Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Az első trombózist újabb követheti

Milyen okok vezetnek trombózishoz, és mikor alakul ki ennek következtében tüdőembólia? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását? Szakorvos válaszolt.
Tüdőembóliában hunyt el másfél hete Rajz Attila korábbi válogatott jégkorongozó a család tájékoztatása szerint. A csíkszeredai születésű, 38 éves hokis a dunaújvárosi OB II-es fordulóban lejátszott egy mérkőzést, amelyen két gólt is ütött, majd fáradtságra hivatkozva nem öltött szerelést a nap második találkozóján, és a cserepadról figyelte társait. Ott a második harmad utolsó percében hirtelen összeesett. A mentősök öt perc alatt a helyszínre érkeztek, ám nem tudták megmenteni az életét – írta az MTI.

Az eset körülményeiről nincsenek információink. Általánosságban kérdeztük arról a szakorvost, mi az oka, hogy akár már fiatal felnőttkorban vénás trombózis és annak következménye, tüdőembólia alakulhat ki.

Mi a vénás trombózis?

– A vénás rendszer a szervek felől a szív irányába szállítja az oxigén szempontjából már elhasznált vért, hogy az ismét oxigénnel telítődjön. Ha ebben az érrendszerben vérrög keletkezik, akkor vénás trombózisról beszélünk. A vénás elzáródás veszélyét az adja, hogy a vérrög keletkezését követően az teljes egészében, vagy annak csak egy része leszakadva a tüdőbe juthat, és ott tüdőembóliát okozva légzési elégtelenséghez vezethet attól függően, hogy milyen tüdőágban akad fenn a thrombus. A vénás trombózisok előfordulását évi 90-130/100 ezer lakosra becsülik. Az életkor előrehaladtával az előfordulás nő. Az első epizódot ismétlődés követheti, 5 éven belül a betegek 28 százalékában alakul ki újabb elzáródás. A tüdőembólia kockázatán túl – elsősorban az ismétlődő esetekben – az úgynevezett krónikus vénás keringési zavar gyakran lábszárfekély kialakulásához vezet – tudjuk meg prof. dr. Borbényi Zita belgyógyász, hematológustól. A szegedi Aranyklinika szakorvosa elmondja: – A kiváltó tényezők lehetnek örökletesek és átmeneti helyzetek.

Bármely életkorban előfordulhat

– Az örökletes tényezők valamely, a véralvadásban igen fontos faktor hiányát vagy kóros szerkezetét jelentik. Ezekben az esetekben a vénás elzáródás rendszerint fiatal korban (40-45 éves kor előtt) alakul ki, gyakran nem a szokott helyen, például nem az alsó végtagban, hanem valamely, a testüregben lévő nagyobb véna elzáródásáról, esetleg központi idegrendszeri vénás elzáródásról van szó. Gyakran volt a közvetlen családtagoknak ugyancsak vénás elzáródásuk, a kialakulás idején rendszerint semmiféle kiváltó tényező nem áll fenn.

Ismeretesek olyan átmeneti állapotok, amelyek vénás trombózis kockázatával járnak. Elsősorban a tartós fekvés (műtét után, baleset), vagy kiterjedt rosszindulatú betegség, súlyos gyulladásos kórképek jelentenek kockázatot. Ezekben az esetekben a trombózishajlam átmeneti, nem életre szóló.

A vénás trombózisok előfordulását 100 ezer lakosból évi 90-130-ra becsülik. Fotó: Dreamstime
A vénás trombózisok előfordulását 100 ezer lakosból évi 90-130-ra becsülik. Fotó: Dreamstime

– A vénás trombózis kezelése minden kockázati csoportban azonos elvek szerint történik. A heveny epizód megszűnése után rendszerint bizonyos időre további véralvadásgátlás szükséges. Ebben a periódusban mindenképpen fel kell mérni, hogy öröklött vagy szerzett, tartósan vagy átmenetileg fennálló trombózishajlamról van-e szó, mert a további teendők szempontjából ez lényeges kérdés.

A kivizsgálásról

Ha a kockázat átmeneti volt (például a beteg járóképessé vált egy végtagműtét után), akkor nem indokolt tartós, éveken át folytatott véralvadásgátlás. Amennyiben konkrét kiváltó ok nélkül alakult ki a vénás elzáródás, kivizsgálás szükséges öröklött és szerzett eltérések kizárására. Az eredmények birtokában lehet arról nyilatkozni, milyen tartós legyen a véralvadásgátlás, valamint arról is, hogy például hormonális jellegű szerek adhatók-e a páciensnek, nevezetesen szedhet-e fogamzásgátlót és részesülhet-e hormonpótlásban. A kivizsgálás alapján pontos tanács adható abban a tekintetben is, hogy műtét, esetleg terhesség idején mi a tennivaló – fejezi be prof. dr. Borbényi Zita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyatűz Domaszéken: idős házaspár került kórházba

Az épület teljesen kiégett, életveszélyessé és lakhatatlanná vált. Tovább olvasom