Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Az elvarázsolt sziget – a Metropolitanből

Szeged - Plácido Domingo énekli Neptun szerepét, és más világsztárokat is hallhat a közönség Az elvarázsolt sziget című pasticcióban, amit ma 18.55-től közvetítenek a Metből a Belvárosi moziban. A rendhagyó operaprodukció két Shakespeare-darabból és barokk komponisták műveiből készült különleges ötvözet.
A New York-i Metropolitan idei operaévadjának legkülönlegesebb bemutatója a The Enchanted Island – Az elvarázsolt sziget – című produkció. A világpremierként színpadra állított előadás nem egy felfedezésre váró, ritkán játszott operakülönlegesség, hanem egy olyan ötvözet, amit ismert művekből állítottak össze. A pasticcio sajátos műfaj: a 18. században az operaházak gyakran tűztek műsorra olyan új darabokat, amelyeknek valójában csak a librettója volt új, a zenei anyagukat több komponista korábban már sikert aratott operájából, oratóriumából kölcsönözték. A műfaj Itáliában alakult ki, majd Händel idején Londonban vált különösen népszerűvé.

A Metropolitan felkérésére most Händel, Rameau, Vivaldi, Campra, Leclair és más barokk komponisták operáinak és oratóriumainak felhasználásával és két Shakespeare-darabot ötvözve a brit Jeremy Sams írt új, angol nyelvű librettót a barokk specialista William Christie karmesterrel együttműködve. Az opera szereplőgárdája és cselekménye így ismerős lehet: a Szentivánéji álom négy szerelmese hajótörést szenved egy szigeten, ahol természetfeletti harcba keverednek A vihar Prosperójával és Sycoraxával.

Középen Plácido Domingo Neptun isten szerepében Az elvarázsolt szigetben. Fotó: DM/DV
Középen Plácido Domingo Neptun isten szerepében Az elvarázsolt szigetben.
Fotó: DM/DV

A produkciót Phelim McDermott állította színpadra Julian Crouch barokkot idéző, pazar díszletére építve. A szereposztás is parádés: Plácido Domingo is feltűnik Neptun istenként, Joyce DiDonato énekli Sycorax, David Daniels pedig Prospero szerepét.

Domingo diákzenekart vezényelt

A mai közvetítés szupersztárja, a spanyol tenorlegenda, Plácido Domingo szerdán New York-i kisiskolásokból álló zenekart vezényelt, hogy adományt gyűjtsenek a diákok zenei képzését biztosító program számára, amit egy venezuelai ifjúsági zenekari kezdeményezés ihletett. A manhattani Gotham Hall épületében tartott jótékonysági gálán egy harlemi és egy brooklyni állami iskola 4., 5. és 6. osztályos tanulóiból álló, 35 fős zenekart vezényelt a sztártenor. A gyerekek iskola után hetente öt alkalommal, napi két órában gyakorolnak a hangszereiken, vagy közösen zenélnek az iskolai zenekarban. A szerdai koncerten Händel Halleluja-kórusa és Dvorák Az új világból szimfóniájának részletei csendültek fel. „Venezuelában tényleg új távlatokat nyitnak meg a gyerekek előtt a zene révén. Egy zenekar tagjaként a diákok megtanulják értelmezni a szabályokat, egy szervezet működését. Fejlesztik hallási képességeiket és megtanulnak együttműködni a kortársaikkal" – mondta Anne Fitzgibbon, a program alapítója Venezuelában tapasztalta meg, hogy az El Sistema elnevezésű program miként képes megváltoztatni a gyerekek életét. Domingo közreműködésének köszönhetően óriási érdeklődést keltett a projekt.

Prospero szerepében: David Daniels

Világsztár a Prospero szerepét éneklő amerikai kontratenor, David Daniels is, aki 1999-ben debütált a Metben mint Sesto a Giulio Cesare című Händel-operában. Óriási sikert aratott az a Rinaldo-lemez, amit Christopher Hogwood dirigálásával, Cecilia Bartolival közösen vett fel. Daniels napjaink egyik legkeresettebb kontratenorja, a Met mellett rendszeres vendége a chicagói Lyric Operának és a müncheni dalszínháznak is. Ottoneként ünnepelték a Poppea megkoronázása című Monteverdi-darabban, valamint Tamerlanóként Vivaldi operájában, a Bajazetben, amiből Fabio Biondi vezényletével CD-t is készített.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenetes visszatérő a szegedi szabadtérin

Hamarosan fény derül a Dóm téri előadások szereposztásaira. Konkrétumokat még nem lehet tudni, ám… Tovább olvasom