Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Az elitképzés 6-10 diákkal kezdődik

Hat-tíz diák vehet részt az első évben Szegeden az ország egyetemi „elitképzésén". A gépészmérnök karon induló duális képzésben az elméleti órák mellett akár háromezer óra gyakorlaton is részt vesznek, így friss diplomásként már kész munkaerőnek számítanak majd.
Huszonegy felsőoktatási intézmény 79 szakán indul be a jövő tanévtől a duális képzés. Ennek lényege, hogy az ide felvett diákok a tanrend által előírt órák mellett, a képzésük időtartama alatt akár háromezer óra gyakorlati képzésen is részt vesznek. Így már diplomájuk átvételekor is teljes értékű munkaerőt jelentenek majd, hiszen nem csak elméleti tudással rendelkeznek a szakterületükön.

Háry András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa kedden Szegeden egyeztetett az itt induló duális képzésről, amely a gépészmérnök karon lesz elérhető a jövő tanévben. Bíró István egyetemi docens arról tájékoztatott, várhatóan 6-10 hallgató kezdi meg így tanulmányait szeptemberben. – Tizenhárom vállalati partnerrel van megállapodásunk. Ezek többsége Szeged-környéki, de van orosházi, szolnoki és bajai cég is, amely fogadja majd a diákokat. Utóbbiak elsősorban olyan hallgatókra tudnak számítani, akik valamilyen módon kötődnek ezekhez a városokhoz.

A keddi egyeztetésen az is elhangzott, a Szegedi Tudományegyetemen belül a számítástechnika, a mezőgazdaság és a gazdaságtudomány területén is gondolkoznak a duális képzés elindításán – erre leghamarabb a 2016-os tanévben kerülhet sor. Devecz Miklós kancellár hozzátette: korábban a szociális képzést is emlegették, „a kiterjesztésnek ez is az egyik alternatívája lehet". – Az egyetem elkötelezett a duális képzés mellett, hiszen az nemcsak versenyképes elméleti tudást, hanem gyakorlati tapasztalatot is ad. Felmérések szerint 2-3 év, mire egy diák beilleszkedik a céges kultúrába. Ezt ennek a képzésnek köszönhetően nem kell kivárni.

A duális képzést hazánkban elitképzésnek szánják. A cél, hogy 2020-ra a nappali tagozatos hallgatók 8 százaléka ilyen típusú oktatásban vegyen részt. Németországban, ahonnan ez a minta indult, 5-15 százalékos ez az arány – annak függvényében, hogy mennyire iparosodott az adott város. A duális képzés elengedhetetlen része ugyanis a vállalkozói bázis, amely fogadja a diákokat, és hallgatói munkaszerződést köt velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszerészből nagy a hiány

Az Elszo 57 Kft. keresett április 1-jén megnyílt Samsung regionális képviseletébe angolul jól beszélő adminisztrátort, valamint műszerészt. Tovább olvasom