Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Az elmúlt évek legalacsonyabb kötelező biztosításai a piacon

Csongrád megye - Áremelést, legjobb esetben szinten tartást jósoltak a szakértők a kötelező biztosítások piacán, de mindenkit kellemes meglepetés ért. Öldöklő a küzdelem a piacon. A PSZÁF figyelmeztet: ha a 30 százalékos baleseti adót megszavazza a parlament, januártól 5–8 ezer forinttal drágulhatnak a tarifák.
Vasárnap tették közzé a biztosítók az új kötelező felelősségbiztosítás tarifáit. Kiderült: a várakozásokkal ellentétben – a biztosítók újabb éles versenyének köszönhetően – 15 ezer forint alá esik a kötelezőt váltó autósok átlagos díja.

A biztositas.hu internetes alkusz honlapján már az első napon közel 50 ezer autós számolta ki jövő évi kötelező felelősségbiztosítási díját. A megkötött szerződések átlagos díja 14 ezer 343 forint volt, ami az eddigi évek legalacsonyabb átlagdíja. Táblázatunk is mutatja: a legdrágább ajánlat a legolcsóbb 3–4-szerese is lehet.

Kiegészítőre költöttek

A biztosítót váltó autósok adóval növelt átlagos megtakarítása majdnem 10 ezer forint volt az eddigi kötéseknél. Sokan a megspórolt tarifa egy részéért azonnal kiegészítő biztosítást választottak: cascót, autó assistance-t, kátyúkárra szóló biztosítást. A PSZÁF figyelmezteti az autósokat, hogy a tervezett 30 százalékos baleseti adó 2012. január 1-jétől 5–8 ezer forinttal emelheti a tarifákat.

Kik járnak a legjobban? A toplistát a vidéki, úgynevezett kármentes autósok vezetik: egyes ajánlatokkal akár 53 százalékkal olcsóbb tarifa is található a korábbi legkedvezőbb árú kötelező biztosításhoz képest. – A biztosítók abból indulnak ki, hogy ők azok, akik ritkán használják gépjárművüket, nagy becsben tartják, ráadásul a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt még kevesebbet fogják használni – magyarázta Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.

A vállalkozók is jól járnak: 30–40 százalékkal olcsóbb kötelezőket lehet szerezni kishaszongépjárműre, céges flottára. A képzeletbeli 3. helyezett az „átlagos helyzetű család, lakáshitellel". Vannak ugyanis olyan biztosítók, amelyek – Vass Gábor szerint – erre a célcsoportra specializált termékek értékesítésére készültek, a bankokkal együtt. Azt az átlagos életszínvonalú fővárosi fiatalt, akinek 10 évesnél idősebb autója van, és eddig nem volt kára, jelentős árcsökkenéssel díjazták a biztosítók. De kedvezménnyel köthet új kötelezőt az a családapa és egyedülálló nő is, aki Budapesthez közel, rendezett körülmények között él.

Ami a Csongrád megyeieket illeti: a vidéki autós biztosítókban élő képéhez a nyugodt tempójú közlekedés, a takarékos üzemmód tartozik. Egy 1981-es születésű vidéki férfi, 12 éves Volkswagen Pólóval az új kötelezője révén 38 százalékot is megtakaríthat. Eddig 12 ezer forintot fizetett, jövőre megúszhatja 7440-ből.

Olvasóink írták

  • 2. kispacni 2011. november 03. 16:51
    „1. Ne kavard a trutyit. Így is mindenki jól járhat. A cikk irója is elismeri, mint ahogy ez a tény is. Pl a cikk Polósa idén 12 ezret fizetett, jövőre az adóval együtt is max 9600 Ft (és abban mindeki egyetért, hogy max 30 % lesz az adó).”
  • 1. deszkás 2011. november 03. 11:18
    „És ha hozzácsapjuk a máig nemtudott 25------...%ot akkor ott vagyunk ahol a part szakad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak elméletben spórolnak a fiúk

Tavasszal felmérést készítettek a középiskolások pénzügyi kultúrájáról. Kiderült: a fiúk csak elméletben, míg a lányok gyakorlatban is hajlandóak lennének takarékoskodni. Tovább olvasom