Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Az elnök szerint a Magyar Televízióban rend van

Botrányokról és anyagi nehézségekről érkeznek hírek a Magyar Televízió háza tájáról. Amikor egy örömteli esemény – a szegedi körzeti stúdióban átadták a vidék első szinkronstúdióját – miatt a tévéelnök Rudi Zoltán Szegeden járt, mi is ezekről kérdeztük.
Rudi Zoltán: Iszonyatos körülmények között dolgoznak a munkatársaim. Egy olyan múzeumban, ahol naponta füstöl valami a vezérlőben. Fotó: Schmidt Andrea
– A Magyar Televízióban rend van, és nincsenek botrányok sem, csupán olyan emberek, akik ennek a látszatát igyekeznek kelteni – foglalta össze véleményét Rudi Zoltán. Mondta mindezt annak ellenére, hogy egy hete nyilvános háború folyik közte és Friderikusz Sándor között. Az október 2-i Szólás szabadságában a műsorvezető önhatalmúlag jelölte ki helyettesét, amelyet a tévéelnök megvétózott. Ezután indult el a nyilatkozatháború, melyben előbb Friderikusz Rudi eltávolítását szorgalmazta, majd a tévéelnök legazemberezte az interjúnak helyt adó újság munkatársait, egy másik lapban pedig azt mondta, Fridi interjúja egy sértődött, több elnöki pályázaton kudarcot vallott ember vádirata volt.

– Friderikusz Sándor a Magyar Televízió egyik műsorvezetője. Se több, se kevesebb – nyilatkozta a tévéelnök pénteki, szegedi látogatásán. – Hibát követett el, ezért a Magyar Televízió megvált tőle. Amit nyilatkozik, az a magánvéleménye, ami abban hamis, azért majd bíróság előtt kell felelnie, amivel megsérti a munkatársaimat, a televíziót és a médiatörvényt, azzal kapcsolatban pedig saját lekiismeretével kell elszámolnia. De még egyszer mondom: nincs botrány a tévében.

A tévéelnök szerint csupán arról van szó, hogy néhányaknak érdeke a botránykeltés. Ennek okát abban látja, hogy a vezetőség az eltelt 20 hónapban számos érdeket sértett.
– Jó néhány olyan produkciót nem gyártunk ma már, amely többe került, mint amit ért. Éves szinten 2 milliárd forintot spóroltunk ezzel, viszont ez az összeg hiányzik vállalatok, vállalkozások, emberek zsebéből. Még szép, hogy utálnak – mondta.

A tévéelnök elismerte: vannak dolgok, amelyekben Friderikusznak igaza van. – Iszonyatos körülmények között dolgoznak a munkatársaim. Egy olyan múzeumban, ahol naponta füstöl valami a vezérlőben. Ebben igaza van Friderikusznak, sőt: az Élet és Irodalomnak is, ami azt írta: a Magyar Televízió még kuplerájnak se jó. Rossz anyagi helyzetben vagyunk, tény. Nem azért, mert munkatársaimmal rosszul gazdálkodunk, hanem mert az előirányzott 19 milliárd forint forrásból 5,3 milliárdhoz a mai napig nem jutottunk hozzá. De annak ellenére, hogy a költségvetésünk negyede hiányzik, ez az első év, amikor nem kértünk többet, mint amit előirányoztak számunkra: addig nyújtózkodtunk, amíg a takarónk ért.

Kérdésünkre, miért kell a televízió belső ügyeit a nyilvánosság elé vinni, Rudi úgy válaszolt: neki semmi szüksége erre, hiszen békében, nyugalomban szeretne dolgozni. – Azoknak viszont, akiknek az érdekei sérültek, azért van szükségük rá, hogy megpróbáljanak engem elmozdítani a helyemről – mondta. – De az én megbízatásom 2008. március 5-éig tart, és addig a helyemen is akarok maradni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenkoncertek a Fricsay Teremben

Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész négykezes koncertjével hétfőn indul a VI. szegedi… Tovább olvasom