Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Az első pofon a legnagyobb

A Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért tíz éve tartanak nemzetközi napot világszerte. Az aktivisták ezzel is szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét a bántalmazás súlyosságára és lila szalag kitűzésével fejezik ki szolidaritásukat az áldozatok iránt. A mozgalmat 28 éve a latin amerikai és a karibi térség feministái indították el.
A szentmihályi Családok Átmeneti Otthonában (CSÁO) csönd fogadja a látogatót, pedig azt hinné az ember, ahol sok nő és gyermek van egy helyen, ott nagy a zsivaj is. Csöndes az az asszony is, aki név nélkül vállalta, hogy elmeséli történetét, hátha mások okosabbak lesznek nála.

- Tizenegy éve mentem férjhez, három gyerekünk született. Az első pár évben minden szép volt, de pokollá változott. Mindketten elvesztettük a munkánkat, inni kezdtünk. A két nagyobb gyerek - öt és tíz évesek - el is került tőlünk, most a kecskeméti gyermekfaluban vannak, ott látogatom őket - emlékezett, miközben ölébe vette legkisebb, 22 hónapos fiát.

Az asszony házassága „egyre pocsékabb" lett. Férje ittas állapotban először csak üvöltözött, később meg is verte a kistermetű nőt.

- Persze mindig bocsánatot kért, esküdözött, hogy többé nem fordul elő. De újra és újra megütött, később már józanon is. Ököllel esett nekem, az arccsontom is eltörte. Ez örökre emlékeztetni fog arra, mi történt - simított végig a bal járomcsontján látható gödrön.

Az asszony idén március óta lakik az otthonban. Azóta ritkábban nyúl alkohol után, mert „itt nincs rá ok". Az intézet munkatársainak segítségével lezárta kapcsolatát és elvált. Büszkén árulta el, hogy annyi év hallgatás, félelem után bántalmazójával is szembeszállt: két hete megmondtam neki, ha fizeti a gyerektartást, akkor láthatja a kicsiket, ellenkező esetben nem.

A szentmihályi átmeneti otthonban lufik emelkedtek a magasba. Fotó: Schmidt Andrea
A szentmihályi átmeneti otthonban lufik emelkedtek a magasba.
Fotó: Schmidt Andrea


Ekkor kihúzta magát és magabiztos hangon kijelentette: céljai vannak. Először munkát szeretne találni. Bármilyet, amit szakmunkás végzettségével el tud végezni, mert jelenlegi, 37 ezer forintos bevételéből nem tud tovább lépni. Álma egy albérlet, és hogy mindhárom gyermeke mellette legyen.

- Nem szabad tűrni! Hiába a nagy szerelem, mert az elmúlik. Az első pofon után lépni kell, mert tízből kilenc és fél esetben a dolgok rosszabbra fordulnak, higgyenek nekem - üzent sorstársainak.

Sipka Rózsa, a CSÁO vezetője szomorú statisztikára hívta fel a figyelmet: azt szinte mindenki hallotta, hogy Magyarországon hetente meghal egy nő családon belüli erőszak miatt.

- Ugyanakkor az is elkeserítő, hogy a hozzánk érkező asszonyok 90 százaléka visszatér bántalmazójához. Csak annak tudunk segíteni, aki hagyja és kilép a krízishelyzetből - tette hozzá.

Az átmeneti otthonnal egy épületben működik a Gyermekek Átmeneti Otthona és a Dél-Alföldi Regionális Krízisközpont is. Jelenleg összesen 17 felnőtt, 24 gyermek és 4 csecsemő lakik itt. Az első két helyen másfél évig, a központban viszont egy hónapig maradhatnak a rászorulók.

Összpolitikai egyetértés

A szegedi önkormányzat női képviselői pártállástól függetlenül, együtt tiltakoztak az erőszak ellen. Bartáné Tóth Mária (Szabad Város – MSZP), Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz), Hekáné Szondi Ildikó (MSZP) és Ványai Éva (MDF) sajtótájékoztatón közölték: közös fellépésükkel e fontos társadalmi probléma haladéktalan megoldására szeretnék felhívni politikus társaik figyelmét. Példaként említették a német önkormányzatokat, ahol nőpolitikai referensek dolgoznak. Szerintük ilyen szakemberre Szegeden is szükség van. Emellett reményüket fejezték ki, hogy emelkedik a női politikusok száma az országban, hiszen ők humánusabbak, szociálisan érzékenyebbek, ezáltal az ország is kiegyensúlyozottabbá válna.

Távolságtartási törvény

Október elsejei hatályba lépése óta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 14 esetben élt a megyében az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelésével, amely 72 órára szól. Az elsőt még aznap kiszabták: egy 71 éves kisteleki asszonyt bántalmazott a saját lánya. Szegeden a városi bíróság öt esetben adott helyt a kezdeményezésnek és rendelt el 30 napra szóló intézkedést.

Olvasóink írták

 • 10. favágó 2009. november 26. 09:42
  „Ha tisztességgesen dolgozna és ellátná a gyerekeit, este semmihez nem lenne ereje, nemhogy a piáláshoz!
  Milyen szép is egy háromgyermekes családanya maxosan!:-((((((((
  Egyébként meg nőt kézzel illetni a gyengeség jele!
  Lábbal már más!:-))))))”
 • 9. utazó81 2009. november 25. 21:40
  „Azóta ritkábban nyúl az alkohol után, mert nincs rá ok.Hogy a fészkes fenébe telik neki ha ritkán iis alkoholra 3 gyerek mellett 37 000ft-os jövedelemből?”
 • 8. web 2009. november 25. 21:27
  „"1. hozzászólás igazságkereső 2009.11.25. 16:01

  Ha csak az első pár évben volt minden szép, akkor ,miért vállalt újabb gyermeket, aki 22 hónapos?!"
  ÍME A VÁLASZ, CSAK FIGYELMESEN KELLETT VOLNA VÉGIGOLVASNI A CIKKET.

  "- Persze mindig bocsánatot kért, esküdözött, hogy többé nem fordul elő."

  KÜLÖNBEN, MIND GERINCTELEN FÉREG AZ A FÉRFI AKI MEGÜTI A NŐT!”
 • 7. tintasbarns 2009. november 25. 17:42
  „Az első pofonnál kell otthagyni a szarházi férfit. Mert aki megüt egy nőt az nem ember hanem állat és ólban vagy vadonban helye. Legtöbb férfinak az a bűne, hogy birtokolni akarja a nőt és tárgynak tekinti őt pedig mint tudjuk kölcsönösen egymás nélkül élni nem lehet szeretni kell őket nem verni.”
 • 6. Mignon 2009. november 25. 17:33
  „Magyarorszagon egy part van, amelynek programjaban szerepel a
  csaladon belüli eröszak leküzdese, es a nök elleni diszkriminacio felszamolasa!

  Ezert:

  Eljen a Magyar Szocialista Part!
  Eljen es viragozzek Lendvai Ildiko!”
 • 5. Johnson 2009. november 25. 17:22
  „moderálva személyeskedő”
 • 4. Johnson 2009. november 25. 17:17
  „Ez nem lehet megoldás ez a 72-óra,mert én nem értek vele egyet,és azért nem,mert irok példát is! Hazaviszek egy nőt,és az én tulajdomban lévő lakásomba költözik egy bőrönd ruhával,majd kitalálja,hogy én lehúztam neki egy maflást,akkor engem kitiltanak majd a saját fürdőmedencés villámból,hát ez nevetséges! Az első fülesnél el kell húzni bárki legyen is a sértett,mert ott kezdődik a vég,onnan már nincs visszaút!”
 • 3. varadipal 2009. november 25. 17:17
  „Beigér a gyereknek a székely egy nagy pofont, ha mégegyszer csámcsog az asztalnál.
  A vacsoránál csámcsog a gyerek, lendül a székely keze, és mivel a gyerek elugrott, az asszonyt verte jól pofán.
  Röhög a gyerek, mire a székely: Ne röhögj, ő is csámcsogott.”
 • 2. Mignon 2009. november 25. 16:26
  „Minden eröszak elitelendö!!
  Különösen nök ellen!
  Ez igy van.

  Eszembe jut Rideg Sandor: Indul a bakterhaz c. könyve, ahol a falu vöfelye, Buga Joska mondja:
  "-Az asszony most nincs itt velem, mert delelött összeszolalkoztunk, es nehanyszor
  nyakon kellett vagnom......"

  :D:D:D

  Bocsanat.”
 • 1. igazságkereső 2009. november 25. 16:01
  „Ha csak az első pár évben volt minden szép, akkor ,miért vállalt újabb gyermeket, aki 22 hónapos?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sín mellett panaszkodó kereskedők

Kompenzációt várnának a Boldogasszony sugárúti kereskedők, mert az építkezés csúszása miatt a tervezettnél kevesebb a bevételük. Tovább olvasom