Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Az életüket kockáztatják a tilosban fürdőzők

Hiába ellenőrzik a Tisza egész városi szakaszát a vízirendészet és a vízimentők emberei, a szabad strandokon fürdőzőket nem izgatja a hatóság jelenléte. A Laposon ráadásul a jelzőtábla is megtévesztő: a kiírás szerint a part négyszáz méteres szakaszán szabad az úszkálás a folyóban.
Egy nappal a tragédia után. Ismét fürdenek a folyóban Fotó: Schmidt Andrea
Negyed öt körül haladt el szombaton délután a vízirendészet motorcsónakja a Lapos néven ismert szabad strand előtt. A hattyasi medencés kikötőből – ahol egy 31 éves királyhegyesi férfi fulladt a vízbe, és a helyszínelést biztosították – tartottak a Sárga felé.

– A Laposnál egy idősebb férfit kellett figyelmeztetnünk, aki jó pár méterre beúszott a folyóba, hogy menjen ki a partra. A többi strandoló ekkor a part mentén, illetve egy-két méterre a parttól álldogált a vízben, ami nem minősül fürdőzésnek – mesélte Dávid Imre, a Szegedi Vízirendészeti Rendőrörs parancsnoka.

A vízi rendőrség munkatársai ezután folytatták útjukat a Sárga felé, ahol
Városi álláspont

A megoldást egy kijelölt fürdőhely jelenthetné a Tisza városi szakaszán. A jogszabály azonban kimondja: híd és kikötő száz méteres körzetében tilos fürdőhelyet kijelölni. A Lapos és a Sárga legnagyobb része beleesik ebbe a sávba, így az önkormányzat, ha akarná, sem nyilváníthatná ezeket a részeket fürdőhellyé. – Ráadásul az ÁNTSZ a Tisza fertőzöttsége miatt soha nem járulna hozzá, hogy fürdőhelyet jelöljünk ki a folyó városi szakaszán. Úszómestert ott kötelező alkalmazni, ahol szabad úszni. De képtelenség megbüntetni egyesével azokat is, akik fittyet hánynak a tilalomra – osztotta meg személyes véleményét lapunkkal Szentgyörgyi Pál alpolgármester. Mikor felhívtuk a figyelmét, hogy legalább azt a megtévesztő jelzőtáblát, ami a Lapos négyszáz méteres szakaszán hirdeti az engedélyezett fürdőzést, tüntessék el, vagy javítsák ki, azt válaszolta: gazdasági alpolgármesterként ígéri, a város intézkedik táblaügyben. 
öt embert fordítottak vissza a partra. Ezek az emberek át akarták úszni a Tiszát. – A vízi rendészet egyik feladata a Tisza szegedi szakaszának felügyelete, a strandolók figyelmeztetése a szabályok betartására. Természetesen büntetünk is: az említett öt fiatalt tiltott fürdőzés miatt feljelentettük az önkormányzatnál. Húszezer forintig terjedő pénzbüntetésre számíthatnak – mesélte a rendőr őrnagy.

A tilosban úszók kitessékelése közben csörgött a telefonjuk, a megyei rendőrkapitányság ügyeletese közölte: eltűnt egy lány a Laposnál a folyóban. – Korábban létezett a vízirendészetnek ügyelete, de ez már vagy öt éve nincs – mondta Dávid Imre. Öt percen belül így is a helyszínre értek, de már késő volt. Nem találták a vízben elsüllyedt 14 éves szegedi kislányt. Megtudtuk, a sikeres mentéshez ilyen esetekben minden percnek jelentősége van.

Hogyan mehettek be a fürdőzök a rendőrcsónak elhaladása után rögtön a vízbe? – A Laposon, a Sárgán és a Fokán egy kánikulai napon akár kétezren is strandolhatnak. Amint eltűnik a csónakunk a szemük elől, egyből visszatérnek a folyóba – beszélt a sajnálatos tapasztalatokról a rendőr őrnagy. Így hiába a sűrű járőrözés – ebben a szegedi vízi- mentők civil egyesülete is segítségükre van, akikkel együttműködési megállapodást írtak alá –, a Tisza egész városi szakaszán nem tudnak egyszerre mindenhol jelen lenni.

Tovább keresik

A vízi mentők és vízi rendészet is tovább kereste tegnap a szombat délután 5 óra körül elsüllyedt 14 éves szegedi lányt a Tiszában. Lapzártánkig nem találták. Ma – ha addig nem találják – az országhatárig tartó egész Tisza-szakaszra kiterjesztik a keresést. 
A napozók közönyéről Seller András, a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat elnöke nyilatkozott egy kereskedelmi csatornának. Lapunknak szombaton este több szemtanú is egybehangzóan állította: a segítségkérés után legalább tizenöten ugrottak egyszerre az erős sodrású folyóba, hogy megmentsék a fuldokló kislányt. – Nem voltam a helyszínen a kislány elmerülésének pillanatában. Továbbra is fenntartom, amit nyilatkoztam. Nem kétlem, hogy a kislány elmerülése után 5-10 perccel tényleg többen keresni kezdték, de az biztos, hogy nem azonnal ugrottak a vízbe – mondta Seller András, aki nyilatkozatát a lány nagynénjének elmondása alapján tette. A vízimentőket egyébként a vízirendészet hívta ki, akik a riasztás után csak tíz-tizenöt perc múlva érkeztek a helyszínre.

Vízi mentők Mindszenten és Csongrádon

A mindszenti szabad strandon bóják jelzik, meddig merészkedhet be a Tiszába a fürdőző. A gyerekeknek külön elkerített fürdőhelyet alakítottak ki – tudtuk meg Tisza Zoltántól, a strand bérlőjétől. A parton délelőtt 9 órától este 7 óráig vízi mentő őrködik. A helyi vállalkozó évi 300 ezer forintért bérli a strandot az önkormányzattól. A vendégforgalomtól függ, mennyi vízi mentő dolgozik a csongrádi Körös-torokban. A Köröstours Kft. által üzemeltetett partfürdőn hétköznap 2-3, hétvégeken négy úszómester ügyel a strandolók biztonságára. A csütörtökön kezdődő Körös-toroki napokon tízen lesznek szolgálatban. Ketten mentőcsónakból pásztázzák majd a több száz méteres partszakaszt. A cégnek félmillió forintjába kerül egy szezon.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roli ismeretleneknek köszönheti az életét

Ma este hazatérhet Palicsra Szabó Roland, kemoterápiás kezelése befejeződött. A nyolcéves szabadkai… Tovább olvasom