Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Az első kapavágástól a nyomdaavatóig

Szeged - A Délmagyarország hazaérkezett – mondta az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin, amikor 2006. május 10-én felavattuk a Délmagyarország első saját tulajdonú székházát a Szabadkai úton. Két és fél évvel később, 2008. december 9-én teljessé vált a mű: átadtuk a nyomdát is, amely a szerkesztőség és a kiadó mellé, az épület földszintjére települt.
A szerkesztőséget, a kiadót és a nyomdát is magába foglaló korszerű sajtóházat kezdett el építeni 2005-ben a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó a városközponttól mindössze 4 kilométerre, a Szabadkai úton. A tulajdonosnak, a Daily Mail GT döntésének köszönhetően. Az alapkövet 2005. szeptember 29-én helyeztük el, a ceremónián ott volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Sajtóház, médiaközpont

Az új sajtóház mindössze 9 hónap alatt készült el, 1,5 milliárd forintos beruházással, az avatási ünnepséget 2006. május 10-én tartottuk. Fennállásának csaknem 100 éve alatt korábban egyszer sem lakott saját tulajdonú épületben az ország harmadik legöregebb napilapja. Ezért mondta azt Szili Katalin az avatóünnepségen, hogy a Délmagyarország hazaérkezett. Jonathan Harmsworth, Lord Rothermere, a brit anyavállat, a DMGT elnöke ezen a ceremónián kijelentette: a Délmagyarország 2000-ben történt megvásárlása jó befektetésnek bizonyult.

Hasonló komplex sajtóberuházásra kevés példát találni az országban. A közel 3500 négyzetméter alapterületű, egylégterű kiadó és szerkesztőség mellé már csak a nyomda hiányzott: 2007 márciusában aztán eldőlt, a tulajdonosok úgy döntöttek, elindulhat a nyomdaberuházás Szegeden. A mintegy 30 éves nyomdagép felett ugyanis eljárt az idő.

Nyomdával kiegészülve

A 2,5 milliárd forint értékű nyomdaberuházás munkálatai idén március 8-án indultak: előbb elő kellett készíteni a terepet a 3 nyomómotoros (24 nyomóműves) MAN Uniset típusú rotációs ofszet nyomógépnek, amelyet korszerű nyomóforma előkészítő (prepress) és expediáló technológia szolgál ki.

Nem volt egyszerű a feladat: a nyomógép alapozásához például – a talaj adottságai miatt – 156 darab, 15 méter mély, 40 centi átmérőjű furatot készítettek, amibe nagy nyomással víz-cement keveréket fecskendeztek. A cölöpök helyéről folyamatosan kellett kitermelni, illetve elszállítani az iszapot. Még egy érdekes szám: a nyomdacsarnok ipari padlójába 200 mixerkocsi betont és 50 tonna betonacélt dolgoztak be a kivitelezők.

Együtt: 4 milliárdos beruházás

Október 9-én aztán, mindössze 7 hónappal a kivitelezés megkezdését követően megkezdhette üzemszerű működését Magyarország egyik legmodernebb nyomdagépe. Azóta naponta jelenik meg „talpig színesben" a két napilap, a Délmagyarország és a Délvilág. A berendezés 1 óra alatt képes kinyomni 55 ezer példányunkat! A médiaközpont alapkőletétele, 2005 óta három év telt el, és a mai nappal, a nyomda ünnepélyes átadásával – amelynek alkalmából újra Szegedre érkezett Jonathan Harmsworth, Lord Rothermere – egy 4 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be. A 2010-ben a 100. születésnapját ünneplő Délmagyarország az ország legmodernebb lapjaként készülhet a centenáriumi ünnepségre. A Délmagyarország a szó szoros értelmében „hazaérkezett".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lord Rothermere felavatta a nyomdát

Szeged - Pontosan két hónappal a próbaüzem megkezdése után, új nyomdánk keddi avatóünnepségén Lord Rothermere, a Daily Mail cégcsoport elnök-tulajdonosa egyetlen gombnyomással elindította a Lapcom Kft. új, szegedi nyomdagépét. Tovább olvasom