törvénytelen eszközt fölhasznált a szakszervezetek teljes szétverésére -Antalkormány.
  Legutóbb épp a Jel-es csapat hozott a szakszervezetek tevékenységét korlátozó törvényeket, amelyeket a ..... érintetlenül hagytak!”
 • 19. unknown 2010. február 05. 07:03
  „Remélhetően majd a szavazófülkékben a szolidaritás vezeti a postai dolgozók kezét. Mert a Posta egy szocialista vezetésű országos vállalat. A nyugdíjbiztosítótól kapott értesítő dokumentumot a boríték köré hajtott szocialista szórólappal együtt tették be levélszekrényeinkbe január közepén.”
 • 18. hajnalka 2010. február 05. 06:21
  „Köszönöm, Valakiii!
  Kár, hogy nem az újságból értesültem a történet lényegéről.
  Van munkád?”
 • 17. valakiiii 2010. február 05. 00:34
  „..... délmagyar... ez cikk?
  na tessék kedves olvasok ez a cikk és a teljes igazság: (gonolom mindjárt moderálnak majd)
  Az év elején nyolc szegedi postást rendkívüli felmondással elbocsátott a magyar posta. Bodó Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő és a postások szerint is megfélemlítik a dolgozókat.

  A postai vezetés bosszúja nem maradt el - hallottuk a mai sajtótájékoztatón, amit Bodó Imre országgyűlési képviselő és a Kézbesítők Érdekvédelmi Szakszervezetének (KÉSZ) hat tisztségviselője és tagja tartott. Szegedről nyolc postást rendkívüli felmondással 2010 januárjában elbocsátottak. A Széchenyi téri postahivatal előtt megtartott tájékoztatón a jelenlevők, Kiss Tamás, Boda József, Hegedűs Gábor, Sonkoly László, Váradi Gyula és Gyuris Gábor vázolták, milyen módszerekkel félemlíti meg dolgozóit a posta vezérkara. Elmondták, 2008. január 1-től a munkaköri leírás helyett a munkaszerződéstől független, munkaköri vázlatot vezettek be, amely bármikor, a munkáltató részéről egyoldalúan módosítható. Azóta a posta dolgozói több alkalommal sztrájkoltak. Többek között tavaly december 27-én is, amit a posta vezérkara törvénytelennek ítélt, és bírósághoz fordult. Egyelőre másodfokon van az ügy, jogerős bírói döntés még nincs, ennek ellenére 29 KÉSZ-tagot elbocsátottak.

  ,,A sztrájkot 150-en kezdtük, de a második napra már csak néhányan tartottunk ki, mert a többieket megfélemlítették. Bennünket azonnali hatállyal felfüggesztettek a munkákból, hogy példát statuáljanak" - mondta Sonkoly László, a KÉSZ egyik ügyvivője. Kiss Tamás hozzátette, ebből az esetből is látszik, hogy Magyarországon a munkáltatók semmibe veszik az érdekképviseleteket. ,,Bármikor munkahelyi terrort alkalmazhatnak a munkavállalókkal szemben" - jegyezte meg.

  Többen a szólásszabadság figyelmen kívül hagyását emlegették, és azt, hogy az alulról építkező szakszervezetekkel minden megtehető. Mint hallottuk, amikor a jól megfizetett szakszervetek egyáltalán nem léptek a munkatársak érdekképviseletének ügyében, a munkavállalók létrehozták a KÉSZ-t. ,,A mi szakszervezetünk egy fillért nem kap a postától" - jelentették ki az állásuktól megfosztott szakszervezetisek. Hozzátették: szakmai hibát nem vétettek, panasz nem volt a munkájukra, sőt a 15-30 éves munkaviszonyuk idején emelték a posta bizalmi indexét.

  A nyolc elbocsátott szegedi postás - Lédeczky Lambert és Rózsa Gábor nem volt jelen a sajtótájékoztatón - a munkaügyi bírósághoz fordult. A tárgyalás előtt egyeztetésen vettek részt a posta vezérkarával, de ez nem vezetett eredményre. Bodó Imre országgyűlési képviselő azt is megemlítette, hogy a KÉSZ a postai üdülők, sportpályák, a székházak és a ,,postapalota" eladása kapcsán rávilágított, az ingatlanok jóval áron alul kerültek új birtokosaik tulajdonába, és a pénzt a posta nem megfelelő módon használta fel. A szervezet és a képviselő is súlyos hibának ítélte, hogy az új postai központot offshore cégen keresztül méregdrágán bérli vissza a posta.

  ,,Az ügy kapcsán az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a közvagyont valóban túl alacsony áron adták el" - mondta a képviselő.”
 • 16. CID 2010. február 04. 21:20
  „14. hozzászólás kisbuta 2010.02.04. 21:06
  Ha majd sztrájkolnak, hogy ne kelljen ilyen baromságokkal traktálni az ügyfeleket, akkor szerintem az ország nagy része kiáll mellettük. Na de most nem ezért sztrájkoltak.”
 • 15. CID 2010. február 04. 21:07
  „9. hozzászólás rozator 2010.02.04. 16:38

  Ne sértegesd a léhútőket! Az egy komoly szakma a sörfőzdében! :)))))))))”
 • 14. kisbuta 2010. február 04. 21:06
  „Mindenki presszionálva van a Postánál. Pl. a postavezetők, ha nem hozzák a TERVET, mármint az "értékesítés mindenáron" követelményét, meg vannak fenyegetve a kirúgással. (Nem elbocsátással, mint finomabb lelkű beírók kommenteznek.) A kézbesítőknek szinte már MLM típusú hasbeszélő képességgel kellene rendelkezniük, (amire nem tudnak felkészülni, vagy akármilyen jól kézbesítenek, csak nincs ilyen beszélőkés képességük) a felvételben dolgozókat kémek figyelik, ajánlanak-e mindent az ügyfélnek (sorsjegy, biztosítás, utasőr, vagyonőr értékőr, stb) vagy sem. Ha nem, szóvá teszik, fenyegetik. Ha a postás nem hoz megfelelő % ügyfelet, hogy pl., a posta banki szolgáltatásába beléptet, vagy felelősség biztosítást köt valakivel, minél többel - megnézheti magát. Pl. a kézbesítőt más, alacsonyabb bérbesorolásba helyezik. Tanúja voltam a Nagypostán, hogy a naponta befizető - többször bejárni kényszerülő ügyfelet az ezzel presszionált felvevők folyamatosan zaklatják: vegyen ezt, javasolhatom-e amazt, ismeri-e ön a ...t stb. Az ügyfél rimánkodik, hagyják már őt békén, muszáj neki ezt naponta többször végighallgatnia? Igen-volt a válasz, ha nem ajánlom, megbüntetnek-súgta a dolgozó.”
 • 13. CID 2010. február 04. 21:05
  „palibá : "Sanos" ? :)”
 • 12. flexsnake 2010. február 04. 18:37
  „Kicsit lassú, kicsit ellopja a csomagot de a miénk :) Magyarposta :D”
 • 11. ukk-mukk-fuck 2010. február 04. 18:15
  „a magyar posta egy kommunista csökevény.
  nem hatékony,drága, embertelen,pofátlan stb.
  ezt a postát védi a privatizációtól a fidesz kommunista tagozata:-)))))”
 • 10. Agyalapi 2010. február 04. 17:39
  „A sajtótájékoztatón részt vett Bodó Imre országgyűlési képviselő is. Gondolom mint kirúgott postás, akinek elvették a játékát.”
 • 9. rozator 2010. február 04. 16:38
  „Ne sértegesd a léhútőket! Az egy komoly szakma a sörfőzdében!”
 • 8. tintasbarns 2010. február 04. 16:12
  „B kell zárni a postát semmi értelme a nyitva tartásuknak csak az árakat emelik napról napra a sok léhűtő.”
 • 7. flexsnake 2010. február 04. 16:11
  „Ja a posta olyan... :D Ha ilyen dilák voltak hogy ilyenért sztrájkoltak, most nézegessék a falat. Így jártak.”
 • 6. varadipal 2010. február 04. 15:33
  „Rozátor! Nekem is csípi a szemem, ha olyan ember, aki abból él, hogy a nyilvánosság számára ír, nem használja a saját anyanyelvét rendeltetésszerűen. A sok hozzászóló helysírási hibáit betudom a sietségnek, vagy tanulatlanságnak, de egy profi pongyola fogalmazása, és csapnivaló helyesírása tűrhetetlen. Sanos a főszerkesztő, és a korrektor szakmai hozzáértése is megkérdőjelezhető, ha ezt megtűrik a lapnál.
  Kazinczy és néhány magyar nyelvőr forog a sírjában. A sztrájkról korábban már megírtam a véleményem, kirúgott postás nincs, csak elbocsátott, a szakszervezet meg tanulhatott volna a vasutasok ügyéből.”
 • 5. Csirén 2010. február 04. 15:29
  „Most miért nem álltak ki diadalmasan, hogy mi vagyunk azok akik jól kitolunk a lakossággal. A szereplési vágy a félművelt "néptanítók"-nál mindent legyőzött, még az óvatosságot is. kis gaskók.....”
 • 4. hajnalka 2010. február 04. 15:23
  „Na így már sokkal jobb! Már csak a második és a harmadik mondatban maradt egy-egy fölösleges és.”
 • 3. rozator 2010. február 04. 15:05
  „Megint egy "független" modi!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad a rakpart, megindult a forgalom

Csütörtökön pár perccel dél után visszaengedték az autósokat a szegedi rakpartra, amely egy hónapig volt lezárva. Szerdán délelőttől takarították az utat a környezetgazdák. Tovább olvasom