Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Az első nap mindig jó az iskolában

Az első tanítási napot még mindenki szereti – szeptember elseje még nem a tanulásról, hanem a barátságok felelevenítéséről és sok játékról szól. Kizárólag lelkes és jókedvű diákot láttunk hétfőn, csak az első osztályban volt időnként pityergés.
Országszerte 1 millió 267 ezer diák ült vissza két és fél hónap után hétfőn ismét az iskolapadba. A becsöngetést ilyenkor még sokan várják: tanulás helyett élménybeszámolók, órarendírás és sok játék szerepel a programok között. Az első napot úgy tűnik, még minden diák szereti.

Az első nap mindig jó az iskolában - GALÉRIA

Akiknek már hamarabb becsengettek

A pedagógusoknak már egy héttel korábban megkezdődött a tanév: ők augusztus 25.-e óta bent vannak az iskolákban. A javítóvizsgák megrendezése után tantermeket tettek rendbe és dekoráltak, kiosztották a tankönyveket és elkészítették az éves munkatervet.  

– Azt hittem, ma már olvasni fogunk – hallottuk Ineztől az egyetlen csalódott mondatot. A kislány a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első bése. Élete első iskolanapján azonban még nem a betűtanulással nyúzták: miután a felsőbb évfolyamosok ünnepi műsorral köszöntötték az iskola legfiatalabb nebulóit, rajzolgattak, névtáblát kaptak és tanítóik körbevezették őket az épületben, hogy tudják, kit és mit hol találnak. És bár leckét nem kaptak, így is tanulhattak már az első napon.

– Ha szeretnénk valamit, nem a tanítónénit ütögetjük, hanem jelentkezünk – jött az intelem. Az A osztályban verset mondtak és színezgettek az elsősök. – Meg ki-be jöttünk az udvarról – tették hozzá a gyerekek. Az esős idő megtréfálta őket, de legalább nem mondhatták, hogy egy helyben kell ülniük csendben a padban. Abban megegyeztek: az óvoda senkinek sem hiányzik. – Csak egy kicsit. Mert ott sokat lehettünk az udvaron – egészítette ki Lilla. Volt azonban más, ami hiányzott: néhány gyereknél reggel eltört a mécses a szülők távozásakor. Dani 10 órakor ismét pityergett: számolta az órákat, mikor láthatja újra anyukáját. Akik barátokkal érkeztek az iskolába, azoknak könnyebb volt az első nap, Dani még csak szomorúan rázta a fejét arra a kérdésre, jóban van-e már valakivel.

Az első nap mindig jó az iskolában - GALÉRIA

Meglepő módon az ötödikesektől is azt hallottuk: várták már az első becsengetést. Persze nem a tanulás, inkább a barátok miatt. Nekik hasonlóan nagy vátozást jelentett szeptember elseje, mint az elsősöknek: felső tagozatba léptek, újra ők lettek a legkisebbek – legalábbis az emeleten. – Mindig más lesz a tanárunk és keresgetni kell a termeket – sorolták, mit éreznek a legnehezebbnek. A történelem tantárgyra viszont nagyon kíváncsiak. Az első tanítási nap rövid is volt, élmény is volt – mostantól viszont indul a diákok számára a kemény munka. Legközelebb október 23.-án örülhetnek újra szünetnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kothencz: emberközpontú városvezetésre van szükség

A Fidesz-KDNP és a L.É.T. szegedi polgármesterjelöltje olyan városvezetést szeretne, melynek a… Tovább olvasom