Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Az eredeti ár negyedéért vetnek

Szeged - A fűszerpaprikásoknak jó hír, hogy a vetőmag árának háromnegyedét számla ellenében megtéríti az agrártárca – ezt március 17-én jelentették be. Nőtt a termelési kedv Szeged és Mórahalom környékén, igaz, a vetőmag ára is.
– Kicsit elkésett az agrártárca a hír bejelentésével, mivel a paprikát már elvetették a termelők – mondta Molnár Albert, a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa azzal a bejelentéssel kapcsolatban, hogy a vetőmag árának 75 százalékát megtéríti a minisztérium. – Azok járhatnak jól, akik helyre, egyenesen a termőföldbe vetik majd el a paprikamagot.

A mórahalmi kotányis termelőket is segítik?

Március 11-én jelentették be Mórahalmon a Kotányi Hungária Kft., a Fűszermalom Kft., a mórahalmi önkormányzat és a Homokhátságért Egyesület közös programját: a Kotányi 40 hektáron termeltet fűszerpaprikát a Homokhátságon. Mintegy 40 család vásárol a Kotányitól paprikamagot, a termést pedig a nagy múltú cég „veszi vissza". Az eseményen Csányi László alpolgármester szerint a termelők átvették a paprikamagot azzal, hogy a Kotányi „előfinaszírozza" a vetőmag árát, majd amikor leadják a termést, kiegyenlítik a számlát. Utánajárnak annak, hogy nekik is jár-e a támogatás.

A kistermelők általában márciusban, fólia alatt vetik a magokat, majd a kikelt palántákat májusban ültetik ki a földekre. A kicsiben, „mellékes" tevékenységben fűszerpaprikával foglalkozó családok fél vagy egy holdon dolgoznak. Nekik nem kifizetődő az, hogy nagyobb területet műveljenek meg, mivel nem tudják megfizetni a munkaerő árát. Akinek viszont 1 vagy akár 2 hektárja is van, az májusban egyenesen „helyre veti" a paprikamagot. A kistermelők jellemzően a tavalyról megmaradt készlettel dolgoznak, legalábbis informátoraink szerint. Nincs is szükség sok vetőmagra: egy holdra átlagosan 2-3 kiló paprikamagot szánnak, egy hektárhoz azonban már 5-6 kiló is kell.

– Nagyon drága a vetőmag, idén hirtelen felment az ára, nem tudom, nincs-e ez összefüggésben a váratlanul bejelentett állami támogatással – vetette fel egy termelő, aki nem járult hozzá, hogy megírjuk a nevét. Megnéztük a kecskeméti ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet árajánlatát: a fémzárolt fűszerpaprika-vetőmag zacskók többségéért, fajtától függően 50–63 ezer forintot is elkérnek. Ezek a zacskók 10 ezer szemet tartalmaznak, súlyuk körülbelül 60 dekagramm.

– Azoknak a termelőknek éri meg fűszerpaprikával foglalkozni, akik maguk dolgozzák fel a termést, majd el is adják az őrleményt – magyarázta Vastag József röszkei biotermelő, a szakma nagy öregje. – Általában minden háznál tudnak őrölni, ehhez engedélyük is van. Ha valaki a nyers paprikát adja el a malmoknak, az rossz évben, amikor hűvös az időjárás, még rá is fizethet a boltra.

Vastag József röszkei biotermelő már előkészítette a magágyat májusra. Fotó: Karnok Csaba
Vastag József röszkei biotermelő már előkészítette a magágyat májusra. Fotó: Karnok Csaba

Az akcióról a következő tájékoztatást kaptuk: az agrártárca 2014-ben a vetőmag árának 75 százalékát téríti meg a termelők részére egy 170 millió forintos támogatás keretében. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a kalocsai, szegedi fűszerpaprika hungarikum, ezért megérdemlik a segítséget. Azoknak, akik igénybe veszik a visszatérítést, számlával, valamint vetőmag-minősítő bizonyítvánnyal kell igazolniuk költségeiket, és csak fémzárolt vetőmagot vásárolhatnak. A támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál lehet kérni. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biológiából a legjobbak

Tizenegyedik alkalommal tartotta biológus-seregszemléjét az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Tovább olvasom