Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Az ENSZ-t modellezik a szegedi jogi karon

Szeged - Öt kontinensről 130 hallgató érkezett a Szeged Model United Nations (SzeMUN) elnevezésű háromnapos konferenciára, amely csütörtökön indult.
Harmadik alkalommal rendezik meg idén a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) modellező SzeMUN konferenciát. Brazíliától kezdve Etiópián át még Ausztráliából is jöttek hallgatók, összesen mintegy 130-an. Alapvetően diplomáciával, külpolitikával foglalkozó, például jogász és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók találkoznak, de orvosok és biológusok is képviseltetik magukat a rendezvényen.

Az ENSZ-t modellezik a szegedi jogi karon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A konferencia önmagában is élmény a hallgatóknak, és mivel az egyedüli összekötő kapocs az angol nyelv, ez a három nap felér egy intenzív nyelvkurzussal. A delegáltak megismerhetik az ENSZ eljárásrendjét, láthatják, hogyan épül fel egy nemzetközi szervezet, és képet kaphatnak a külpolitikát alakító kulcsszereplőkről – foglalta össze a találkozó lényegét csütörtökön a TIK-ben Gottesman Dávid, a közgyűlés elnöke, aki első éves mesterszakos hallgató a szegedi jogi kar nemzetközi tanulmányok szakán.

Idén hat bizottságban tehetik próbára magukat a résztvevők: a Biztonsági Tanácsban, a Történelmi Biztonsági Tanácsban, az Emberi Jogok Bizottságában, a Környezetvédelmi Program Bizottságában, a Leszerelési Bizottságban és a Fejlesztési Program Bizottságában. A delegáltak a konferencia második felében közösen dolgoznak, és delegációkat alkotva a közgyűlésen vitázhatnak.

Az ENSZ-t modellezik a szegedi jogi karon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Prominens személyiségek is megtisztelik jelenlétükkel a konferenciát: a szerdai megnyitón jelen volt Hóvári János globális ügyekért felelős államtitkár-helyettes, csütörtökön pedig a bécsi ENSZ-központ igazgatója, Tisovszky János nyitotta meg a közgyűlést.

– Az intenzív munka után jólesik egy kis pihenés, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kötetlenebb programokra is. Tegnap az Anna fürdőben voltunk éjszakai fürdőzésen, ma kerti partit tartunk, holnap este pedig záróbuli lesz. Hasonló érdeklődésűek vagyunk, így a barátkozás könnyen megy – fűzte hozzá Gottesman Dávid.

– Nagyon örülök, hogy részt vehetek az ENSZ modellezésében. Úgy gondolom, ez jó lehetőség arra, hogy tudásunkat a gyakorlatban is kipróbálhassuk – mondta el a harmadéves grúziai jogászhallgató, George Sulkhanishvili. A SzeMUN konferencia pénteken zárul.

Olvasóink írták

  • 2. sevenof9 2012. április 13. 03:01
    „azonnali haduzenet Szirianak. Kivetni egy kis globalis tusszentesadot es felszamolni a malariat. Remeljuk sok terhes jogaszlanyka viszi a szegedi jogaszfiukak jo hiret 129 orszagba szerteszet.”
  • 1. tom_peris 2012. április 12. 22:03
    „Igazán irigylésreméltó hogy ilyen eseményt sikerült összehozni! Gratulálok!
    Csak azt nem értem hogy az ilyen rendezvéneket miért nem az ELTE vagy a Pázmány jogi kara szervezi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Estélyi - újságpapírból

A Délmagyarország régi számaiból készített estélyi és koktélruhát Hódi Lilla, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 10. E-s tanulója. Tovább olvasom