Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Az elköltöztetett romák visszajöttek

Legalább 63 millió forintért értékesítené Szeged a repülőtér közelében lévő területét. Innen az önkormányzat 2005 őszén 29 millió forintért elköltöztetett 18 roma családot, az épületet lebontották. A cigányok azóta visszatértek – például egy húszfős család a közelben él, egy másik pert fontolgat.
Arcra borult műanyag baba, rongydarabok, szeméthalmok mindenfelé. De nemcsak a városszélt amúgy is jellemző hulladék, hanem építési törmelék és egy félig elbontott melléképület is emlékeztet a szegedi repülőtér közelében cigánytanyaként elhíresült emeletes házra.

Másfél éve történt

Lapunkban többször is írtunk a Bajai út melletti, egykor a Menedékhely Alapítvány által működtetett hajléktalanszálló épületének és az ott élő roma családoknak a sorsáról. Legutóbb 2005 őszén számoltunk be arról, hogy huszonkilenc millió forintot áldozott arra Szeged önkormányzata, hogy a repülőtér melletti életveszélyes épületben hajléktalanként élő roma családokat kiköltöztesse a városból és másutt ingatlanhoz juttassa. Akkor is szóba került, hogy a költségeket a területet eladásából fedezi a város.

– Gazdasági és szolgáltató objektum épülhet a több mint hatezer négyzetméteres területen – mondja Németh István. Az IKV Rt. elnök-vezérigazgatójától megtudtuk: a telekből kiszakítanak egy darabot, hogy ott új út épülhessen a közeli, úgynevezett „tiszthelyettesi iskolához". Júniusban lebontják a területen árválkodó melléképületet, miután lejár az utolsó bérlővel kötött szerződés is. Aztán nyilvános pályázaton értékesítik a több mint hatezer négyzetméteres telket. Az alapár: legalább 10 ezer forint, négyzetméterenként.

Visszajelzések

Sikertörténetnek nevezte Solymos László alpolgármester 2005 őszén, hogy – két konfliktuskezelő civil szervezet bevonásával – 29 millió forintért, jórészt a városon kívül ingatlanhoz juttattak 18 szegedi cigány családot. Az érintettek is elégedettek voltak. A roma jogvédők viszont kitelepítésről beszéltek. Ezt az értékelést bizonyította, hogy a Bács-Kiskun megyébe kerülő hat cigány család már 2005 novemberében jelezte, hogy egyikük sem azt kapta, amit nekik ígértek. Azt tervezték, visszaköltöznek Szegedre. A cigányokkal évek óta foglalkozó dr. Szirtesi Zoltánné úgy tudja: az egykor a repülőtéri házban élő, onnan elköltöztetett cigányok mindegyike visszaköltözött Szegedre, most ismerősöknél és rokonoknál laknak. Az egyik család pert fontolgat. Solymosi alpolgármester lapunknak azt nyilatkozta: az önkormányzat nem kapott negatív visszajelzést.

A rendőriskola állapota


A környék rendezettebbé alakulását várja a jogcím nélküli bérlők Bajai úti emeletes házának lebontásától, a telek értékesítésétől Markos Zoltán. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium oktatási főigazgató-helyettese a felügyeletük alá tartozó szegedi rendészeti szakközépiskoláról azt mondja, hogy ott kiváló szakmai munka folyik. Viszont a rendőrök és határrendészek e képzőhelyének környezete és az épületek állapota az ország négy ilyen intézménye közül a legrosszabb.

– A repülőtéri emeletes házban születettem, ezért sajnáltam, amikor el kellett költöznünk – mutat az épület helyére a 16 éves Csóka Edit. Ő a kisfiát, rokona, Kolompár Éva a húga gyerekét tolja egy-egy babakocsiban. A boltba mennek: a vasúti átjárón túl, a benzinkút melletti üzletben szoktak vásárolni – évek óta. Edit ugyanis itt maradt a környéken, mert lebontott „szülőházához" közel, egy önkormányzati épületben él a családjával – legalább húszan, három szobában.

Elszállt milliók


– A nővérem ötödmagával lakott ebben a repülőtéri kis házban. Mi ide költöztünk, mikor kilakoltattak az emeletes épületből. De a nővérem és a férje is meghalt. Tíz gyereket kell eltartanom, a nagyobbak iskolába járnak. Mi nem lopunk. Vasazásból élünk. Most húszan lakunk itt: három szobában, meg az udvari épületekben – magyarázza a viszonyokat Csóka Csaba. A családfő azt mondja: ő és a testvére 1 millió forintot, más családok 6-7 milliót is kaptak arra, hogy házat, tanyát vegyenek, és elköltözzenek Szegedről. De azóta mindenki visszajött a városba – még a távoli Jánoshalmáról is.

– A szomszédokkal nehéz kijönni, csak a nagycsaládosok kapnak segélyt, de munkát is – Kalocsán – érzékelteti a kisvárosi lehetőségeket a Csókáéknál vendégeskedő Rostás István. Szeged előnyeit úgy összegzi: – Nagyobb város, nagyobb lehetőségek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a kórház és a klinika megállapodására

Korrigálja a múlt héten sok hibával megjelent betegbeutalási rendet az Egészségügyi Minisztérium. A… Tovább olvasom