Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az ''eltérített'' tanárnő

A finnországi Kauhajokiból menetrend szerint megérkezett Budapestre Galambos Elvira – csomagja. A szegedi hansági szakközépiskola tanára viszont csak tíz órával később landolt Ferihegyen, mert a légitársaságok a következő útvonalon szállították: Vasa–Helsinki–Koppenhága–Zürich–Frankfurt–Zürich–Budapest.
A poggyász több órával korábban érkezett meg, mint Galambos Elvira Fotó: Schmidt Andrea
Ki hitte volna: egy kis köd elegendő ahhoz, hogy valaki bejárja tíz óra alatt repülővel fél Európát. Márpedig Galambos Elvira, a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátó-ipari, Idegenforgalmi Szakiskola angol szakos tanára nem mindennapi, kalandos úton érkezett meg Finnországból Budapestre, majd onnan Szegedre. A tanárnő egy hetet töltött kísérőként a Kauhajokiban, ahol az iskola diákjai egy hónapos szakmai gyakorlaton vesznek részt.

– Leendő pincéreket és szakácsokat kísértem ki egy pályázaton nyert útra Finnországba, ahol finn és a lapp felszolgálási rendszerrel és a helyi ételek elkészítésével ismerkednek – mondta a tanárnő, aki a kisvárosból reggel hat órakor személygépkocsival indult a közeli Vasába. Innen még menetrend szerinti járattal átrepítették a fővárosba, Helsinkibe. Ahhoz, hogy Budapestre eljusson – elvileg –, már csak egyszer kellett átszállnia, mégpedig Koppenhágában. Először azonban a gépnek landolnia kellett volna Dánia fővárosában. Ehelyett Skandinávia legnagyobb és legpezsgőbb városa felett körözött a repülő.

– Azt mondják felülről nem mindennapi élmény Koppenhágát látni. Nekem viszont a köd miatt egy nagy „tejföl" jutott. Sőt a hóvihar miatt olyan légörvények keletkeztek, amik – kis túlzással – majdnem szétrázták a gépet. Fél óránál is többet köröztünk, míg végre leszállhattunk – emlékezett vissza a történtekre Elvira, aki aztán a késés és a köd miatt néhány óráig repülőtéri „fogságba" került. Délután kettőkor, amikor már Magyarországon kellett volna lennie, közölték vele: Budapestre közvetlenül már nem tud eljutni, de negyven perc múlva átrepülhet Zürichbe és majd onnan Budapestre. Mivel a zürichi gép az időjárás miatt több mint egy órás késéssel indult, „természetesen" lekéste az akkor még utolsónak hitt Zürich-Budapest járatot. A svájci reptéren úgy döntöttek: legjobb lesz, ha a fiatal hölgy Frankfurtba utazik és majd onnan Ferihegyre. Németországban, Európa egyik legnagyobb légikikötőjében viszont nem értették, Elvirát miért reptették át, amikor onnan Budapestre már akkor elindult az utolsó járat, amikor a tanárnő még Zürichben volt. Még aznap visszaküldték Svájcba.

– Második zürichi landolásom után kiderült: mégis van egy éjszakai gép Budapestre. Ezt sikerült megcsípnem, és éjfél előtt nem sokkal megérkeztem Ferihegyre. Innen viszont Szegedre aznap már nem tudtam lejutni – mesélte a hanságis nagy utazó, akinek a pesti landoláskor halvány fogalma sem volt, hogy a poggyásza merre lehet. Ám kiderült, a csomag menetrendszerűen, délután kettő körül megérkezett. A több órán át a szállítószalagon köröző cuccot a biztonságiak rendkívüli óvintézkedések közepette átvizsgálták, és amikor mindent rendben találtak, úgy visszacsomagolták, hogy még tulajdonosa sem ismerte fel.

Elvira néhány nap múlva indul vissza Kauhajokiba a diákokért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kórházat hibáztatja a család

Szűcs Tamásnét háziorvosa tíz nap alatt kétszer utalta be kivizsgálásra a szegedi kórházba. A… Tovább olvasom