Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Az első szegedi körforgalom a Csillag téri

Szeged - Szeged kül- és belterületén 22 körforgalom épült eddig. Egyszerűbb változata az egysávos. Nagyforgalmú csomópontokon kétsávos „turbó" kör ereszti át a közlekedőket. Újabb generáció: a hivatalosan nem is körfogalom, hanem többsávos jelzőlámpás kör.

Magyarországon 1991-ben épült az első körforgalom: az 53-as és 55-ös számú főutak kereszteződésében épült, a Bajai út kisszállási csomópontjában. A szegedi dr. Rigó Mihály, a Magyar Közút Kht. műszaki osztályvezetője tervezte. Neki köszönhetjük az első szegedi körfogalom kialakítását is, a Csillag téren. Azóta Szegeden bel- és külterületén 22 körforgalom épült, 9 pedig tervben van.

Egysávos, egyszerű körpálya létesült a Csillag téren, de ilyen a Bécsi körút és a Szentháromság utca, a Vásárhelyi Pál utca és a Bakay Nándor utca, valamint a Csongrádi sugárút és az Ipoly sor találkozása. Mini körforgalom fért el a színház sarkánál, a Mátyás téren és a felsővárosi Tabán és Tápai utca kereszteződésében. Speciális „körforgó" a Dugonics téri kettős körforgalom, mert azon a villamosok is áthajtanak.

A Csillag téri egysávos volt az első körforgalom Szegeden.
A Csillag téri egysávos volt az első körforgalom Szegeden.

Nagyforgalmú csomópontokban, ahol nem elég az egysávos kör, az élénk forgalmat kétsávos körforgalom ereszti át. A kétsávos „turbó" változata bonyolítja hatékonyan a 47-es főút 2-szer 2 sávjának járműáradatát. A körforgalmaktól megszokott módon ugyanakkor biztosítja a mellékirányok balesetmentes csatlakozását. Jellegzetessége, hogy a körben nem szabad sávot váltani.

Az egy- és kétsávos korforgalmakhoz képest teljesen újszerű megoldás a többsávos jelzőlámpás kör. Ezt a merőben más csomópontot a második részben, jövő szerdán mutatjuk be.

(x)

Olvasóink írták

  • 2. strangerr 2008. november 26. 15:30
    „A turbó körök fonódásmentesek, a belsőből indulsz akkor kidob a külsőre. Nézd meg az algyőit.”
  • 1. attis765 2008. november 26. 09:36
    „Ha nem szabad sávot váltani,akkor hogy jön ki valaki a belső sávból?
    Örök életére bent ragad? :DD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalomban: index csak kifelé

Szeged - A körforgalom áteresztőképessége, biztonsága, egyszerűsége verhetetlen. A modern… Tovább olvasom