Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az emlődaganat kezelése

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal az emlőrák kezeléséről olvashatnak összeállítást.
Bár a múlt héten az emlőrák megelőzése volt az írás címe, sajnos ma még nem vagyunk ilyen tudás birtokában. Azonban a korai felismerés és ezzel a hatékony kezelés lehetősége lényegesen nagyobb, ha követjük múlt heti cikkünk tanácsait.

Amennyiben felmerül a daganat lehetősége, további vizsgálatokra van szükség. A különböző képalkotó eljárásokkal igen nagy biztonsággal megállapítható a csomó megléte, nagysága és helyzete (egyes szerzők szerint pl. MRI-vel a melldaganatok 90%-a korai szakban kimutatható). Talán az egyik legfontosabb az elváltozás szövettani azonosítása. Ezt mintavétellel tudjuk biztosítani. Az esetek többségében ultrahang által vezetett tűbiopsziával elegendő szövetet tudunk kapni a pontos szövettani diagnózishoz. Rejtettebb csomónál vagy összetettebb esetekben sebészi mintavételre lehet szükség. A szövettani típus fontos a kezelés formájának megválasztásához. Ezt a kezelési tervet módosítja a tumor nagysága, elhelyezkedése és a környező nyirokcsomók érintettsége.

A kezelés formái, melyeket az esetek jelentős részében egymással kiegészítjük, a következők. Sebészi eltávolítás: a sebészi kezelés egyre jobban az ún. emlőmegtartó műtétek irányába tolódik a teljes emlőeltávolítás felől. Ilyenkor a mell érintett negyedét távolítják el az összefüggő nyirokcsomókkal együtt. A kezelést kiegészítik a lokális sugárterápiával, ami a helyben esetleg szabad szemmel nem látható daganatos sejteket pusztítja el, illetve a kemoterápiával, ami az estleges távolabbi áttétek esélyét csökkenti. Újabban kiegészíthetik a kezeléseket a daganat érhálózatának kialakulását gátló szerekkel is.

Gyakoriak a hormonkezelésre igen jól reagáló esetek. Rehabilitáció: nagyon fontos elem. A műtéti kezelés után sérülhet az érintett oldali felső végtag mozgása, nyirok- és vérkeringése, tartási hibák alakulhatnak ki. Ezek gyógytornász segítségével jól kontrollálhatók, szinte teljes mértékben megszüntethetők. Egyre gyakrabban a plasztika szintű korrekciós műtétek is szóba jöhetnek. Ilyenkor akár a saját szövetek alkalmazása, akár szilikont tartalmazó protézisek beültetése is lehetséges. Mind a külső megjelenést, mind a páciens szexuális életét igen előnyösen befolyásolja a műtét.

Hormonérzékeny daganatok esetén a megfelelő gyógyszerek szedése nagymértékben megakadályozhatja a daganat recidíváját. A kálciumban gazdag ételek és táplálékkiegészítők megakadályozhatják a csontáttétek kialakulását. A megfelelő diéták, a mozgásban gazdag életmódváltás is hatékonyan segíti a teljes gyógyulást, egyesek szerint alfája és omegája a betegség ismételt kialakulása megelőzésének.

Sok nő a műtét után úgy érzi, lényének egy része veszett el, nőiessége sérült. Ilyenkor a szakemberek, a család, közösségi csoportok, betegklubok közösen tehetnek „csodákat". Azonban minden esetben kell maga a beteg akarata, hogy fel tudja venni a harcot a rákkal, akarja a teljes életet. Erre napjainkban egyre nagyobb az esély, tessék hát vele élni. Azonban ne feledjük: ahhoz, hogy a „csodát" megéljük, idejében fel kell ismernünk a bajt!

Dr. Bartha László
Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyasi étkek hava

Szeged - Igazi, magyar, kalóriadús ételek az étlapon. Nem lightos, nem kímélő. Hajdanán öregapáink… Tovább olvasom