Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Az életre készíti fel az algyői ovisokat a gyermekkert

Algyő - Komplett kisváros épült fel néhány hónap alatt az algyői Szivárvány óvoda hátsó részében: a gyermekkertben családi házat, szatócsboltot, iskolát, kemencét, kiskertet, madárbarát sarkot és templomot is találni.
Algyő napja alkalmából gyermekkertet adtak át a Szivárvány óvodában Algyőn. Ozsváth Lászlóné óvodavezető elmondása szerint a kert segítségével élménypedagógiai módszerekkel vezethetik be a kicsiket a mindennapi életbe.

– A kültéri kemencében kenyeret süthetnek, a foglalkoztatóban pedig saját maguknak készíthetik el a tízórait. 3 kis fedett ház található a területen, amely az óvoda mögött lévő épület egykori udvara volt. A gyerekek ezekben tanulhatják majd meg a mindennapi élet szabályait. Az egyik lakot családi háznak neveztük ki: az óvodások itt az óvónők felügyelete, de be nem avatkozása mellett az apa-anya szerepeket sajátíthatják el. A másik házban egy szatócsboltot hoztunk létre. Itt sajátítható el az üzletben való helyes viselkedés és kommunikáció. Pénztárgép is van, így akár a pénz fogalmával is megismerkedhetnek a gyerekek – magyarázta Ozsváth Lászlóné. A harmadik lak egy egyszerű iskola, amely az ovisokat az iskolai élet mindennapjaira készíti fel.

a Szivárvány óvodában Algyőn. Fotó: Karnok Csaba
A Szivárvány óvoda Algyőn.
Fotó: Karnok Csaba

A fából épült kisváros ékessége a templom: a gyerekek már most várják, hogy a karácsonyra készüljenek itt. A délutáni hittanórákat szintén ebben tartják majd. A gyermekkert két szegletébe egy madárbarát sarkot és egy kiskertet rendeztek be. Előbbiben két etető látható. Olyan bokrokat telepítettek köré, amelyek termését szeretik a madarak. A kiskertben már most zöldell a kelkáposzta, de hamarosan kibújik az ágyásból a spenót, a saláta, a retek és a hagyma is. A gyerekek már most nagy kedvvel és érdeklődéssel ismerkedtek meg a kuckókkal: leginkább a szatócsbolt tetszett nekik, amelybe az óvónők igazi krumplit és almát is rejtettek.

Olvasóink írták

 • 5. macs 2012. október 02. 21:36
  „"Az egyik lakot családi háznak neveztük ki: az óvodások itt az óvónők felügyelete, de be nem avatkozása mellett az apa-anya szerepeket sajátíthatják el."
  Gondolom azt a szerepet, miszerint a mama főz, takarít, a papa újságot olvas és a TV-ben meccset néz. :-)
  Az ismerősöm mesélte, hogy a lánya imádja az autókat, de az oviban elveszik tőle az óvónénik, mondván egy kislány ne játszon autókkal. :-) Azt hittem viccel, de komolyan mondta. :-(”
 • 4. sajtkukac 2012. október 02. 06:56
  „Ilyen giccses helyen az életre? Megnézzük ezt az életrenevelő helyet egy év múlva. Ennyire (ál)naív egy óvónő sem lehet, hogy egy mai gyereket érdekel a templom, vagy ettől "nevelődik" az életre, hogy kerekes kutat bámul, vagy - ki tudja van-e Tisztiorvosi Szolgálati engedély - kemencében sütöget. Örülök, hogy nincs ovis korú gyerekem, mert még véletlenül az életre nevelnék az ilyen óvodákban.”
 • 3. Jozsoci 2012. október 01. 18:46
  „Az "életre készíti fel"???
  1. foglalkozás: hazudozás éjjel nappal
  2. foglalkozás: az adóelkerülés módozatai
  3. foglalkozás: alvállalkozók tönkretétele
  4. foglalkozás: vásárlók megkárosítása ; stb, stb.....”
 • 2. papsajt 2012. október 01. 15:00
  „Az életre felkészíteni lehetetlen vállalkozás.
  .
  Futó kislányt erőszakoltak meg a hajléktalanok
  .
  http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2012/10/01/futo-kislanyt-eroszakoltak-meg-a-hajlektalanok/”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. október 01. 13:07
  „Végre egy óvoda, ahol nem liberális nevelést kapnak a kicsik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legrégibb utcától a Kolozsvári térig

A TIK, valamint a pedagógusképző, a bölcsész-, a zeneművészeti és a gazdasági kar régi helye is része a szegedi 2-es választókerületnek. Tovább olvasom