Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ellenőrzőt is helyettesítheti az új diákigazolvány

Magyarország, Szeged - A nemzeti egységes kártyarendszer első elemeként vezették be szeptembertől az új diákigazolványt. A szegedi okmányirodában eddig több mint 9200-an rögzítették az adataikat az Európa-szerte kedvezményekre jogosító plasztikkártyához.
A korábbinál szélesebb körű kedvezményeket kaphatnak, és számos megújuló szolgáltatást vehetnek igénybe azok a diákok, akik a szeptemberben bevezetett, új diákigazolványt használják – hangzott el Budapesten egy szakmai konferencián. Egységesen 1400 forintért készíttethetik el a köz- és felsőoktatásban tanulók a nemzeti egységes kártyarendszer első elemeként bevezetett igazolványt, amely úgynevezett RFID-csippel van ellátva. Beléptetőrendszerek kialakítására alkalmas, sőt akár a könyvtári olvasójegyeket, a naplót vagy az ellenőrzőt is helyettesítheti a kártya, amelyből április végén adták át az elsőket.

Az új diákigazolvány kiállításához az első lépéseket az okmányirodákban kell megtenni, majd az adott oktatási intézmény adja le az igényeket. – Az adattartalom rögzítése és a fénykép készítése február 6-ától az okmányirodához került. Hétfőig 9233 fő rögzítette nálunk az adatait – közölte a hét közepén érdeklődésünkre Kaprinayné Rádi Gizella, a szegedi okmányiroda vezetője. Megtudtuk, az új diákigazolvány nem helyettesíti a személyi igazolványt, bár azzal egyenértékű, B kategóriás biztonsági okmánynak minősül. Díjmentesen történik az adatrögzítés, amelyhez lakcímkártya, érvényes személyi igazolvány, ennek hiányában születési anyakönyvi kivonat szükséges. Kiskorú esetében legalább egy törvényes képviselőnek is jelen kell lennie.

Kedvezmények Európában

A plasztikkártyán az European Youth Card (EYCA) logó is szerepel, így Európa 38 országában több mint 80 ezer elfogadóhelyen élhetnek a diákok a nemzetközi szervezet által biztosított kedvezményekkel. A hazánkba látogató külföldi diákok szintén megkapják ugyanezeket a kedvezményeket.  

Az okmányiroda azt a dokumentumot adja ki, amellyel igényelhető a diákigazolvány. Kormányrendelet szabályozza, hogy az igény beadásától számított 45. napon postai úton meg kell kapnia a diáknak az új igazolványt, amelynek gyártása kizárólag állami szereplők bevonásával történik. Információnk szerint eddig több mint százezren kapták kézhez. A most meglévő diákigazolványok érvényben maradnak, az új típusúakat a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő általános és középiskolásoknak, valamint felsőoktatási hallgatóknak, OKJ-s képzésben részt vevőknek kell igényelniük.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke korábban úgy fogalmazott: az új diákigazolvány bevezetésével „egy Csipkerózsika-álom ér véget". Felidézte, hogy a diákok 1997 óta használják a diákigazolványokat, elsősorban személyazonosításra, utazási és kereskedelmi kedvezményekre. Széles körű alkalmazása azonban nem igazán terjedt el – állapította meg.

Olvasóink írták

 • 5. studyfy 2012. október 13. 19:16
  „"Az ellenőrzőt is helyettesítheti az új diákigazolvány" - az igazgatói dicséretet melyik oldalára kell majd írni?”
 • 4. mirjam 2012. október 13. 19:14
  „2. mirjam 2012.10.13. 16:09
  Az a lényeg,hogy becsippezzenek mindenkit.Előbb - utóbb mindenkire sor kerül,nem kell aggódni.ÉS ITT NEM CSAK A DIÁKOKRA GONDOLTAM”
 • 3. exdeus 2012. október 13. 16:28
  „Tök jó, és minimum egy hónapig tart, mire a rajta levő kiállítási dátumtól számítva kézbe veheti a diák.”
 • 2. mirjam 2012. október 13. 16:09
  „Az a lényeg,hogy becsippezzenek mindenkit.Előbb - utóbb mindenkire sor kerül,nem kell aggódni.”
 • 1. kispacni 2012. október 13. 12:46
  „"Az ellenőrzőt is helyettesítheti az új diákigazolvány"
  Majd akkor helyettesítheti ha megjön. Ugyanis még mindig csak várjuk. Pedig mi június elején jártunk már az okmányirodában fényképet készíteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haris Nadin énekli Mária Teréziát

Magyarországi bemutatóval zárul az Armel-fesztivál: vasárnap 19 órától a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház produkcióját láthatja a szegedi közönség. Tovább olvasom