Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Az első internetes szegedi rádió

Interneten szórja műsorát a fiatal szegedi rádió, a radioe.hu. Egyetemistákhoz szólnak, fiatal művészeket karolnak fel, fesztiválokat szerveznek. FM-frekvenciát nem is kívánnak maguknak, szerintük a jövő az internetes rádiózásé.
Fiatal tehetségeket kutat, ugyanakkor profi műsort ígér hallgatóinak a Szegeden megalakult rádió, a radioe.hu. Közönségét az interneten keresztül éri el. De a választás nem a frekvenciahiánnyal magyarázható: Kovács Gergely, a rádió ügyvezetője szerint az internet és a diákok, fiatal diplomások elválaszthatatlanok – így célcsoportjukat könnyebb ezen a módon megszólítani. Ezenkívül: nemcsak szegedieknek szólnak, hallgatóik között már most akadnak Erdélyben, Angliában, Amerikában élők is.

A rádiót szegedi egyetemisták hozták létre, hogy teret biztosítsanak az önmagukat kipróbálni akaró zenekaroknak, DJ-knek, műsorvezetőknek. Hogy mindezt finanszírozni tudják, életre hívták a Kultimedia Alapítványt, amely pályázatok, adományok segítségével üzemelteti a rádiót.

A cél – összefogni a fiatal művészeket, grafikusokat, írókat, zenészeket, a legtehetségesebbeket támogatni, a hallgatókat szórakoztatni – fél éve ugyanaz, a struktúra hamarosan változik. A sűrű cigarettafüstbe burkolózó ügyvezető és a Kultimedia Alapítvány elnöke, Tóth Gergely elmondta: eddig bárki kipróbálhatta magát a rádióban, a műsorvezetők szabad kezet kaptak. Októbertől több sávban adnak, egy-egy sávban chill out, progresszív, illetve underground zenét játszanak, később még két sávban dzsesszt és rockot. Januártól fő sávjukban az eddig a rádióban megfordult 50-60 fiatal legjava, 10-20 műsorvezető, szakember marad, ők hétköznap reggel 6-tól este 10-ig élő műsorban beszélgetnek művészetekről, aktualitásokról. A hétvége továbbra is az amatőröké.

S hogy érdekli-e a fiatalokat a művészet? A „Gergelyeknek" efelől nincs kétsége: természetesen, de csak akkor, ha színesen tálalják számukra, és ha a témához ők is hozzá tudnak szólni. Az interaktivitás az internetes rádió hatalmas előnye.

– Csak Szegeden 50-60 DJ van, ők eleinte kénytelenek saját zsebből finanszírozni a fellépéseiket, elfogy a pénzük, elmegy a kedvük. A mi lemezlovasaink a rádió révén ismertté váltak, már Pestre is hívják őket zenélni – beszéltek eddigi eredményeikről.

A radioe.hu törzsközönsége 300-400 fő, de előfordul, hogy óránként ezernél is többen kattintanak rájuk. A műsort jelenleg a Hermann Ottó Kollégiumból, egy pici stúdióból közvetítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálosi a legnagyobb esélyes

A Délmagyarország értesülése szerint a négy jelöltből Tálosi László pályázik a legnagyobb eséllyel a… Tovább olvasom