Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Az életpályamodell új, a követelés a régi

Csongrád megye - Újra és újra béremelést és törvényes munkakörülményeket kérnek a köztisztviselők – erről is tárgyal a legnagyobb szakszervezetük. Az ürügy új: életpályamodellt akar nekik a kormány.
Mennyi az annyi?

Megírtuk korábban: középfokú végzettséggel és 10 éves gyakorlattal havi bruttó 120 ezer forintot, nettó 75-80 ezret keresnek a köztisztviselők, közalkalmazottak. Felsőfokú végzettséggel, 10 éves gyakorlattal havi 120 ezret kapnak kézhez. A szakszervezet 20 százalékos béremelést szeretne elérni. Azt is kérik, hogy cafeteria (étkezési jegy, ruhapénz) is épüljön be a bérrendszerbe, és ez ne attól függjön, hogy a helyi önkormányzatok közül melyik bírja kigazdálkodni a helyi adókból.

Bürokrácia- és adminisztrációlebontó csomagként jellemezte a napokban azt az Államreform 2 nevű programot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, amit a kormány januártól tervez beindítani. Pontjai közül az állami rezsicsökkentés kapott figyelmet, bár az is szerepel benne, hogy kialakítják a köztisztviselői életpályamodellt.

Jó fél éve a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szakmai anyagot jutatott el Lázár Jánosnak, és a felelős kormánybiztosnak, Bakondi Györgynek is. Mindkettejükkel volt már személyes egyeztetés – tudtuk meg a legnagyobb közszolgálati szakszervezet helyi vezetőjétől. Farkas Andrea megyei titkár kiemelte, az átadott csomagba adatokkal alátámasztva beleírták: hat éve nem volt bérrendezés a közigazgatásban és a közalkalmazottak nagy részénél sem. Hiszen például az iskolák adminisztratív dolgozói sem kaptak béremelést. Így az a kép alakul ki, hogy a kormány a saját embereit nem becsüli meg, ha nem fizeti meg őket. Boros Péterné MKKSZ-főtitkár szavait idézve hozzátette, az összes erőforrás használhatatlan, vagy holt tőke, ha nincs meg az azt működtető emberi tényező közös érdekeltsége. Márpedig a közszféra dolgozói mindig azokat a jogszabályokat hajtják végre, amiket a mindenkori kormányzat kidolgoz és jóváhagy. Még akkor is, ha az a lakosságnak nem tetszik.

Bográcsozásra is lehet pályázni

Szeptember végéig közösségépítői rendezvényekre 150 ezer és 500 ezer forint közötti összegre lehet pályázni az MKKSZ-nél. Bővebb információ, pályázati segítség a farkasandrea21@gmail.com címen.

– A javaslatainkat minden érintett rendelkezésére bocsátjuk, hogy tudjon róla. Most a tárgyalásokon van a hangsúly, de eredmény csak akkor várható, ha nemcsak morgunk magunkban egyenként, hanem beszélünk egymással – tette hozzá a megyei titkár. Farkas Andrea emlékeztetett, a közszolgálatban az ügyintézők az átlagbér alatt keresnek. A teljes közszolgálat 730 ezer dolgozója közül 170 ezren visznek haza havi nettó 77 ezer forintot. Ebből megélni, családot, lakást fenntartani nem lehet. Azt is javasolják, hogy legyen törvényesség a munkavégzésben, hiszen több száz jelzést kapnak arról, hogy a nyolcórás munkaidőnél jóval többet dolgoznak a kollégák, kompenzáció nélkül. Ennek kivédéséhez tudni kellene, mennyi időbe telik egy-egy feladat elvégzése, és hozzá kellene rendelni a megfelelő létszámot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolhapiac a garázsban: Németországból hozta az ötletet Christine

A magyarok a nő elmondása szerint nem szívesen mernek belépni másnak a birodalmába, mégis egyre több az érdeklődő. Tovább olvasom