Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Az elefánt fogkrémje

Szeged - Mi történik, ha a felforralt paraffint tartalmazó kémcsövet vízbe mártjuk? „Én arrébb állnék" – kezdte a kísérlet bemutatását Muráth Szabolcs másodéves kémia szakos hallgató lelkesen fotózó kolléganőnket intve.
Aztán kiderült: aki a gyertyaforgácsokkal otthoni körülmények között kezdene kísérletezni, bizony könnyen felgyújthatná a lakást, a kémcsőből ugyanis hatalmas lobbanással tört elő a lángcsóva.

A kísérletet – hét másikkal egyetemben – a Radnóti-gimnáziumban mutatta be tegnap az iskola egykori diákja a kémia nemzetközi éve hazai programsorozatának nyitónapján. A világ számos iskolájában tették ugyanezt: délelőtt 11 és délután 3 óra között vízzel kapcsolatos kísérleteket végeztek, minden bizonnyal rekordot állítva fel ezzel.

A világ számos iskolájában kísérleteztek tegnap, megnyitva a kémia évét: a szegedi Radnóti-gimnáziumban a képen látható sűrű habkígyó aratta a legnagyobb sikert. Fotó: Frank Yvette
A világ számos iskolájában kísérleteztek tegnap, megnyitva a kémia évét: a szegedi Radnóti-gimnáziumban a képen látható sűrű habkígyó aratta a legnagyobb sikert.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi középiskola zsúfolásig megtelt előadójában egymást követték az érdekes kísérletek: a vízbe dobott kálium, amely magától meggyulladva úszkált az üvegfalú medencében, vagy a felforralt víz, amely a tűzről levéve a kísérletező kezében ismét bugyogni kezdett némi jeges vízzel való hűtésnek köszönhetően – egyből „szebbé tette" azokat a képleteket és reakcióegyenleteket, amelyek a jelenségek magyarázataként a táblára kerültek.

A legnagyobb sikere azonban kétségtelenül az „elefánt fogkrémjének" volt. Csupán réztartalmú, ezüstionos oldat kell hozzá, mosogatószer, valamint hidrogén-peroxid – ezeket összeöntve a hatalmas mérőedényből már kúszik is elő a sűrű habkígyó. S hogy miért kell mindehhez réz? Íme a tudományos válasz: hogy szép színe legyen.

Olvasóink írták

 • 7. m585858 2011. január 27. 23:38
  „Hát igen, bár ezen kísérleteknek nem sok köze volt a kémia tanulásához, bár pár hasznos dolgot próbáltam elmondani mindegyik után, kérdés, hogy mennyi marad meg ebből...”
 • 6. anybody 2011. január 27. 18:30
  „Nagyon jó dolog, hogy próbálják élménnyé tenni a tanulást, és biztos vagyok benne, hogy 20 év múlva, ha másra nem is, de ezekre a kísérletekre biztosan emlékezni fognak a gyerekek.
  Az elefánt fogkrémje kísérlet:
  http://www.youtube.com/watch?v=tnB-uU3w6g8&feature=related”
 • 5. m585858 2011. január 27. 17:52
  „Valójában persze nem a kálium ég, hanem a vízzel való reakciójából keletkező hidrogén.
  A nátrium esetén is begyújtható a hidrogén, hogyha a nátrium elszaladását megelőzzük, mivel úgy koncentrált helyi felmelegedés léphet fel. (pl. a nátriumot papírcsónakba tesszük)
  Tegnap ez is bemutatásra került, és az is jól lett elmondva, hogy a hidrogén gyullad meg, szerencsére. :)
  A paraffinos kísérlet a videón kicsit jobb lett, nekem kisebb lett a lángcsóvám.”
 • 4. Kawasanyi 2011. január 27. 17:37
  „Akik esetleg videón is megnéznék a paraffinos kísérletet!

  http://www.youtube.com/watch?v=paMF4ildjKs”
 • 3. csizmadialaszlo 2011. január 27. 12:31
  „Igen. Valamiért úgy emlékeztem, hogy a kálium nem ,,táncol" a vízen miközben ég.”
 • 2. CSorBA 2011. január 27. 11:32
  „csizmadialaszlo: a kálium és a nátrium is hevesen reagál a vízzel.”
 • 1. csizmadialaszlo 2011. január 27. 11:03
  „Biztosan kálium volt, és nem nátrium?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar üzletlánc segít a bajban

A tavaly októberben létrehozott Coop Segély Alapítvány több mint 50 millió forint értékű adományt nyújtott azoknak, akiket a természeti katasztrófák sújtottak. Tovább olvasom