Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az élet igazolta: a legjobb befektetés a föld

Csongrád megye - Hektáronként 620 ezer forintra nőtt az eladott termőföldek átlagos ára Csongrád megyében tavaly, ez 12 százalékos drágulás 2011-hez képest. A megyében a legtöbb gazdát cserélt föld szántó volt, a legzsírosabb hektárok a vásárhelyi járásban találhatók.
– A teljes magyarországi termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: az adásvételek száma 8, az eladott földterület mérete 5 százalékkal emelkedett – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. – 10 százalékkal nőttek az árak, a 2011-es 567 ezer forintról 626 ezer forintra hektáronként, országosan. Minden művelési ágban drágulás volt, de a szántókért adták a legtöbbet.

Csongrád megyében 2012-ben 12 százalékkal, mintegy 620 ezer forintra drágult a termőföldek hektáronkénti átlagára – vagyis a térség az országos átlagot hozta. A megye a középmezőnybe, a 11. helyre került – derül ki az OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérképének legfrissebb adataiból.

Mi lesz 2013-ban?

– Idén megtörhet a lendület, az új földtörvény elfogadásáig, valamint az adásvételeket érintő új adminisztratív kötelezettségek megismeréséig kivárásra lehet számítani a termőföld piacán – mondta Valkó Dávid.
6 év alatt megduplázódtak az árak. 2006-ban írtuk a Délmagyarországban: 350 ezer forint egy hektár átlagára a megyében, vagyis aki földbe fektetett, 6 év alatt megduplázta a pénzét. A jobb hektárok már akkor is 600 ezer forintba kerültek: ezek most minimum 1 millió forintért kelnek el. Jól jártak azok a befektetők, akik nem a banki kamatok emelkedésében bíztak.

Tavaly 6400 hektár cserélt gazdát, 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbben a szántókat vásárolták fel, 5400 hektárt szereztek meg, és ezekért a földekért átlagban 750 ezer forintot is megadtak. Hasonlók az árak – 650 és 750 ezer forint között mozognak hektáronként – a szegedi, a makói és a szentesi járásban, a legdrágábbak, 750 ezer forint feletti árakon keltek el a területek Vásárhely környékén. Kistelek térsége sereghajtó: 450 ezer forint alattiak az árak.

Mi a helyzet az országban? Kicsit csökkentek az árak Pest és Nógrád megyében, ugyanakkor 8 megyében 10 százalék feletti volt a drágulás: például a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok megyében 21 százalékkal, Békésben – és Szabolcs-Szatmár-Beregben – 17 százalékkal nőttek az árak. Furcsa, hogy a két megye között fekvő Csongrád „csak" 12 százalékos áremelkedést produkált. Árakban az első helyen Győr-Moson-Sopron megye áll, ahol 830 ezer forintba kerül egy átlagos hektár. Ez azt is jelenti, hogy több, jó helyen fekvő termőterület 1 millió forintnál is többért cserélhetett gazdát.

Az OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérképének elemzése nemcsak megyék, hanem járások alapján is különbséget tesz az árak között. Égbeszökő, 7 és félszeres eltérések tapasztalhatók: míg Bélapátfalván 233 ezer forintba, addig Dunakeszin 1,74 millió forintba kerül egy hektár. A 10 legolcsóbb járás között 4 Borsod-Abaúj-Zemplén, 3 Nógrád megyei, a 10 legdrágább között pedig 4 Pest megyei található. A 626 ezer forintos országos átlagos hektárárat legjobban a hajdúhadházi járás közelíti meg. A legnagyobb, 20 százalék feletti árnövekedést produkáló csoportba 44 járás került, amelyből 6 Jász-Nagykun-Szolnok, 5-5 pedig Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei.

Olvasóink írták

 • 6. kontrapista 2013. május 30. 16:10
  „4.papsajt
  Észak-Bácskában 10.000 EU / ha alatt nem lehet földet venni, de Dél-Bácskában már 15.000 EU-tól kezdődik az ár.
  Van itt még mit korrigálni, ami a föld árakat illet !”
 • 5. mihaly-1 2013. május 30. 15:05
  „A Csongrád megyei földek vásárlására a Budapesti ügyvédek is rájöttek az elmúlt évtizedben, és ügyesen vásárolnak a németek is a helyi ügyvéd segítségével!
  Nagyon érdekes ez a földvásárlás, de a haszon nem a földeket művelő embereké!”
 • 4. papsajt 2013. május 30. 11:32
  „Békés megyében az igazi fekete földeknél 1,5millió/hektár az ár.
  Nem véletlen vásárolták fel képviselők, volt tsz elnökök és volt tsz jogászok, amikor a megszorult falusiak pár ezerért odaadták mert elszegényedtek. Nem véletlen lett tönkre téve a mezőgazdaság a rendszerváltás után.
  Mára több ezer hektár sem ritka 1 kézben, vagy 1 családban.”
 • 3. DMagóg 2013. május 30. 11:17
  „"... a legzsírosabb hektárok a vásárhelyi járásban találhatók."
  Tudjuk! Nem merem ragozni, mert rögtön a bíróság előtt találom magamat. Lehet, hogy már ezért is!
  Hogyan lehet ott törvénysértést megállapítani, ahol a bűnelkövetők diktálják a törvényeket?
  Úgy, hogy engem kiáltanak ki törvénysértőnek! Félek is. Van mitől!”
 • 2. Pimpa42 2013. május 30. 10:51
  „Tedd hozzá, hogy a többi ország adófizetőinek pénzéből.
  Egyébként így is messze a reális érték alatt cserének gazdát a földek.
  A közeljövőben pedig gyakorlatilag befagyasztják a földpiacot, így a következő években erősen vissza fog esni a forgalom is, meg az ár is. (Azért erősödött a forgalom, mert aki tehette, még a földtörvény előtt próbálta megkötni a szerződést.)”
 • 1. istvang58 2013. május 30. 10:26
  „BIZTOS JÓ BEFEKTETÉS, MIVEL FELVESZIK A FÖDEK UTÁN JÁRÓ TÁMOGATÁSOKAT SEGÍJEKET AZ ADÓFIOZETŐK PÉNZÉBŐL.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világok harca musical a moziban

A Belvárosi mozi a hagyományos filmek mellett egyre több „alternatív" tartalmat is kínál. Tovább olvasom